Güncelleme Tarihi:
Dünya çapında düzenlenen GESS fuar ve organizasyon serisinin Türkiye ayağı, 24 Mayıs’ta İstanbul’da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda başladı. 26 Mayıs’a kadar sürecek olan GESS Türkiye fuar ve konferanslarında eğitimin geleceği yeniden şekillendiriliyor. GESS Türkiye’de, yenilikçi eğitim uygulamaları anaokulundan üniversiteye kadar her kademeyi kapsıyor. Fuarda metaverse evreni, yapay zekâ, artırılmış gerçeklik teknolojileri, kodlama, yazılım ve donanım, sanal gerçeklik teknolojileri, e-öğrenme ve STEAM uygulamaları başta olmak üzere pek çok yenilik bir arada yer alıyor. Etkinliğe 50 ülkeden yaklaşık 3 binin üzerinde ziyaretçinin katılmasının bekleniyor. Fuarda yer alan bazı yeni teknolojiler ve projeler şöyle:
DUVARLARI AŞAN ŞEFFAF TAHTA
‘Video Ders’ adındaki dijital şeffaf tahta, sınıf ortamına ihtiyaç kalmaksızın öğretmenleri öğrencileriyle buluşturuyor. Kamera sistemine sahip şeffaf tahta ile öğretmenler istedikleri yerden öğrencileriyle bir araya gelerek, tahta üzerinde ister yazarak ister doküman sunarak ders anlatımı yapabiliyor. Tahtanın en önemli özelliklerinden biri kamera sistemi sayesinde öğrencilerle sağlıklı bir şekilde iletişim kurmayı sağlaması. Bu özelliğiyle, öğrencilerin ders sırasında yaşadığı odaklanma sorununun da önüne geçmeyi amaçlıyor.
‘KENDİN YAP’ KARAVANI
Türkiye’yi dolaşan ‘Maker Karavan’ eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak için çocuklarla buluşuyor. Karavanın içinde ahşap tasarım, robotik kodlama, 3B tasarım uygulamaları bulunuyor. Aynı anda 14 çocuğun eğitim alabildiği ‘Maker Karavan’ hayal et, tasarla ve üret yaklaşımıyla çocuklara ‘Kendin Yap’ kültürünü benimsetmeyi hedefliyor.
HER KADEMEYE ROBOTİK UYGULAMALAR
Okul öncesinden üniversiteye kadar pek çok yaş aralığı için hazırlanan robotik kodlama eğitimleri, özellikle de çocukların yapay zekaya ve kodlamaya dair bilgi ve birikimlerini artırmalarına yardımcı oluyor. Maker tasarım, blok tabanlı programlama ve C kodlama gibi konuların anlatıldığı robotik kodlama eğitimleriyle bilgiyi artırarak hobi amaçlı ya da profesyonel olarak ilgilenilen robot platformlarının her yaş grubu tarafından geliştirilmesine fırsat tanıyor. Öte yandan insansı robotlar sayesinde okul öncesi dönemindeki çocuklar, yapay zeka desteğiyle çalışan robotlarla geleceğin teknolojileriyle yakından ilgilenme ve onlarla bilgi edinme olanağına sahip oluyor.