Mesleki eğitim okulları, ülkemizde, Tanzimat Fermanı’nın yayınlanmasını takiben, 1857’de Maarif Nezareti Nizamnamesi ile bölgesel ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak açılmaya başlandı.Askeri Baytar Mektebi, Orman Mektebi, Ziraat Talimnamesi o dönemin ilk meslek okulları arasında yer aldı. Cumhuriyet döneminin de öncü Mesleki ve Teknik Okulları olarak değerlendirilirler…
#Konuk YazarMillî Eğitim Bakanlığı, Cumhuriyet’in 100’üncü yılında, eğitimin geleceği konusunda öğretmenlerin görüşlerini ortaya koyacak bir araştırma raporu hazırlayacak. Bakanlığın resmi internet adresinde açılan anket üzerinden elde edilen verilerle oluşturulacak rapor, Aralık ayında yayınlanacak.
#Millî Eğitim BakanlığıEğitim alanındaki yeni öğrenme teknolojilerinin, inovatif eğitim uygulamalarının ve her kademedeki sınıflara yönelik ürünlerin yer aldığı Global Eğitim Teknolojiler ve Çözümleri Fuarı (GESS) Türkiye’de, geleceğe yön veren yapay zeka, yazılım ve robotik gibi birçok teknoloji bir arada sergileniyor. Yeni uygulamalar eğitimin geleceğini yeniden şekillendiriyor.
#GESSYıldız Teknik Üniversitesi kendi metaverse dünyasını kurdu. Okulun isminden yola çıkılarak ‘Starverse’ adı verilen eğitim gezegenindeki ilk dersi, Rektör Prof. Dr. Tamer Yılmaz verdi. Biz de o derse girdik, öğrencilerin avatarlarıyla binlerce yıl öncesine ışınlanmalarına tanıklık ettik...
#Yıldız Teknik ÜniversitesiGünümüzde vazgeçilemeyen bir tutku haline gelen sosyal medya; güncel gelişmelerden haberdar olma, anlık olarak bilgi paylaşımında bulunma, sanal topluluklar oluşturma ya da üye olma gibi amaçlarla sıklıkla kullanıyor. Bunun yanı sıra; iş ağını genişletme, sanal oyun oynama, profil oluşturma, film izleme, müzik dinleme, gazete okuma, iş ilanlarını takip etme ya da kişilerin ihtiyaç ve isteklerini karşılama adına alışverişte bulunmak için de sıklıkla tercih ediliyor.
#Konuk Yazar‘Cesur Eğitim Hedefleri’ kitabı Türkçe yayımlanan küresel eğitim uzmanı, Harvard Üniversitesi Uluslararası Eğitim Politikası Bölüm Başkanı Prof. Fernando M. Reimers ile pandeminin eğitime etkisini, yenilikçi çözüm tasarımlarını ve dünya eğitimini konuştuk...
#Fernando ReimersGelişen teknolojiyle birlikte eğitimin geleceği de baştan yazılırken üniversiteler öğrencilerine Metaverse ve NFT gibi yeni dünyanın sanal sistemleriyle ilgili dersler vermeye başladı. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde (YTÜ) bu sistemlerin incelendiği Sanal Evrene Giriş dersine ilgi büyük.
#Metaverse9. Eğitim Teknolojisi Zirvesi, konuşmacıların çevrimiçi katıldığı platformda düzenlendi. Dijitalleşen dünyanın ve yeni internet sisteminin, insanların ve toplumların geleceğine etkisinin konuşulduğu zirve “Sosyal Etki” temasıyla düzenlenirken, eğitimin geleceği de gündem maddelerinden biriydi.
#9. Eğitim Teknolojisi ZirvesiUzmanlar tüm dünyada siyaset, ekonomi, teknoloji, psikoloji ve eğitimin geleceğini değerlendirirken Z kuşağına değinmeden geçmiyor. Eğitimin geleceği planlanırken bu kuşağın beklentilerinin belirleyici olacağı öngörülüyor. Birçok kuşak analisti 1997 ile 2012 yılları arasında doğanları Z kuşağı olarak tanımlıyor.
#Z KuşağıOCED tarafından 2019 yılında hayata geçirilen Öğrenme Pusulası 2030, öğrencilerin potansiyellerini yerine getirmeleri ve topluluklarla birlikte dünyanın refahına katkıda bulunmaları için gereken bilgi, beceri, tutum ve değerleri ortaya koyuyor. Eğitim sistemlerinin geleceği için bir vizyon ve bazı temel prensipler sunan Pusula kapsamında oluşturulan “Eğitimin Geleceği ve Beceriler 2030” projesi, öğrencilerin gelişmek ve geleceklerini şekillendirmek için ihtiyaç duydukları bilgi, beceri, tutum ve değerleri belirlemesine rehberlik ediyor. Buna göre en önemli gerekliliklerden biri ebeveynler, akranlar, öğretmenler ve daha geniş toplulukların öğrencilerin daha etkili bir çalışma çevresi oluşturabilmesi için “işbirlikçi kuruluş” olarak birlikte hareket edebilmesi.
#OCEDMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer başkanlığında düzenlenen 20'nci Milli Eğitim Şurası’nın son gününde, özel ihtisas komisyonlarında dün görüşülen ve Temel Eğitimde Fırsat Eşitliği, Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi, Öğretmenin Mesleki Gelişimi ana başlıklarında toplanan 124 madde ile Genel Kurul'a sunulan 4 yeni önerinin oylaması yapıldı. Oylama sonucu 4 yeni maddenin de kabul edilmesiyle birlikte toplam 128 madde 600’e yakın Şura üyesi tarafından kabul edildi.
#Temel Eğitimde Fırsat EşitliğiAmir Sohrabi, teknoloji sektörünün deneyimli isimlerden biri. Özellikle dijital dönüşüm alanında büyük bir tecrübeye ve yetkinliğe sahip olan Sohrabi’nin kariyerinde dijital dönüşüme liderlik etme, stratejiler üretme ve uygulama büyük bir önem taşıyor. Sohrabi, 2020 yılında, özellikle dijital çalışma alanları çözümleriyle içinde olduğumuz dönemde değişen müşteri ihtiyaçlarına en doğru ve efektif çözümleri sunan Citrix’e katılmıştı. Sohrabi ile uzaktan çalışma dönemini, yakın geleceğe dair öngörülerini, Citrix’in sunduğu çözümleri, dijital dönüşümü ve genç liderlere tavsiyelerini konuştuk. (Sponsorlu İçerik)
#CitrixTüm dünyayı etkisi altına alan pandeminin birinci yılını geride bırakırken, bu süreç boyunca en çok etkilenen alanlardan birinin eğitim olduğunu görüyoruz. Dönemsel olarak 185 ülkede okulların kapanması ve dünyadaki öğrenci nüfusunun yüzde 90’ına karşılık gelen 1.6 milyar öğrencinin fiziksel olarak okuldan uzak kalmasının sonucunda gözler bir kez daha eğitimin dijitalleşmesine ve uzaktan eğitime çevrildi.
#Online EğitimMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, eğitimin geleceği için Kovid-19 tedbirlerine uyulmasını isteyerek, "Ne okullarımızı açık tutabilmek için gösterdiğimiz gayreti ne de 'Bir kez daha uzaktan eğitime geçiyoruz' derken duyduğumuz üzüntüyü anlatmamın imkanı var." ifadesini kullandı.
#Milli Eğitim BakanıTEGV’in düzenlediği 4. Uluslararası Nirun Şahingiray Eğitim Forumu, 22 Mayıs’ta açılış konuşmaları ve paneller, 24-28 Mayıs tarihleri arasında ise paralel oturumlarla yapılacak. Türkiye’nin önde gelen iş insanlarından ve miras bağışçısı Nirun Şahingiray anısına düzenlenecek çevrimiçi etkinliğin bu yılki ana teması, “21. Yüzyılda Değişen Öğrenme Kültürü- Değişim hiç bu kadar gerçek olmamıştı” olarak belirlendi
#Nirun Şahingiray‘Dünyada ve Türkiye'de Güncel Gelişmeler Işığında 2023'e Doğru Dijital Eğitim Çalıştayı’, 22-24 Ocak tarihlerinde arasında gerçekleşti. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Safran’ın da konuşmacı olarak katıldığı çalıştayda, ‘Dijital Eğitimin Felsefesi ve Sosyolojisi’, ‘Dijital Eğitim ve Öğretim Programları’, ‘Dijital Eğitimin Yönetimi’, ‘Dijital Eğitim ve Öğretmen Yetiştirme’, ‘Dijital Eğitimde Materyal Geliştirme’, ‘Dijital Eğitimde Yapay Zekâ ve Etik’, ‘Dijital Eğitim ve Öğretmen – Ebeveyn – Öğrenci Psikolojisi’ gibi konular konuşuldu.
#EğitimAnkara Bilim Üniversitesi’nin ‘Salgında Dalgın Olmamak: Üniversite Eğitiminin Yeni Kodları’ Çalıştayı, 2 gün süren 14 oturum ile gerçekleştirildi. Üniversiteden farklı bölümlere mensup 14 öğretim üyesi, ‘Uzaktan Üniversite Eğitiminin’ yeni kodlarını kendi alanları çerçevesinde açıkladı.
#Bilim ÜniversitesiZiya Öğretmen dijital sohbetlerle Türkiye’nin dört bir yanındaki meslektaşlarıyla buluşmaya devam ediyor. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, son olarak Çankırı ve Bitlis’teki meslektaşlarıyla uzaktan eğitimin geleceği ve okullar açıldığında yapılacak uyum çalışmalarını değerlendirdi.
#Ziya Selçuk