Güncelleme Tarihi:
ROBERT Koch Enstitüsü’nün (RKI) verilerine göre, akut solunum yolu hastalıklarına ilişkin haftalık raporda grip dalgasının ekim ayının son haftasından itibaren ülkede etkili olmaya başladığı belirtildi. Gripte en çok şikâyetler boğaz ağrısı, üşütme ve eklem ağrıları olarak ortaya çıkıyor. Enstitü, doktorların akut solunum yolu hastalıklarında Sars-CoV-2 ve influenza gibi patojenleri tanımlamak için rutin olarak rinovirüsler adı verilen numune aldıklarını belirtti. Buna göre virüsün korona mı yoksa klasik anlamdaki gribe yol açan influenza mı olduğu belirleniyor. Uzmanlar, geçen hafta grip trendinde belirgin bir artış olduğunu tespit etti.
PANDEMİ ÖNCESİNDEN FAZLA
Raporda, “Son aylarda, RKI’ye bu dönemdeki pandemi öncesi sezonlara kıyasla önemli ölçüde daha fazla grip raporu bildirildi” denildi. Geçen hafta 2 bin 100’den fazla grip vakası rapor edilirken, sezonun başladığı ekim ayından bu yana toplam vaka sayısı 8 bin 330’a ulaştı. Rapora göre, özellikle Bavyera ve Kuzey Ren-Vestfalya’dan çok sayıda rapor geldi. RKI’ye göre pandemiden önceki yıllarda yıllık grip dalgası genellikle ocak ayında başlayıp 3 veya 4 ay sürüyordu. Ancak son iki sezonda korona önlemleri olağan seyri büyük ölçüde değiştirdi. Buna göre 2020/21’de grip dalgası dünya çapında görülmedi.
ENFEKSİYON SAYISI NÜFUSUN YÜZDE 5-20’Sİ ARASI
Son zamanlarda şiddetli bir grip dalgası tehdidi konusunda uyarılar yapılsa da, RKI ve diğer uzmanlar hastalığın seyrinin tahmin edilemeyeceğini vurguluyor. Enstitünün açıklamasında, büyük bir oranda, önceki yıllardaki hafif ya da etkisiz grip döneminden sonra bu yıl yayılacak patojene karşı insanların daha duyarlı olabileceği kaydedildi. RKI’ye göre, bir grip salgını sırasında enfeksiyon sayısının nüfusun yüzde beş ila 20’si arasında olduğu tahmin ediliyor. Bu da Almanya’da yaklaşık 4 ile 16 milyon kişiye karşılık geliyor. Ancak enfekte olan herkesin de hastalık belirtisi göstermeyeceğine dikkat çekildi.