Tıpta "tinnitus" adı verilen kulak çınlaması deprem sonrası şikayetleri arasında yer alıyor. Uzmanlar kulak çınlaması şikayetlerinin hafife alınmaması gerektiğini vurgularken, teşhisin kulak çınlaması tehlikesinin büyümesini engellemede önemli bir adım olduğunu belirtiyorlar. Çünkü, halk arasında farklı şeylerin habercisi olarak tanımlansa da kulak çınlaması çeşitlerine göre zararlı olabiliyor. Peki, kulak çınlaması (Tinnitus) nedir, neden olur, nasıl geçer? Deprem sonrası kulak çınlaması normal mı, ne kadar sürer? Odyolog Ülkü Hilal Gedikli, duygu durum bozukluğu, anksiyetesi olan hastalarda var olan durumun artmasıyla birlikte kulak çınlaması şikayetlerinin meydana gelebileceğinin altını çizerek, kulak çınlaması nedenleri, çeşitleri, teşhisi, yaş aralığı ile ilgili en çok merak edilen soruları yanıtladı.
#Kulak ÇınlamasıDoktor Yüksel Büküşoğlu, kendisini saplantılı biriymiş gibi göstererek iftira attığı iddiasıyla eski sevgilisi psikolog Kübra Arlı’ya 176 bin liralık tazminat davası açtı. Arlı ise 60 bin liralık dava ile karşılık verdi.
#GazetehaberleriKütahya Dumlupınar Üniversitesi'nden bir grup bilim insanı, sadece bazı deniz ürünlerinin kabuklarından elde edilen ve eklem rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan "glukozamin"i frenk üzümünden sıvı olarak üretmeyi başardı. Araştırmacılardan Biyokimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Dönmez, "Gelinen noktada bugüne kadar yıllık yaklaşık 250 milyon dolar ödeyerek ithal ettiğimiz bir ürünü yerli olarak üretebileceğiz. Daha şimdiden başlangıç olarak Japonya'dan 50 tonluk bir glukozamin ham maddesi talebi aldık" açıklamasını yaptı.
#KütahyaRomatoid Artrit ile Osteoartrit arasında ne fark var? Eklem hastalıkları belli gıdalarla tedavi edilebilir mi? Eklem sağlığını korumak için standart bir diyet var mı? Eklem sağlığımızı belli besinler hariç, başka nasıl koruyabiliriz? Tüm soruları Diyetisyen Emre Uzun yanıtladı...
#Diyetle Eklem TedavisiEklem kireçlenmesi orta yaştan sonra en sık görülen sağlık problemlerinden biri. Vücudun tüm yükünü taşıyan ve hareketlerimizin önemli bir kısmını gerçekleştiren dizlerimizde, yaşlanmaya bağlı eklem aşınması, fazla kilolardan kaynaklı aşırı yük baskısı veya bazen de spordan kaynaklı kıkırdak problemleri oluşabiliyor. Dr. Yüksel Büküşoğlu bu ağrıları kök hücre tedavisi ile yenebileceğimizi anlattı.
#Eklem AğrılarıArtık cep telefonları hayatımızın ayrılmaz bir parçası…Gözümüz sürekli telefonlarımızın ekranında…Çoğumuz bütün gün oturarak çalışıyoruz. Gün içerisinde sürekli eğilip aşağı doğru telefona ya da bilgisayar ekranlarına bakıyoruz. Telefonla konuşurken konuşurken boynumuzu bir yana eğmekten dolayı omurgaya ve omuzlarımıza binen yük artıyor. İşte bu yüzden bir çoğumuzun boyun ağrıları var.
#Tekno BoyunDünyanın önde gelen uzmanlarından oluşan bir komisyonun yayımladığı rapor, çağımızın vebası demansla ilgili çok önemli veriler ortaya koydu. Buna göre neredeyse her iki demans vakasından biri kolayca ortadan kaldırılabilecek faktörlerden kaynaklanıyor. Peki ne bu faktörler ve beynimizi demanstan korumak için neler yapabiliriz?
#SağlıkEvde, sokakta, toplu taşımada her yerde yanımızda… Yemek yerken, çalışırken, araba kullanırken hatta yürürken bile gözümüz onda. Ama bir türlü elimizden düşüremediğimiz akıllı telefonlarımız 'Text neck', 'Tech neck' gibi çeşitli adlarla anılan tekno boyun hastalığına neden oluyor. Bu rahatsızlıktan yakınan pek çok kişi çare olarak botoksa yöneliyor. 'Traptox' adı verilen bu işlem ne kadar işe yarıyor? İsteyen herkes yaptırabiliyor mu? Ne kadar etkili? Acılı bir işlem mi? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Profesör Doktor Halil Koyuncu ile konuştuk.
