Hastalıkların teşhisinde teknolojinin ilerlemesiyle farklı teknikler kullanılıyor. EMG de bu yöntemlerden biri. EMG, kas ve sinirlerin değerlendirilmesinde başvurulan bir yöntem. Peki EMG nedir? EMG nasıl çekilir? EMG neden çekilir? İşte konuyla ilgili merak edilenler...
#EMG Nasıl ÇekilirEKG (Elektrokardiyografi), kalp ve damar hastalıklarının tanısı için çekilir. EKG, kalbin kasıldığı esnada oluşan elektriksel aktivitenin grafiksel olarak kaydedilmesi işlemidir. Peki EKG nedir, nasıl çekilir? EKG neden çekilir? İşte EKG hakkında detaylar
#EKGEKG nedir sorusunun yanıtı yüzlerce vatandaş tarafından sorgulanan ve araştırılan konular arasında yer almaya devam ediyor. Kalp hastalıklarının, ritim ve ileti bozukluklarının tanımlanması amacıyla çekilen EKG'nin nasıl çekildiği de merak ediliyor. Peki, EKG nedir? EKG nasıl çekilir?
#EKGBaş dönmesi oldukça yaygın ve çoğu zaman endişelenmeye gerek olmayan bir durum. Ama bazen çok ciddi hastalıkların habercisi de olabiliyor. Peki hangi baş dönmelerini ciddiye almalıyız? Tehlikeli baş dönmelerinin diğerlerinden farkı ne?
#SağlıkAni kalp durması veya ani ölümlerin günümüzde çok sık görülen bir durum olduğunu belirten Özel Akut Kalp Damar Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Harun Evrengül, dünyada her yıl yaklaşık 500 bin kişinin bu şekilde aramızdan ayrıldığını söyledi. Zeki Müren, Erol Büyükburç, Kemal Sunal, Sümer Tilmaç, 26 yaşındaki genç futbolcu Ediz Bahtiyaroğlu gibi birçok tanınmış kişinin de bu şekilde hayatını kaybettiğini vurgulayan Evrengül, ani kardiyak ölümlerle ilgili olarak sık sorulan soruları yanıtladı:
#1İstanbul'da yaşayan Fatma Kırçe (52), geçen ağustos ayında dayanılmaz göğüs ağrısı, sol kol uyuşmasıyla acil servise gitti. Kırçe'ye kalp krizi geçirdiği sanıldı ve anjiyo yapılması gerektiği söylendi. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir'e giden Kırçe'nin kan tahlilleri ve diğer testlerinde kalp krizi belirtisi olmasına rağmen yapılan anjiyosunda tüm kalp damarları normal çıktı. Birkaç ay öncesinde annesini yitiren ve ailevi sorunlar yaşayan Kırçe'nin 'kırık kalp sendromu'na yakalandığı ortaya çıktı. Prof. Dr. Özdemir, halk arasında kırık kalp sendromu olarak bilinen 'Takotsubo' sendromunun geçici bir durum olduğunu ve kalp krizindeki gibi kalıcı hasar bırakmadığını söyledi.Fatma Kırçe ise "Ben böyle bir hastalık daha önce duymadım. Ama benimki gerçekten strese bağlıymış. Üzüntülerden ve yaşadığım travmalardan dolayı gerçekten kalbim çok kırıkmış" diye konuştu.
#İstanbulHematemez, sıklıkla merak edilen kelimelerden biridir. Özellikle kullanım anlamı bakımından da önem teşkil eden kelimeler arasındadır. Bu bakımdan Hematemez nedir öğrenebilir ve ne anlama geldiği hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Hematemez nedir? Üst sindirim kanalı kanamaları neden olur? Ne anlama gelir tüm detaylarıyla derledik.
#Sözlükİnsanlarda farklı bölgelerde görülebilen pek çok hastalık bulunabilir. Bunlardan birisi de amiloidoz olmaktadır. Amiloidoz bazı kişilerde görülebilmekte ve farklı tedavileri bulunmaktadır. Bu sebeple belirtilerinin bilinmesi oldukça önemlidir. Peki, Amiloidoz nedir? Belirtileri nelerdir? Amiloidoz neden olur? Teşhisi ve tanısı ile birlikte amiloidoz hakkında detayları derledik.
#SözlükKardiyovasküler; Kalp ve damar hastalıklarının genel adıdır. KVH şeklinde ifade edilen kardiyovasküler hastalıklar bütün dünyada ölüm nedeni olarak ilk sıralarda yer almaktadır. Kardiyovasküler sistem, vücudun kan ve damarlarını etkileyen hastalıkların tamamını kapsamaktadır. Kardiyovasküler nedir? Beliertileri nelerdir? Hastalığın tanısı ve tedavi yöntemleri konularını detaylarıyla derledik.
#Kardiyovasküler NedirEfor testi, kalp hastalıklarının tanısında kullanılan güvenilir bir testtir. Eforla artan vücut oksijen ihtiyacına karşı kalbin cevap verebilme yeteneğini değerlendirir. Kalp rahatsızlıkların nedenini tespit etmede önerilen efor testi nedir, nasıl ve kimlere yapılır haberimizde...
