Güncelleme Tarihi:
EKG, kolay ve güvenli bir işlem. Daha çok kalp çarpıntısı, göğüste ağrı, nefes darlığı gibi şikayetler de bulunanlar için çekilir. EKG çekimi hastanın tanı ve tedavisine yardımcı olur. Peki EKG nedir, nasıl çekilir? EKG neden çekilir?
EKG nedir?
EKG, kalpteki elektriksel aktivitenin grafik olarak kaydedilmesine elektrokardiyografi (EKG), bu işlemi gerçekleştirmek için kullanılan alete ise elektrokardiyograf denir. Bu elektrodlardan elde edilen ileti, kablolar aracılığı ile EKG aletine bağlanır. EKG aleti bu iletileri kağıda döker. Kağıt üzerinde görünen bir dizi grafik, hastanın EKG’si olarak adlandırılır.
Güvenilir bir yöntem olan EKG, sadece kalbin oluşturduğu elektriksel aktivitenin kaydedilmesini sağlar. EKG çekimi için hastanın ayrıca hazırlık yapmasına ihtiyaç yoktur.
Elektrotların vücuda iyi bir şekilde yapışması için cilt özel bir solüsyonla temizlenir. Ardından elektrotlar göğüs, kol ve bacak bölgesine yapıştırılır. Çekim 2 ila 3 dakika gibi kısa bir süre gerçekleştirilir. Çekim boyunca hastanın hareket etmemesi ve konuşmaması gereklidir. İşlem sırasında acı veya ağrı da hissedilmez.
Çekim sona erince veriler, cihaz tarafından grafiğe dönüştürülür ve kağıda aktarılır. Verilerin yazıldığı kağıda da elektrokardiyogram adı verilir. EKG çekimi sonrası elde edilen elektrokardiyogram ile kardiyoloji uzmanı, sonucu değerlendirir ve sonuca göre teşhis koyarak tedavi yöntemleri hastaya bildirilir.
EKG neden çekilir?
EKG, hastaların kalple ilgili şikayetlerinin değerlendirilmesi, kalp ritmi ve iletim bozuklukları gibi rahatsızlıklarda hastalığın ve tedavi yönteminin belirlenmesi için çekilir.
Elektrokardiyografi, kalp rahatsızlığı olan veya kalple ilgili şikayetlerde kardiyoloji bölümüne başvuran hastalara uygulanır.