Çoğunlukla yaşlı kişilerde görülen eklem ağrıları aslında her yaşta görülebilen bir problemdir. Bu rahatsız edici ağrılar çeşitli sebeplerle meydana gelebilmektedir. Korona günlerinde eklem ağrısı yaşayan insanlar hemen ''Korona mı oldum acaba?'' gibi bir endişeye kapılabilmektedir. Çünkü her eklem ağrısı korona belirtisi değildir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Eklem AğrısıFlurona, ilk olarak 2 Ocak günü İsrailli yetkililerin yaptığı bir açıklamayla gündeme geldi. İki hamile kadının Covid ve grip testlerinin pozitif çıkması üzerine bu durum flurona olarak adlandırıldı ve bir anda herkes onu konuşmaya başladı. Son haftalarda influenza’nın da aşırı derecede artmış olması nedeniyle, bu durumun yaygınlaşması sağlık uzmanlarının en çok korktuğu senaryoların başında geliyor. Peki nedir bu flurona, kimler risk altında, ülkemizde görüldü mü?
#FluronaCovid-19 belirtileri arasında sıklıkla karşılaşılan eklem ve sırt ağrıları nedeniyle, bu ağrıları yaşayanlar tarafından "Koronada sırt ağrısı nasıl olur, neden olur?" sorularının yanıtları araştırılıyor. Bu ağrıların Covid-19 hastaları arasında oldukça yaygın olması nedeniyle sırt, eklem ve kas ağrıları hissedenler koronavirüse yakalanmış olabileceğinden şüpheleniyorlar. Peki, koronada sırt ağrısı nasıl ve neden olur, ne kadar sürer? İşte covid-19'da sırt ve eklem ağrıları ile ilgili merak edilenler...
#Koronada Sırt AğrısıMaske, mesafe ve hijyen kurallarının ihlal edilmesi nedeniyle grip vakaları geçen yıla oranla yüzde 40 arttı. İki hastalığın belirtileri çok benzediği için de vatandaşta “grip mi yoksa COVID-19 mu” olduğu konusunda kafa karışıklığı başladı. “COVID-19 ve grip nasıl ayırt edilir” diye uzmanlara sorduk. İşte yanıtlar:
#GripKoronavirüsün adeta yıkıp geçtiği Hindistan bu kez de orman tifüsü ya da dang hummasına benzeyen hastalık yayılmaya başladı. Özellikle çocukları etkileyen ve kurbanlarını çok hızlı öldürdüğü söylenen hastalık, kısa sürede 30 bin kişiye birden bulaşarak büyük panik yarattı.
#HindistanKoronavirüs salgınından en çok etkilenen ülkelerin başında gelen Hindistan'ı şimdi de 'gizemli hastalık' paniği sardı. Bir anda ortaya çıkan ve yüksek ateşle kendini gösteren hastalık ülkenin birçok yerinde görülürken kurbanların çoğunu çocuklar oluşturuyor.
#HindistanTüm dünyada etkisini devam ettiren koronavirüs (covid-19) belirtileri herkeste farklı şekilde kendini gösterebiliyor. Koronavirüs vaka sayılarındaki dalgalanmalar ve yeni varyantlarla birlikte belirtileri de en çok merak edilen konular arasında güncelliğini koruyor. Enfekte kişilerin çoğu, hafif ila orta düzeyde semptomlar geliştirmekte ve hastaneye kaldırılmadan iyileşmektedir. Peki, koronavirüsün en yaygın belirtileri nelerdir, nasıl bulaşır? İşte gün gün koronavirüs belirtileri…
#KoronavirüsTıp'ta hastalıklar belirli kategorilere alınmış ve o şekilde değerlendirilmektedir. Tıp dilinde infeksiyon da bilinen hastalı türlerinden bir tanesidir. İnfeksiyon hastalıklarının ne olduğu ve infeksiyonun enfeksiyondan ne farkının olduğu merak edilmektedir. Peki, infeksiyon nedir? İnfeksiyon hastalıkları nelerdir? İnfeksiyon ile enfeksiyon arasında yer alan temel farklılıklar nelerdir? İşte infeksiyon hastalıkları ile ilgili tüm detaylar.