#Efor TestiTıp dilinde miyokard olarak bilinen, halk dilinde ise kalp kası olarak adlandırılan kalp kası, iltihaplanma durumunda belirli sebeplere ve sonuçlara yol açabilir. Miyokardit kalp kasının iltihaplanması ya da kalp kasının enfeksiyon alması anlamına gelir. Kalp kası kalbin çok büyük bir kısmını meydana getirmektedir. Diğer kaslar gibi kalp kası da iltihap alabilir. Bu iltihaplanmaya neden olabilecek pek çok etken bulunur. Kalp kasına bağlı meydana gelen hastalıkların çok büyük bir kısmını kalp kası hücreleri meydana getirmektedir. Peki, bu iltihap nedir, geçici midir? Kalp kasının belirtileri nelerdir? Ne gibi nedenlere bağlıdır tüm detayları ile derledik.
Sinüs taşikardisi, diğer bir ismi ile kalp çarpıntısı olarak da bilinir. Sinüs taşikardisi, ciddi sağlık sorunları ortaya çıkarabilecek durumlar arasında yer alır. Bu nedenle de pek çok kişi bu konuda bilgi almaya çalışıyor. Sinüs Taşikardisi nedir, kaç olmalıdır sizler için derledik.
#Sinüs TaşikardisiÇoğu kimse Angina pektorisin kalp krizi olduğunu düşünse de aslında Angina kalp krizi değildir. Ancak kalp krizi riskinin arttığının bir işaretidir. Peki, Angina Pektoris nedir, belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Angina Pektoris Nedir?Danimarka Futbol Federasyonu, Finlandiya maçında ölümden dönen Christian Eriksen'e ICD (Implante Edilebilir Kardiyoverter Defibrilatör) takılacağını açıkladı. Peki Christian Eriksen'e ICD takılması ne anlama geliyor? Acıbadem Sağlık Grubu'dan Prof. Dr. Ahmet Karabulut, Christian Eriksen'e takılmasına karar verilen ICD isimli cihaza ilişkin tüm detayları ve Danimarkalı futbolcunun kariyerine muhtemel etkilerini Spor Arena'ya anlattı.
#Christian Eriksenİngiltere'de bulunan Buxted FC takımının tesislerinde akılalmaz bir saldırı yaşandı. Kimliği açıklanmayan iki saldırgan, Christian Eriksen'in ölümden döndüğü maçtan birkaç saat sonra kulübe ait defibrilatör setini parçaladı. Ortaya çıkan güvenlik kamerası görüntüleri sosyal medyada büyük ses getirdi.
#Buxted FCChristian Eriksen'in son durumuna ilişkin son dakika gelişmesi... Finlandiya maçında geçirdiği kalp kriziyle ölümden dönen Danimarkalı futbolcu Christian Eriksen, hastaneden ilk fotoğrafını paylaştı. Durumunun iyi olduğunu ifade eden deneyimli oyuncu, tüm dünyaya destekleri için teşekkür etti.
#Christian EriksenEURO 2020'de Danimarka ile Finlandiya maçında Christian Eriksen, kalbinin durmasına karşın yapılan erken müdahaleyle hayata geri döndü. Yıldız oyuncuya yapılan tedavide OED cihazının önemi de ön plana çıktı.
#EriksenSpazm ile ilgili araştırmalar son günlerde iyice artmıştır. Spazm vücudun çeşitli bölgelerinde ortaya çıkabilmektedir. Önemli bir sağlık sorunu olarak bilinen spazm mutlaka tedavi edilmesi gereken ve ağrılı bir süreçtir. Spazm ile ilgili bilimsel çalışmalar devam etmektedir. Spazmın kendine özgü belirtileri ve tedavi yöntemleri vardır. Peki fazlaca araştırılan spazm nedir? Spazm neden olur? Spazm belirtileri ve tanısı nasıl konur? Spazm tedavisi nasıl olur? İşte spazm ile ilgili bilinmesi gereken detaylar.
#Spazm Nedir Ve Neden Olur?Aritmi pek çok kişide görülen bir sağlık sorunudur. Kişiler aritmi hastalığı hakkında bilgi sahibi olmak için pek çok kaynaktan yardım alabiliyor. Aritmi hastalığının nasıl ortaya çıktığı da merak edilen sorulardan birisidir. Aritmi nedir ve neden olur? Aritmi nasıl geçer ve tedavisi nasıldır? Aritmi belirtileri hakkında bilgileri derledik.
#Aritmi Nedir?Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarının ardından corona virüs tedavisinde kullanılan Favipiravir ilacının detayları tekrar gündeme geldi. T-705, Avigan veya favilavir olarak da bilinen Favipiravir, Japonya menşeili şirket Toyama Chemical tarafından RNA virüslerine karşı geliştirilmiş bir antiviral ilaçtır. Favipiravir grip, Batı Nil ve sarıhumma virüslerinin yanı sıra flavivirüsler, arenavirüsler, bunyavirüsler ve alphavirüslere karşı da etkinlik göstermektedir.
#FavipiravirTıp eğitimi alan kişilere uzman olarak ilerleyebileceği çok sayıda alan alternatifi sunulmaktadır. Bu alternatifler arasında popüler olarak; iç hastalıklar, nöroloji, psikiyatri, ortopedi, üroloji, enfeksiyon hastalıkları ve kardiyoloji gelmektedir. İşte kardiyoloji bölümü ve doktorları ile ilgili merak edilen tüm detayları hazırladık.
#Kardiyoloji Nedir?Dahiliye bölümü vücudun iç organlarını etkileyen tüm koşullarla ilgilendiği için de geniş bir çalışma yelpazesine sahiptir. Dahiliye nedir? Dahiliye doktoru hangi hastalıklara bakıyor? Gibi merak edilen tüm soruları sizler için cevapladık.
#Dahiliye Nedir?