#Tekno BoyunDiz ağrısı yaş ilerledikçe hayat kalitemizi doğrudan etkileyen büyük bir sorun olarak karşımıza çıkar. 60’lara merdiven dayarken merdiven çıkamama, uzun yolda yürüyememe, yere oturup kalkamama gibi problemler kaçınılmaz oluyor. Bu yaşlarda pek çok kadından aynı şikayetleri duyuyoruz. Çoğunun dizinde sıvı kaybı ya da kireçlenme problemi var. Kimi sorununa ameliyat olarak çözüm buluyor, kimi iğne yaptırıyor, kök hücre tedavisi deniyor, kimi ozon terapi… Bu işlemlerden ve ameliyattan korkanlar ise çareyi kantaron yağında, kuyruk yağında ya da kelle paça çorba gibi kolajen kaynaklarında arıyor.
#Diz AğrısıUzun ömür ve gençlik arayışında olanlar, diz ve eklem sorunlarına çözüm arayışıyla kök hücre tedavisi için dünyanın dört bir yanına seyahat ediyor. Ancak bu tedavi yöntemi, binlerce doları bulan maliyetleri ve FDA onayının olmaması nedeniyle dikkat çekiyor. Peki dize yapılan kök hücre enjeksiyonu yaşlanmayı durdurabilir mi? İşte detaylar...
#SağlıkManisa'da hamile eşini döven şahsa müdahale etmediği gerekçesiyle sosyal medyada tepki gösterilen vatandaşın yüzde 60 engelli olduğu ve felç riskinin bulunduğu öğrenildi. Olaya ilişkin Manisa Valiliğinden yapılan açıklamada da, şiddete uğrayan kadın hakkında koruma kararı alındığı belirtildi. Erkan Çiftçi olay sonrası, ' Bir baktım kadın yerde adam onu sürekli yumrukluyor. Biz kalkamıyoruz. İnsanlar nasıl bir durumumuz olduğunu bilmiyor. Ona göre değerlendirme yapılmıyor. Fazla linç ediyorlar beni. Neden kalkmıyor diye sormak lazım. Hepimizin annesi var. Benim 21 yaşında bir kızım var ona dahi vursa ben kalkamam. Benim felç kalma riskim var' şeklinde konuştu.
#Manisa50'li, 60'lı yaşlardan sonra insanların dizlerindeki ağrılardan yakınması, hareketlerinde zorlanması normal karşılanır ancak bizim ülkemizde özellikle kadınların dizlerinde sıklıkla kireçlenme ve sıvı kaybı problemi yaşanıyor. Peki neden özellikle kadınlar bu dertten mustarip, temelinde ne yatıyor? Kuyruk yağı, kantaron yağı, kelle paça çorbası, kolajen takviyeleri diz ağrılarına iyi geliyor mu? Yoksa sorunun tek çözümü ameliyat mı? Doç. Dr. Ahmet Sevencan ile konuşuk.
#Diz ProblemleriManisa'da hamile eşini döven şahsa müdahale etmediği gerekçesiyle sosyal medyada tepki gösterilen vatandaşın yüzde 60 engelli olduğu ve felç riskinin bulunduğu öğrenildi. Olaya ilişkin Manisa Valiliğinden yapılan açıklamada da, şiddete uğrayan kadın hakkında koruma kararı alındığı belirtildi. Erkan Çiftçi olay sonrası, ' Bir baktım kadın yerde adam onu sürekli yumrukluyor. Biz kalkamıyoruz. İnsanlar nasıl bir durumumuz olduğunu bilmiyor. Ona göre değerlendirme yapılmıyor. Fazla linç ediyorlar beni. Neden kalkmıyor diye sormak lazım. Hepimizin annesi var. Benim 21 yaşında bir kızım var ona dahi vursa ben kalkamam. Benim felç kalma riskim var' şeklinde konuştu.
#ManisaOropouche virüsü, özellikle tropikal ve subtropikal bölgelerde yaşayan ya da bu bölgelere seyahat eden kişiler için risk oluşturabilir. Bu virüsün neden olduğu salgınlar, büyük popülasyonları etkileyebilir ve halk sağlığı açısından önemli bir tehdit oluşturabilir. Peki, Oropouche virüsü nedir, belirtileri nasıl? Oropouche nasıl bulaşır?
#Oropouche VirüsüYouTube’un eski CEO'su Susan Wojcicki, küçük hücreli olmayan akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetti. Yılda yaklaşık 230 bin yeni vaka ile teşhis edilen bu tür kanser, akciğerlerin büyük hücrelerinin kontrolsüz büyümesiyle ortaya çıkıyor. Hastalık yaygın olmasına rağmen genellikle de geç teşhis ediliyor. Peki bunun arkasında yatan nedenler neler? Türkiye’de ne sıklıkla görülüyor? Hangi belirtilerle kendini gösteriyor? Doç. Dr. Pelin Uysal ile mercek altına aldık.