#İnfeksiyon Nedir?BioNTech aşısı 2'nci dozunda yan etki görülme ihtimali daha yüksek. Türkiye'de aşılama ölçeğinin arttığı bugünlerde söz konusu yan etkiler hemen hemen her Whatsapp grubunun konusu. Mevzu konuşuldukça tereddütler de artabiliyor, hatta ilk dozu olup ikinci randevuya gitmeyenlerin sayısı da yükselmekte. Ancak konuştuğumuz uzmanlar 2'nci doz ile ilgili çok net: 'Yan etkiler kısa sürede kayboluyor ve hiçbir yan etki hastalığın kişilere yaşatacağı klinik tablo ile yarışamaz'
#2. DozYeni tip koronavirüs salgını tüm dünyayı etkisi altına almaya devam ediyor. Bir yandan kısıtlamalar devam ederken bir yandan da ülkelerin pandemi ile mücadelesi kapsamında aşılama çalışmaları sürüyor. Virüse karşı önlem almak isteyen pek çok kişi de bu virüsün ilk olarak nasıl belirti verdiğini araştırıyor. Peki, Corona belirtileri ne zaman başlar?
#Koronavirüs BelirtileriKorona virüs belirtileri uzmanların yaptığı açıklamalar ile gündeme gelmeye devam ediyor. Türkiye'de mutasyonlu virüsün görülmesinin ardından özellikle mutasyonun etkileri ve semptomları ilgili ilgili yapılan değerlendirmelere gözler çevrildi. Öksürük, nefes darlığı ve ateş gibi belirtilerle kendisini gösteren korona virüsle ilgili Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan mutasyonlu virüsün öldürücü hızının daha az olduğunu belirtmişti. Peki, mutasyonlu korona virüs belirtileri neler? İşte, yeni koronavirüsün belirtileri ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Mutasyon Koronavirüsİnsan virüsle savaşırken tat ve koku duyusunun azalması nedeniyle yeterli beslenemediğini belirten Diyetisyen Aysun İpek, "Bağışıklık sisteminizin güçlü kalmasına yardımcı olabilmek adına mutlaka doğru gıdaların uygun porsiyonda tercih edilmesi gerekir. Mutlaka süt, yoğurt, yulaf, meyve, ceviz gibi formda yumuşak, zenginleştirilmiş gıdalar hazırlanmalıdır” dedi.
#KarantinaKoronavirüs belirtileri gündemde yer almaya devam ederken İspanya'da yapılan çarpıcı araştırma dikkat çekti. Öksürük, nefes darlığı ve yüksek ateş ile kendisini gösteren korona virüs günlük belirtilerinde ağız, el veya ayaklarda aniden ortaya çıkan değişikliklerin corona virüs semptomu olabileceği öne sürüldü. Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre ise Kovid-19'un hayati risk oluşturan belirtisi nefes darlığı olarak biliniyor. Diğer yandan 2-3 hafta sonrasında geçmeyen kuru öksürük, nefes darlığı, göğüs ağrısının tedaviden sonra da devam edebildiği uzmanlar tarafından açıklandı. İşte, gün gün korona belirtileri.
#Corona Belirtileriİnaktif aşıların uzun yıllardır kullanılan bir teknoloji olduğunu söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “İnaktif aşılar virüsün çoğaltılıp daha sonra ısı veya kimyasal yöntemlerle öldürülmesiyle oluşturulan aşılardır. Uzun yıllardır kullanılan bir teknolojidir. Ülkemizde kullanılan hepatit ve çocuk felci aşıları inaktif aşılara örnektir. Hastalandırıcı özellikleri yoktur” dedi.
#AşıDiyarbakır’ın Lice ilçesinde bir kişide, mutasyona uğrayan ve daha hızlı yayılan korona virüs tespit edildi. Mutasyonlu virüse yakalanan kişinin yurt dışı bağlantısının olmadığı öğrenilirken, mahalle 14 gün boyunca karantinaya alındı.
