Okulların açılmasıyla, 8 ve 12’nci sınıf öğrencileri için kritik sene de başladı. İyi bir lise hayali kuran 8’inci sınıf öğrencilerinin Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınava, iyi bir üniversiteyi hedefleyen 12’nci sınıfların ise Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)’ye hazırlık için yaklaşık 8 ay zamanları var. Peki hedefe giden yolda doğru çalışma planları nasıl yapılmalı, tempo ne zaman artırılmalı? Uzmanlara sorduk...
#LGSMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın tarihini henüz açıklamamış olsa da iyi bir lisede eğitim almak isteyen öğrenciler çalışmaya çoktan başladı. Ancak sınava hazırlık maliyeti bu yıl geçen yıla göre iki kat arttı. Geçtiğimiz yıl 200- 250 TL’ye alınabilen yardımcı test kitabının maliyeti bu yıl 500 TL’yi aşıyor. Ayrıca özel ders, çevrim içi eğitim platformları deneme sınavları derken maliyet giderek yükseliyor.
#MEBBu yıl düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonucunda Aksaray Üniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliği bölümüne sadece 2 öğrenci yerleşti. Öğrenciler, üniversitenin 60 kişilik sınıfında en öndeki sıralara oturup hocalardan özel ders niteliğinde eğitim alıyor.
#Aksaray ÜniversitesiBu yıl düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) katılan bazı adayların, lise diploma notları ile sınavda aldıkları puanlar arasında dikkat çekici farklar vardı. Eğitim Uzmanı Salim Ünsal’ın hazırladığı istatistiğe göre sınavdan 150 gibi düşük bir puan almış bir adayın lise diploma notu 65 seviyesinde olabiliyordu. Ünsal, “1 puanın bile önemli olduğu bir sistemde diploma notlarının bu kadar yüksek verilmiş olması Ortaöğretim Başarı Puanı’nda (OBP) bir adaletsizlik olduğu duygusunu da beraberinde getiriyor” dedi.
#YKSLGS’de fen bilimleri sorusunun mahkeme kararıyla iptal edilmesinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), puanların yeniden hesaplanacağını duyurdu. Yeni puanlarıyla üst tercihlerine yerleşebilecek durumda olan öğrencilere ise yeni kayıt hakkı tanındı.
#SinopLGS’de fen bilimleri sorusunun mahkeme kararıyla iptal edilmesinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), puanların yeniden hesplandığını duyurdu. Yeni puanlarıyla üst tercihlerine yerleşebilecek durumda olan öğrencilere ise yeni kayıt hakkı tanındı.
#LGSÖlçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre 6 Eylül’de başlayan ek yerleştirme süreci bugün 23.59’da sona erecek. Uzmanlar ek yerleştirmelerin programların puanı baz alınarak yapıldığı için adayları zorladığını söylüyor ve “Tercih yaparken çok iyi düşünün” diyor.
#ÜniversiteYükseköğretim Kurulu (YÖK) geçtiğimiz günlerde üniversite kayıt tarihlerini uzatma kararı aldı. Ek yerleştirme sürecinin başlangıç tarihi ise henüz duyurulmadı. Ancak kayıt süreci devam ederken bu yıl ek yerleştirme döneminde üniversiteli olmayı planlayan adaylar da hangi bölümlerde boşluk oluşacağını merakla bekliyor. Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, “Ek yerleştirme döneminde 160 bine yakın boş kontenjan oluşabilir” dedi.
#YÖKTÜRKİYE’de 130 üniversitede psikoloji bölümü var. Bunlardan 67’si devlet, 63’ü vakıf. Eczacılık, diş hekimliği, hukuk, tıp gibi kamu yararına hizmet verecek öğrencileri yetiştiren bölümlerde sıralama barajı varken psikolojide baraj bulunmuyor.
