Rinoplasti nedir ne değildir?

Güncelleme Tarihi:

Rinoplasti nedir ne değildir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2021 21:16

BURNUN, yüzün merkezinde yer aldığını, bu nedenle yüz görünümündeki etkisinin çok önemli olduğunu belirten Özel Egeumut Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. Emrah Yücel, her burnun kendine özgü bir şekli bulunduğunu söyledi.

Haberin Devamı

 “İnsanlar, ideal olarak gördükleri burun şekline kavuşmak için rinoplasti ameliyatı olmak istiyor. Rinoplasti ile amaçlanan, burnu fonksiyonel ve estetik açıdan daha iyi hale getirmektir” diyen Op. Dr. Emrah Yücel, şu bilgileri verdi:

- Ameliyat öncesi değerlendirme nasıl yapılıyor?: Hastanın beklentilerinin ve cerrahın bu beklentilerin ne kadarını karşılayabileceğinin ortaya konulması açısından oldukça faydalıdır. Cerrah, ameliyat öncesinde burunda düzeltilmesi gereken deformiteleri belirlemeye çalışırken aynı zamanda da rinoplasti adayının gerçekçi beklentileri veya sıra dışı görüşleri olup olmadığını anlamaya çalışır.

- Rinoplasti için yaş sınırı nedir?: Rinoplasti, genellikle 18–35 yaş arasındaki genç erişkinler tarafından talep edilen, 40’lı–50’li yaşlara kadar başarı ile uygulanabilecek bir ameliyat. Burun tıkanıklığının ileri düzeyde olduğu durumlarda ameliyat daha erken yaşlarda da yapılabilir.

Haberin Devamı

- Ameliyat sonrası burundan nefes alabilecek miyim?: Hastaların en çok endişelendiği konulardan biri de budur. Normal şartlarda rinoplasti burun tıkanıklığına neden olmaz. Ancak tıkayıcı tüm nedenler ameliyat sırasında düzeltilmelidir. Çünkü rinoplasti sonrası hava pasajı yüzde 10-20 oranında daralmaktadır. Estetik bir burun elde ederken burnun fizyolojik işlevlerini korumak çok önemli.

- Ameliyat öncesi dikkat edilmesi ge- rekenler nelerdir?: En önemlisi aspirin ve benzeri kanamaya yol açabilen ilaçlardan içmekten kaçınmaktır. Ağrınız olursa parasetamol ya da asetaminofem kullanabilirsiniz. Sigara içmeyin, çünkü nikotin kan dolaşımını bozarak yara iyileşmesini etkiler. Kan testleri, EKG ve akciğer filminizi çektirin. Ameliyattan bir kaç gün önce ve bir kaç hafta sonra alkol almayın. Çünkü konjesyona ve kanamaya neden olur.

- Ameliyat sonrası nelere dikkat edilmeli?: İki ya da üç yastıkla, başınız yukarda yatın. İlk hafta çok sıcak gıdalar tüketmeyin. Göz çevresine ve yanaklara uygulanacak soğuk jeller ya da buz, şişliği ve morluğu azaltır. Ameliyattan sonraki bir hafta yatak istirahati gerekli. Ameliyat sonrası iki hafta spor yapmayın, sosyal aktivitelerden kaçının. Altı hafta güneşten korunun. Bir ay yüzmeyin. Ameliyattan üç-dört gün sonra yüzünüzde şişkinlik oluşabilir. Dört hafta boyunca gözlük kullanmayın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!