#SağlıkSakarya Sağlık Müdürlüğü, kentte tedavi altına alınan Senegallinin M çiçeği hastası olmadığını bildirdi. Açıklamada, habere konu hastanın öyküsünde iki yıldır devam eden ve halk arasında "kelebek hastalığı" olarak da bilinen Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) hastası olduğu belirtildi. M Çiçeği hastalığı nedeniyle herkesin Covid 19 da olduğu gibi bir pandemi korkusu yaşadığını belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Covid 19’da olduğu gibi bir kaotik pandemi beklentisi içerisinde değilim. Ancak salgının görüldüğü ülkelerden Türkiye’ye geliş gidişlerde hastalık varsa bunların ayıklanması, farkedilmesi izolazyonu önemli” dedi.
#M ÇiçeğiDang humması, sivrisineklerle bulaşan ciddi bir hastalık olarak biliniyor. 2024 yılı ise dang humması açısından en kötü yıl olarak kaydedildi. Dünya Sağlık Örgütü, 176 ülkede 11 milyon şüpheli vaka bildirildiğini açıkladı. Tehlike komşumuz İran’a da sıçradı; 14 Haziran'dan itibaren vaka sayısı 12'ye yükseldi. Bu durum Türkiye'de de endişe yarattı. Peki, dang hummasını hangi sinek türleri taşıyor? Ülkemizde görülme olasılığı nedir ve belirtileri nelerdir? Tüm bu sorulara uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkPotansiyel olarak ölümcül olan dang humması vakaları Avrupa'yı kasıp kavururken, İngiltere’de vakaların artmasından korkan uzmanlar, tatilcilerin hem tatildeyken hem de evdeyken hastalığın belirtilerinin farkında olmaları gerektiğini konusunda uyarıda bulunuyor.Peki bizde durum ne? Ülkemiz için risk var mı?
#Dank HummasıGıda takviyeleri son dönemde çok revaçta. En popülerlerinden biri de zerdeçal takviyeleri. Ancak bu popülerlik can sıkıcı bir tabloyu da beraberinde getiriyor: Zerdeçalla bağlantılı karaciğer hasarı vakaları günden güne artıyor. Peki karaciğer nakline hatta ölüme yol açabilen bu durum kimleri etkiliyor?
#SağlıkOmurganın 10 dereceden fazla yana eğilmesi ile tanımlanan skolyoz önemli bir toplumsal sağlık problemi olarak karşımıza çıkıyor. Eğrilik ileri boyutlara vardığında sadece estetik sorun olmakla kalmayıp akciğerlerin ve kalbin sağlıklı işlemesini engelleyerek nefes almayı ve dolaşımı zorlaştırıyor. Erken teşhis edildiğinde çok iyi bir düzelme sağlanabilmesine rağmen toplumda bazı yanlış bilgilerin bu fırsatın kaçırılmasına neden olabildiğini belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Tezer, Haziran ayı-Skolyoz Farkındalık Ayı kapsamında yaptığı açıklamada, toplumda doğru sanılan yanlış bilgiler hakkında bilgiler verdi, çok önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#SkolyozTanınmış sporculardan müzisyenlere birçok ünlü isme destek veriyor. Kendi yaşlanma sürecini durdurmak için de önlem üstüne önlem alıyor. Ünlülerin performans uzmanı, sağlıklı ve uzun ömürlü olmak için kullandığı takviyeleri anlattı...
#Gıda TakviyeleriPopüler turist destinasyonlarında yaygın olan öldürücü bir virüs olan Dang humması, Avrupa'ya da yayılıyor. Ayrıca ülkemize komşu Ortadoğu ülkelerinde de vakalar yaşanıyor. Peki bizde durum ne? Ülkemiz için risk var mı? Önlem olarak ne yapmalıyız? Uzmanlar ne diyor?
#Dang HummasıViktorya Dönemi'nde sıkça görülen ölümcül hastalıkların geri dönüşü son yıllarda şaşkınlık yaratıyor. Özellikle ‘Kralların hastalığı’ olarak bilinen gut hastalığı, İngiltere’de korkutucu düzeyde artıyor. Paylaşılan verilere göre 2023'te kaydedilen vakalarda yüzde 960’lık bir artış yaşandı. Peki gut hastalığı neden bir anda artmaya başladı? Ülkemizde de görülüyor mu? Uzm. Dr. Zühre Sarı ile mercek altına aldık.
#SağlıkÜnlü oyuncu Tuba Ünsal FMF atağı nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Kendisini merak eden hayranlarını sosyal medyasından paylaşımıyla FMF hastalığı ile ilgili bilgilendirdi. FMF atağı toplum arasında Ailevi Akdeniz Ateşi olarak da biliniyor. Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) genetik bir hastalıktır ve özellikle Akdeniz kökenli insanlarda görülür. Bu hastalık, tekrarlayan ateş, karın ağrısı, göğüs ağrısı ve eklem ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterir. Nadiren deri döküntüleri ve kas ağrıları gibi ek semptomlar da ortaya çıkabilir. Belirtiler genellikle birkaç saat ila birkaç gün süren ataklar şeklinde gelir ve her ataktan sonra hastalar tamamen normal hissedebilir.Peki, FMF atağı nedir, nasıl anlaşılır? FMF atağı nasıl olur? FMF atağı belirtileri ve tedavisi
#FMF