#Mutasyonlu VirüsKoronavirüs belirtileri için uzmanların görüşleri gelme devam ediyor. Corona virüs mutasyon verilerinin ortaya konmasının ardından semptomlar yeniden gündeme geldi. Tüm dünyada virüsle mücadele sürerken, Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, mutasyonlu virüsün öldürücü hızının daha az olduğunu belirterek öksürük ve solunum semptomlarının daha fazla olduğunu açıkladı. Öksürük, nefes darlığı ve yüksek ateş ile kendisini gösteren korona virüs günlük belirtileri için dikkat çeken bir açıklama daha geldi. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz koronavirüs bulaşında kritik sürecin genellikle 10 günün sonunda yaşandığını belirtti. İşte, korona virüs belirti takvimi ve konunun ayrıntıları.
#Corona BelirtileriKorona virüs belirtileri bilim insanlarının yaptığı araştırmalar ile ortaya çıkmaya devam ediyor. Tüm dünyanın mücadele verdiği küresel salgında, corona virüs mutasyonu ile ilgili en sık görülen semptom belirlendi. Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, mutasyonlu virüsün öldürücü hızının daha az olduğunu belirterek, öksürük ve solunum semptomlarının daha fazla olduğunu ifade etti. Diğer yandan İngiltere'de yapılan araştırmada da Covid-19 belirtileriyle ilgili kalp atış hızındaki düzensizlik dikkat çekti. İşte, mutasyonlu korona virüs belirtileriyle ilgili ayrıntılı bilgiler..
#Korona Virüs Belirtileriİç Hastalıkları ve Romatoloji Uzmanı Doç. Dr. Metin Işık, “Romatizma hastalarının sağlıklı bireylere göre hastalığa yakalanma ihtimalleri fazla, tedaviye erken dönemde ulaşsalar dahi hastalıktan etkilenme ve kalıcı hasarlar oluşması açısından daha fazla risk altındadırlar” dedi.
#SağlıkPandemi süreci, toplumda psikolojik sıkıntıların, kaygı ve stres düzeyinin artmasına, bireylerin sosyal çevreleri ile iletişiminin bozulmasına neden olabiliyor. Yapılan çalışmalar, hastalığa dair yaşanan belirsizliğin, özellikle strese karşı savunmasız olan kişilerde yüksek risk oluşturduğunu ortaya koyuyor.
#COVID-19Koronavirüs belirtileri neler sorusu, virüsün mutasyona uğradığı haberlerinin ardından yeniden gündeme geldi. Tüm dünyada etkisini sürdüren salgında, virüsün mutasyona uğraması ve yüzde 70 daha hızlı yayıldığı haberleri ülkeleri tedirgin etti. Uzmanların yaptığı açıklamalara göre ise mutasyona uğrayan virüs aşı uygulamalarını olumsuz yönde etkileyeceği ya da korona virüse yakalanan hastaların süreci ağır geçirebileceğine dair herhangi bir veri bulunamadı. Kas ağrısı, eklem ağrısı, tat ve koku kaybı gibi belirtilerle kendisini gösteren Covid 19 belirtilerinin aylar sonra bile görülebileceği ise dikkat çeken araştırmalardan. İşte, ayrıntılar.
#Koronavirüs Mutasyon BelirtiÇocuk Kardiyolojisi Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Özyurt, özellikle bronşit, ağır astım gibi kronik solunum yolu hastalıkları ile kistik fibrozis hastalığının, bağışıklık sistemi ve immün tedavisi alma zorunluluğunun çocuklarda koronavirüs için risk faktörü olduğunu söyleyerek aileleri uyardı.
#ÇOCUKTıbbi sekreter olarak çalıştığı Kayseri Şehir Hastanesi’nde (corona virüs)korona virüs tedavisi gören Nazan Yağmur, sağlığına kavuşarak iki çocuğuna kavuşacağı günü gözyaşlarıyla bekliyor.
#Corona