#Psikoloji BölümüÜniversite yerleştirme sonuçları bu hafta açıklandı. Adayların 987 bin 388’i bir bölüme yerleşme hakkı kazandı. Bu yılın en çok dikkat çeken özelliği, kız adayların yüksek yerleştirme oranı. Erkeklerin yaklaşık yüzde 45’i, kız adayların ise yüzde 55’i bir programa yerleşme hakkı elde etti.
#YKSYükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçları 13 Ağustos’ta açıklandı. Eğitim Uzmanı Salim Ünsal’a göre adaylar bu yıl tercilerinde, iş imkanını yüksek gördükleri yaşlı bakımı, sivil havacılık ve denizcilik gibi bölümlere yöneldi.
#Yükseköğretim Kurumları SınavıÜniversite yerleştirme sonuçları bu hafta açıklandı. Adayların 987 bin 388’i bir bölüme yerleşme hakkı kazandı. Bu yılın en çok dikkat çeken özelliği, kız adayların yüksek yerleştirme oranı. Erkeklerin yaklaşık yüzde 45’i, kız adayların ise yüzde 55’i bir programa yerleşme hakkı elde etti.
#YKSÜniversite maratonunda sıra yetenekte. Grafik tasarımdan tiyatroya kadar yetenek sınavıyla öğrenci alan bölümlerin yelpazesi geniş. Spor bilimleri fakültesi ile beden eğitimi spor yüksekokullarında okumak isteyenler bu yıl ilk kez uygulanacak ÖZYES sınavına girecek.
#ÖSYMYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ardından 25 Temmuz’da başlayan ve iki gün uzatılan tercih dönemi 4 Ağustos'ta sona eriyor. Kimi çoktan kararını verdi, sıralamasını yaptı kimi adaylar ise tercih işlemlerini son dakikaya bıraktı. Hürriyet’e konuşan eğitim uzmanları bu adaylara 5 önemli tavsiyede bulundu...
#YKSÜniversite yolunda tercih maratonu başladı. Uzmanlar, popüler bölümlerde bu yıl kontenjanların azaldığına dikkat çekerek, “24 tercih hakkınızı da kullanın, açıkta kalmamak için sıralamanızın altına inin, bu yıl yerleşin” önerisinde bulundu.
#YKSÖğretmen Çiğdem Ayhan tarafından bir yıldır ücretsiz olarak düzenlenen ebru kursuna katılan öğrencilerin hazırladığı eserler, eğitim uzmanı Gonca Onal ve Levent Karadağ’ın destekleriyle 19 Temmuz Cuma günü düzenlenen etkinlikte büyük ilgi gördü. Münih’te gerçekleşen sergide, öğrencilerin el emeği göz nuru eserleri sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
#AVRUPADAN HABERYKS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte tercih telaşı da başladı. Adaylar doğru tercih listesi için kolları sıvadı. Uzmanlar ise kontenjanların 60 binden fazla düştüğüne dikkat çekerek, eşit ağırlık ve sözel bölümlerde rekabetin artacağı uyarısında bulundu.
#YKSSıralama mı önemli, puan mı sorusu YKS sonuçları akabinde öne çıktı. YKS tercihleri için puan mı önemli sıralama mı sorusu, sonuçların açıklanmasının akabinde pek çok adayın gündeminde yer almaya başladı. Eğitim uzmanı Salim Ünsal, tercih aşamasında puanın mı yoksa sıralamanın mı ön planda yer alması gerektiğine değinerek tercih esnasında dikkat edilmesi gereken 10 püf noktayı sıraladı. İşte, YKS tercihleri öncesi dikkat edilmesi gerekenler
#Yks SıralamaLiselere Geçiş Sistemi (LGS) maratonun son etabı olan yerleştirme süreci de sınava hazırlık gibi adayları zorlayan bir dönem. 28 Haziran’da başlayan tercih süreci yarın sona erecek. Tercih listesinin mutlaka bir okul yönetimine onaylatılması gerektiğini hatırlatan eğitim uzmanları, son dakikacılar için ipuçları verdi.
#LGS