Paylaş
1 haftadır evde karantinadayım ve bugün itibarıyla hastalığı atlatmış bulunuyorum.
Hastanelik olmadım ama kolay geçirdim de diyemem.
İlk günlerdeki korkunç boğaz ağrısı, ateş ve eklem ağrıları, sonrasında yerini kuru öksürük ve tuhaf bir ruh haline bıraktı.
Başım dönüyordu, kafamda bir sis bulutu vardı sanki.
Rüya görmeyen ben her gün başka alemlerde uyandım. Değişik bir kafa yaptı bende bu korona yani. Yarın neyse ki aranıza dönüyorum.
Bu tuhaf, can sıkıcı tecrübenin ve yaşadıklarımın ardından kesin, net söyleyebileceğim tek şey bu virüsün kesinlikle laboratuvar ürünü olduğu.
Böyle bir model doğada yok, olamaz da.
Boğazımda günlerce gezen o mekanik böceği hiç unutmayacağım.
Umarım bu ilk ve sondur, bir daha da karşılaşmayız.
Belediyelere çağrı
Korona oldum ama hastalıkta çektiklerimden daha çok pazar günü tüm Türkiye genelinde hayvan hakları savunucuları tarafından yapılan ortak basın açıklamalarında bizzat sahada olamadığıma üzüldüm.
Sadece Kadıköy’de 3 bine yakın arkadaşımız bu dernekler ve partiler üstü hak mücadelesinde yer aldı. Provokasyona yer vermeden dertlerini, kendi değil sokaktaki masumların dertlerini tane tane, tek tek anlatmaya çalıştılar.
Taraf olma yeri değil, sesimizi çıkarma yeriydi.
Orada olamayanlar için bir kez daha maddelemek istiyorum isteklerimizi.
Sesimizin, seslerinin, ortak çığlıklarımızın bir an önce duyulması dileği, duası ve umuduyla...
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları sahada fena halde çarpıtılmış durumda.
Kendisinin “bakımevi yapın” cümlesini hayata geçirin, elinize kancayı alıp köpek avına çıkmayın.
Nasıl da heveslilermiş masumlara zulmetmeye.
Türkiye’de 2004 yılında çıkan Hayvanları Koruma Kanunu, belediyelere BAKIMEVİ KURMA ve KISIRLAŞTIRMA YAPMA görevi verdiği halde, 1389 belediyeden 1200’ünde hâlâ daha BAKIMEVİ YOK, KISIRLAŞTIRMA YAPILMIYOR. Yani Türkiye’de belediyelerin sadece yüzde 10’unda bakım evi var.
Hayvanlar çoğalıp vatandaş şikayet ettikçe belediyeler topluyor, bazılarını öldürüyor. Dozerlerle canlı canlı gömüyor, kalanları da ormanlara, çöplüklere, karlı dağlara, başka şehirlere atıyorlar.
Bir taraftan KATLİAMLAR devam ederken, öte yandan ÜREME devam ediyor.
Korkunç ve can yakan bir kısırdöngü yani.
Bakımevi olan belediyeler, kapasitesi 30-40 olan barınaklara götürme kandırmacası ile binlerce hayvanı toplamaya ve yok etmeye başladılar.
1000-2000 kapasiteli dev barınakları olan belediyeler de onbinlerce hayvanı TOPLAMAYA başladı.
Kısırlaştırma olmadan dağa taşa, ormanlara, başka şehirlere atılan hayvanlar oralarda da hızla çoğalmaya devam ediyor.
Maalesef sahipli hayvanların saldırısının ve onların sahiplerinin suçunun bedeli, canlı canlı gömülen, yok edilen öldürülen MİLYONLARCA MASUM SOKAK HAYVANINA ödettiriliyor.
Bugün sokaklardaki sahipsiz hayvanların çoğalmasının ana sebebi belediyelerin kısırlaştırma görevini yapmamasıdır.
Belediyelerin görev ihmalinin bedelini de sokak hayvanları canlı canlı gömülerek, zulüm altında ölümlerle ödüyor.
Uysal, küpeli, aşılı tek bir hayvana kanca takıldığını, iğne atıldığını görmek istemiyoruz artık.
Biz 14 Temmuz 2021 tarihinde yürürlüğe giren Hayvanları Koruma Kanunu’na aykırı davranan ve suç işleyen tüm belediyelerin önünde canlarımız için duvar olmaya, sokaklarda nöbet tutup, görüntüler alıp, onları şikayet etmeye devam edeceğiz.
Yetkiliilre sesleniyoruz, lütfen bakımevi yapılması ve barınakların iyileştirilmesi için çalışın.
Belediyelerin yüzde 90’ında topladıkları bu hayvanları koyacak yer yok, hepsini ölüme götürüyorlar.
Lütfen.
Yasaklı ırklar...
Bir yanda sokak hayvanları toplamaları devam ederken, diğer yanda da yasaklı ırkların kısırlaştırılması ve kaydettirilmesi için verilen son süre olan 14 Ocak geliyor.
2 ila 5 bin TL arasında değişen kısırlaştırma ve çip taktırma parasını veremeyecek olanlar, yasaklı ırklarını terk etmeye başladı. Bırakmayın, çocuklarınıza bunu yapmayın.
Şu anda sağ olsunlar Samsun, Konya, Van Büyükşehir Belediyeleri yasaklı ırk sahiplerine ücretsiz kısırlaştırma imkanı verdi.
Diğer belediyelerden de aynısını bekliyoruz. Biz de dernek olarak kısırlaştırma için maddi destek vereceğimizi açıkladık, bize de yazabilirsiniz.
Yardım isteyin, çabalayın, yeter ki terk etmeyin.
Bu arada 14 Ocak tarihinin 1 ay daha uzatılması için HAÇİKO Derneği olarak başvurumuzu yaptık.
Başvuruda yasaklı ırkların 4 aylıkken kısırlaştırılması maddesinin de 6 ay olarak değiştirilmesini talep ettik.
Bir batında 7-8 yavru doğduğunda bu yavruların hepsinin anne köpeğin sahibinde kalması, yani bir evde 8-10 pitbull veya dogo olması durumu olacağından, çok sayıda yavru yasaklı ırk terk edilecek, barınaklar bu yavruları almak zorunda kalacak ve dolacak.
Barınak yerine kırsala, ormanlara, dağlara terk edilen pitbull’lar sürekli çoğalıp üreyecek. Bütün belediyelerden önümüzdeki 3 gün ücretsiz kısırlaştırma talebimizi yineliyoruz.
Ve tabii barınaktan yasaklı ırkların da sahiplendirilmesi hem barınak yükünü azaltacak hem de bu hayvanlardan yuva bulabilecek olanlarının ömür boyu hapisten kurtulmalarını sağlayacaktır. Kısırlaştırılan, sahipleri tarafından terk edilen, kayıt altına alınan yasaklı ırkların barınaklara yığılmaması için özel kurumlar nezaretinde sahiplendirme imkanı tanınmasını istiyoruz.
Ve tabii mutlaka ama mutlaka belediye barınakları kapıları gönüllülere açılsın.
Yasaklı ırk bölümleri DKMP müdürlüklerince her ay denetlensin. Çok şey istiyor gibi olduk belki ama inanın yaşananlar, yaşatılanlar karşısında bu isteklerimiz o kadar normal ki... Ah bir görseniz...
Paylaş