İsveç’in yeni polisiye-suç yazarı Niklas Natt och Dag, ilk romanı ‘1793 Kurt ve Bekçi’de yoksulluk, zulüm ve siyasi paranoyayla kuşatılmış 18. yüzyıl sonlarının Stockholm’ünde, gölden çıkan bir cesedin katilinin peşine, akıllı bir avukat ile tek kolu olmayan bir savaş gazisini takıyor.
#1793 Kurt Ve BekçiKoronavirüs salgınına tedbir için adeta tüm Türkiye eve kapandı. Evde vakit geçirmenin en keyifli yanı da hiç kuşkusuz film izlemek. Sanatçı, gazeteci ve yazarlardan oluşan 10 ünlü isim, karantina döneminde izleyebileceğimiz filmleri sıraladı. İşte yaptıkları öneriler:
#GazetehaberiOscar yarışının en güçlü adaylarından “Yeşil Rehber”, bu haftanın da en dikkat çekici yapımı. Stieg Larsson’un Milenyum serisinden uyarlanan “Örümcek Ağındaki Kız”, Danimarka yapımı başarılı gerilim “Suçlu” ve yerli film meraklılarına “Borç”, haftanın diğer seçenekleri…
#ANKARAModern ve klasiğin buluştuğu bir yer Malmö. Stockholm ve Göteborg’dan sonra İsveç’in en büyük üçüncü şehri… Bakmayın İsveç’in üçüncü büyük şehri olduğuna, burası aslında modern bir kasaba, öyle ki şehrin tamamını yürüyerek gezmeniz mümkün. O zaman buyurun, kenti keşfe çıkalım…
#MalmöNorveç’in hikâyesi bir nevi peri masalı... Kendi halinde, dışa kapalı, her yere uzak ve fakir bir ülkenin sınırları içinde bir gün petrol bulunur... Ve herkes mutlu olur... Peki ya sonra? Norveç, bugün eşitlikçi, mutlu, zengin bir ülke... İskandinav refahının, refah toplumunun tipik bir üyesi. Ama dünyayı, bugün İskandinav modeline çeken unsur bu refah meselesi değil! Bu ülkelerden son yıllarda fışkıran edebiyat ve dizi furyası, daha çok konuşuluyor... Bunlar akla hayale gelmeyecek vahşilikte şiddet, cinayet, suç öyküleri... Tüm dünya ‘Ejderha Dövmeli Kız’ı biliyor. ‘Köprü’ isimli televizyon dizisini de izlemişsinizdir... İşte refah, mutluluk ve özgürlük sıralamalarında illaki ilk beşe yerleşen İsveç, Danimarka, Norveç, Finlandiya’dan çıkan böyle nice eser var. En büyük ihraç ürünleri, ödünüzü koparacak şiddet öyküleri... Ve bu türün kralı da Norveçli Jo Nesbo... ‘Ejderha Dövmeli Kız’ın yazarı Stieg Larsson esrarengiz biçimde öldükten sonra İskandinav Noir’ı (kara polisiye) denilen bu türün tahtına Nesbo oturdu. İlginç bir hikâyesi var Nesbo’nun. Norveçli eski bir futbolcu ve rock yıldızıyken, evine kapanıp suç öyküleri yazmaya başlamış ve artık tüm dünyanın tanıdığı büyük bir kahraman ortaya çıkarmış. Harry Hole isimli, biraz serseri bir polis dedektifi bu... Harry Hole’un son maceralarından ‘Hayalet’ Türkçede henüz yayımlandı. Ve bana da, Nesbo’nun Türkçedeki yayıncısı Doğan Kitap’tan “Jo Nesbo seni Oslo’ya akşam yemeğine davet ediyor” diye bir öneri geldi. ‘Dünyanın en korkutucu adamıyla’ akşam yemeğine hayır diyemezdim. Hem bakalım orası gerçekten ‘periler ülkesi’ mi yoksa ‘karanlıklar diyarı’ mıydı? İskandinavya, onca aydınlık ve iyiliğin gizlediği, kasvetli bir bilinçaltının yansıması mıydı? Bunu en iyi yanıtlayacak kişi, ülkesinin en tanınan temsilcisi Nesbo... Ona göre ‘dünyada masumiyetini hâlâ koruyan bir adacık’ olan Norveç’in, dünyaya aslında neyi anlattığını konuşmaya işte böyle başladık...
#Jo NesboBirden fazla çocuğa sahip olmanın yasaklandığı totaliter bir sistemde geçen ‘Yedinci Hayat’, fikir olarak iyi ama uygulamada vasatı aşamayan bir distopik çalışma. Filmde ‘Ejderha Dövmeli Kız’ serisiyle tanınan Noomi Rapace, yedi ayrı karakteri canlandırıyor.
#SinemaGösterime yeni giren Scarlett Johansson’lu ‘Kabuktaki Hayalet‘ ya da Vin Diesel’li ‘Hızlı ve Öfkeli 8‘ gibi büyük Hollywood prodüksiyonları, siber riskleri gündeme taşıyor. Hollywood’un doğası gereği, gerçek ile kurgu biraz iç içe geçmiş olsa da, ESET uyarıyor: Dijital çağ büyük bir hızla hayatlarımızı kuşatıyor. Filmleri dikkate alın ve korunmayı ihmal etmeyin!
#EsetŞubat ayının ilk vizyon haftasında 3'ü yerli toplamda 5 yeni film gösterime giriyor. 6 dalda Oscar adaylığı bulunan Carol, Donnie Yen ve Mike Tyson'ın başrolde olduğu Ip Man 3, yetişkinler için beklenen animasyon Kötü Kedi Şerafettin, komedi tutkunlarını selamlayan Hep Yek ve Temel ile Dursun İstanbul'da bu haftanın vizyona giren yeni filmleri.
#Vizyonda Bu Hafta‘Poyraz Karayel’de izlediğiniz o cesur ve asi kızı, ‘hacker’ (bilgisayar korsanı) Meltem’i unutun. Karşınızda saçlarını kazıtmakla ve insanları hack’lemekle ilgilenmeyen, kendini anlatmayı sevmeyen, çok sakin, tek derdi oyunculuk olan başarılı ve çekici bir kadın, Hare Sürel var...
#Hare SürelTasarımcı Özlem Öztürk, Amerikan edebiyatının en önemli isimlerinden Ernest Hemingway’in hayranı bir gezgin. Seyahatlerinde ünlü yazarın izini sürdü. Öztürk, ister Los Angeles ister Bangkok artık tüm seyahatlerini bir hikâyenin peşinden giderek gerçekleştiriyor.
#ParisŞu an dünyada her 23 saniyede bir Jo Nesbo kitabı satılıyor. Kitapları 30’dan fazla dile çevrildi. Yazdığı polisiye/suç romanlarıyla ‘çok satan yazar’ statüsünden ‘fenomen kişilik’ mertebesine erişmiş Norveçli Jo Nesbo ile Oslo’daki en sevdiği kafesinde buluştuk. Yükselen İskandinav akımının sırrını, Yaşar Kemal sevdasını ve Dan Brown nefretini konuştuk. Muhabbeti, milli takımımızın 2002’deki unutulmaz golleriyle süsledik
Kimileri kulaklarını kabartmış onu bunu dinliyor ve gözetliyor. NSA (National Securty Agency ) Amerika Milli Güvenlik Ajansı tüm dünyayı, bu arada Almanya başbakanı dahi dinlemiş, diplomatik skandal, bizim gibi sıradan insanlara göre, onlara göre dinlemek sıradan, çünkü birbirlerini oldum olası dinliyorlar.