Bursa’da, ejder meyvesinin Marmara Bölgesi’ndeki tek üreticisi olduğunu belirten Özhan Öztürk, meyvenin iriliğine göre kilogram fiyatının 15 ile 30 lira arasında değiştiğini söyledi. Öztürk, çiftçinin desteklenmesi halinde Marmara Bölgesi’nin ejder meyvesi üretim üssü haline gelebileceğini söyledi.
#BursaBüyük şehirlerde yaşayanların bir kısmının hayalidir bir gün ata topraklarına dönmek, orada doğayla iç içe yaşayıp üretim yapmak. Çoğu zaman hayallerde kalır ekmek-biçmek… Fakat bunu gerçekleştirenler de var. Köylerine dönen, kendilerine köy bulan ve orada üreterek hayat kuranlar nasıl başardıklarını anlattı.
#Büyük ŞehirAntalya'da aracıların verdiği fiyatı protesto eden Ejder üreticisi kamyonet dolusu Ejder meyvesini Manavgat Cumhuriyet Meydanı'nda vatandaşlara ücretsiz olarak dağıttı. Ejder meyvesi üreticisi Kamil Arıkan “Pazarda tanesi 5 Euro'ya kadar satılırken, üreticiden kilosunu 40-50 liraya almaya çalışıyorlar. Bu fiyattan onlara vermektense bedava vatandaşa dağıtırım” ifadelerini kullandı.
#Ejder MeyvesiBelki bir 10 yıl kadar önce bize çok yabancı olan avokado, artık mutfağımızdan eksik etmediğimiz malzemelerden. Güney’de Alanya ülkemizdeki ihtiyacın neredeyse tamamını karşılıyor, üstelik yetiştirdiği avokadolar coğrafi işaret tescilli. Yerli avokadonun hikâyesini yerinde dinledik, nefis tarifler öğrendik.
#AvakadoPandemi sonrasında patlayan Rusya-Ukrayna savaşı dünyanın dengesini değiştirmeye devam ediyor. Avrupa’dan gelen haberler birbiri ardına sıralanmış durumda. “Işığı açık bırakana hapis cezası, çimentocular zorda, marketler karartmaya gitti, gübreciler üretim kısmaya hazırlanıyor.” Rusya’nın gazı kısmasıyla birlikte Avrupa sanayisini kıskaca alan enerji krizi tarıma da sıçramış durumda: “Avrupalı çiftçiler üretimi durdurdu, seralar kapanıyor.”
#SebzeOrdu’da ziraat mühendisliği okuyan ve ardından belediyede işe giren Buket Çelik Karademir, aylarca Karadeniz’de mango, guava, passiflora gibi tropik meyveler üretilip üretilemeyeceğine dair araştırma yaptı. Etrafındakilerin “Karadeniz’de mango mu yetişir” diyen alaycı sözlerini dikkate almadı. Şu anda belediye bünyesinde 25 farklı tropik meyve yetiştiriyor, girişimcilere eğitimler veriyor.
#Buket Çelik KarademirBir dönem Almanya’da ‘Beton Kralı’ olarak bilinen ATİAD eski Genel Başkanı, İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Recep Keskin, son 6-7 yıldır Türkiye’de organik çiftçilikle uğraşıyor. Alanya-Gazipaşa arasındaki arazisinde başta avokado olmak üzere diktiği 80’e yakın çeşit tropikal ürünle ilgili araştırmalarını kurumsallaştırarak bir ‘Tropikal Akademi’ kurmayı da hedefleyen Keskin, yılın 8-9 ayını arazide geçiyor. Keskin hem Almanya’dan, hem de Türkiye’den emekli. Ama onunki sıra dışı bir emeklilik. 73 yıl önce Anadolu’nun bir başka yöresinde, Uşak’ın bir köyünde çiftçilikle uğraşan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Keskin, yaşamının bu yeni dönemini yine çiftçi olarak, ama bu kez başarılarla dolu yaşamının deneyimleriyle zenginleşmiş bir tarım öncüsü, yol göstericisi olarak sürdürmeye kararlı.
#Almanya’Da ‘Beton Kralı’ Olarak Bilinen ATİAD Eski Genel Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Recep KeskinTürkiye’nin tropikal bahçesi olarak bilinen Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde yetişen 42 tür tropikal meyvenin üretim alanı son 2 yılda iki kat arttı. Özellikle mangoya fiyatından dolayı ilgi büyük. Üretici, mangonun tanesini 40 TL’den satıyor. Muz üretim alanlarını mango bahçesine dönüştüren üreticiler, ürünlerini ihraç etmeyi hedefliyor.
#TropikalMersin'in Erdemli ilçesinde alternatif ürün olarak yetiştirilmeye başlanan ejder meyvesinin tanesi 25- 30 liradan alıcı buluyor. Irak'taki Amerikan askerlerine ejder meyvesi gönderdiklerini belirten Zekeriya Akyar, "Amerikalılar, ejder meyvesini çok seviyor. Rusya, Ukrayna, Irak gibi ülkelere de ihracatı yapılıyor" dedi.
#MersinKüresel ısınma sebebiyle son günlerde televizyon kanallarının vazgeçilmez haberi ‘kuraklık’ oluyor. Türkiye’nin her tarafından göllerin, akarsuların ve derelerin kuruduğu ya da azaldığı haberleri ardı ardına gelmeye başladı. Hem içme suları hem de tarımsal amaçlı kullanılan sular bitme noktasında.
#Yazarİş Bankası ve Vodafone Business tarafından hayata geçirilen ‘Dijital Tarım Çözümü’ sayesinde çiftçi zarardan kurtuldu. Bursa’daki zeytin arazilerinde dijital tarım istasyonları sayesinde yapılan erken uyarılarla 15 milyon liranın üzerinde, Mersin Silifke’deki istasyonlarla da çilek üretiminde 5 milyon liraya yakın tasarruf sağlandı.
#Gazetehaberleriİş Bankası ve Vodafone Business tarafından hayata geçirilen Dijital Tarım Çözümü kapsamında İş Bankası destekli kurulan istasyonlar kapsamında sunulan ilk altı aylık raporlarda sürdürülebilir tarım için olumlu sonuçlar yer alıyor. İlk etapta kurulumu tamamlanan ve devreye alınan Bursa’daki zeytin arazilerinde dijital tarım istasyonları sayesinde yapılan erken uyarılarla toplam 15 milyon liranın üzerinde, Mersin Silifke’deki istasyonlarla da çilek üretiminde 5 milyon liraya yakın tasarruf sağlandı.
#İşbankYaklaşık 25 yıldır dünyayı geziyorum. Hem bir gezgin hem de bir gazeteci olarak en büyük tutkum gittiğim ülkelerde yetiştirilen doğal ürünleri bulmak, tadına bakmak ve bunları meraklılarıyla paylaşmak. Bu yıl ilk defa bir muz cenneti olan Amanur’a gittim ve burada muz ile ilgili bilmediğim inanılmaz bilgiler öğrendim. Hem yetiştirilme tarzı hem de tesislerin kalitesi bakımından dünyanın en lezzetli muzlarını ürettiğimizi öğrenmek beni çok mutlu etti.
#SeyahatAntalya'da restoran işleten Mustafa Hazar (58), çam kozalağı, çıra, yumurta, hamsi, tropik meyveler, sarımsak ve ahtapot başta olmak üzere 239 çeşit turşu kuruyor. Hazar, sarımsak ve ahtapot turşusuna yoğun ilgi olduğunu, ahtapot turşusunun 10 litresini 200 TL'den sattığını söyledi.
#Ahtapot Turşusu