Ülkemiz, zengin doğası ve kültürel mirasıyla dikkat çekerken, milli park sayısı da her geçen gün artıyor. Son olarak Sivas’ın Divriği ilçesi, tarihî ve doğal zenginlikleriyle birlikte milli park ilan edilerek Türkiye’nin 50'nci milli parkı oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü verilerine göre, Divriği’nin bu yeni statüsü, bölgenin doğa ve tarih tutkunları için cazibe merkezi haline gelmesini sağlayacak. Biz de bu güzel gelişme sonrası, güz mevsiminin en çok yakıştığı 8 milli parkı derledik. İşte tam da şu sıralar büyüleyici bir atmosfer sunan milli parklar…
#SeyahatCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hafta içinde yapılan Kabine Toplantısı'nın ardından 13-14 Temmuz'u idari izin olarak açıklamasıyla 9 günlük Kurban Bayramı tatili fırsatı doğdu. Biz de gezgin yazarlarımıza "Bu dokuz günü çok fazla cep yakmadan nasıl değerlendirebiliriz?" diye sorduk. Kamp yapılacak yerlerden tutun da denize girilecek, doğa ile baş başa kalınacak hatta köylerde keşfe çıkılacak adreslere kadar birbirinden güzel 20 yeri önerdiler.
#RotaHafta sonunda biraz enerji toplamak için huzurlu yerlere gitmek herkesin isteği. Hazır 1 Ekim itibarıyla milli parkların neredeyse hepsi açılmışken yola çıkmanın tam zamanı. Peki hangilerini tercih etmeli? İşte sonbaharın tadını çıkaracağınız 4 bölge ve 7 şehirden 11 milli park...
#SeyahatKastamonu’dan Bartın’a uzanan Küre Dağları’nın gür ormanlarla kaplı geçit vermez arazisi irili ufaklı pek çok mağarayı saklıyor. Her yıl dünyanın farklı bir köşesinde düzenlenen Uluslararası Mağara Fotoğrafçıları Buluşması 2015’te Kastamonu Pınarbaşı’nda gerçekleştirildi. Topmeydanı, Mantar, Ejder ve Mencilis’in de aralarında bulunduğu 9 mağaranın büyüleyici güzelliklerine derin yolculuklar yapıldı.
#Küre DağlarıSırtını Bey Dağları’na yaslamış, falezlerin üzerinde yükselen, aynı anda dört mevsim sunan Antalya’da ve birer doğa harikası olan ilçelerinde görülmeye değer çok yer var. Muhteşem kumsalları, masmavi koyları, yazın bir ferahlama durağı olan yaylaları ve her zevke hitap eden tatil seçenekleriyle sıcak günlerin vazgeçilmezi olan bu güzel ilimizin zenginliklerini keşfedelim.
#Nurgül BÜYÜKKALAYYolculuk mevsimi başladı. Bu yıl bir ya da iki haftalık uzun tatil yerine üç-dört günlük kısa bir tatil düşünüyorsanız bu listemiz tam size göre… Uzmanlarımıza ‘Bahanesi yeme-içme olan, hazır gitmişken kültürel gezilerin ve denizin de tadının çıkartılacağı en göz alıcı yerler nereler?’ diye sorduk. Birbirinden güzel 10 adresi önerdiler...
#RotaAlanya, yabancı turistlerin akın ettiği, sadece onlara hitap eden mekânların olduğu bir bölge olarak bilinse de son yıllarda çok değişti. Yerli tatilcileri de mutlu edecek tesisleri, sokakları ve gezilecek noktalarıyla çok modern ve düzenli bir kent artık. Üstelik de tarihiyle güneşli havası her mevsim davetkâr.
#HürriyetTarihiyle kültürüyle zengin Kastamonu’yu benzerlerinden ayıran bir özelliği var: Bir yanı yeşile bir yanı maviye bakan el değmemiş doğal güzellikleri. Vahşi kanyonları, şelaleleri, mağaraları ve harika koyları bir arada görebileceğiniz Kastamonu, tam bir cennet köşesi. Doğa turizminin yükselen yıldızlarından olan Kastamonu’yu, işte bu doğal güzellikleriyle anlatmaya çalışacağım.
#KastamonuYaklaşık 25 yıldır dünyayı geziyorum. Hem bir gezgin hem de bir gazeteci olarak en büyük tutkum gittiğim ülkelerde yetiştirilen doğal ürünleri bulmak, tadına bakmak ve bunları meraklılarıyla paylaşmak. Bu yıl ilk defa bir muz cenneti olan Amanur’a gittim ve burada muz ile ilgili bilmediğim inanılmaz bilgiler öğrendim. Hem yetiştirilme tarzı hem de tesislerin kalitesi bakımından dünyanın en lezzetli muzlarını ürettiğimizi öğrenmek beni çok mutlu etti.
#SeyahatFarklı bir coğrafya, farklı bir kültürle tanışmak istiyorsanız yolunuzu Kahramanmaraş’a düşürün. Şehrin eski ve dar sokaklarında dolaşırken ‘kahramanlığın’ izlerine rastlayabileceğiniz kent sürprizlerle dolu. Sıcakkanlı insanların şehri öylesine köklü ve zengin bir mutfağa sahip ki sadece yemek için bile gidilir.
#KahramanmaraşKastamonu’nun Pınarbaşı ilçesi Küre Dağları Milli Parkı içerisinde 858 metre uzunluğu, 250 metre derinliği ile dünyanın en derin 4’üncü mağarası olan Ilgarini'nde korku, adrenalin ve heyecan aynı anda yaşanıyor. Turizme açılan mağara ziyaretçilerini bekliyor.
#Küre Dağları Milli ParkıYeryüzünde her 13 dakikada bir, bir canlı türü için kıyamet yaşanıyor. Yani bir tür sonsuza kadar yok oluyor. Bunun en önemli nedeni, doymak bilmeyen hırslarımız, tüketim alışkanlıklarımız ve gezegenimizin yaşadığı sorunlara duyarsız kalmamız. Öte yanda da bir canlının hayatı için varını yoğunu ortaya koyan, gece gündüz çalışan, yeri geldiğinde kapı kapı dolaşan, günlerini, aylarını hatta yıllarını bir canlıya adayan güzel insanlar var. İşte en kıymetlilerimizin kaderini değiştiren hayvanseverlerin ilham veren hikâyeleri...
#Doğa KahramanlarıAğustosta başladığı ikinci dünya turunu deniz yolculuklarıyla sürdüren Gülin Aköz, yelkenlilerin ekiplerine katılıp Türkiye’den Tayland’a ulaşmıştı. Geçen ay bir yük gemisinin ücretli kamarasında Pasifik Okyanusu’nu aştı, Los Angeles’a vardı. Şu anda Meksika’da. Hürriyet Seyahat’e gönderdiği mektupta iki ay önce geçtiği Laos’un başkenti Luang Prabang’ı anlatıyor. “Doğal güzelliği, muhteşem tapınakları, tarihi binaları, huzurlu atmosferiyle büyüleyici bir şehir” diyor.
UNESCO, 2002'de bir Türk ve bir Yunanlı'nın resimlerinin yanyana yer aldığı bir pul bastıracak. Tarihi pulda yer alacak olan Türk, Zonguldak Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Yunanlı ise Hydra Belediye Başkanı Anastopoulos Konstantinos. İki başkan, tam altı yıldır barış için gösterdikleri üstün gayretlerden ötürü bu ödüle layık görüldü.