YKS’de son dakikacılara son beş tavsiye

Güncelleme Tarihi:

YKS’de son dakikacılara son beş tavsiye
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2024 07:003dk okuma

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ardından 25 Temmuz’da başlayan ve iki gün uzatılan tercih dönemi 4 Ağustos'ta sona eriyor. Kimi çoktan kararını verdi, sıralamasını yaptı kimi adaylar ise tercih işlemlerini son dakikaya bıraktı. Hürriyet’e konuşan eğitim uzmanları bu adaylara 5 önemli tavsiyede bulundu...

Haberin Devamı

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ardından 25 Temmuz’da başlayan tercih dönemi iki gün uzatılarak 4 Ağustos'ta sona erecek. Sınava katılan 2 milyon 819 bin 362 aday,1 milyon 58 bin 345 kontenjana yerleşmek için pazar günü 23.59’a kadar tercih yapabilecek. Uzmanlar tercihini ve sisteme girişini hala yapmayan binlerce aday olduğunu belirtiyor. Kimi adaylar ailesiyle fikir birliğine varamadığından kimileri de vakit bulamadığından tercih işlemleri son dakikaya bırakıyor.

SON DAKİKAYA BIRAKMAK İÇİN 4 NEDEN
Eğitim Uzmanı ve Psikolojik Danışman Cihan Yeşilyurt, YKS tercihlerinin bitmesine çok az bir süre kalmasına karşın tercih listesini oluşturmamış aday sayısının hiç de azımsanmayacak oranda olduğunu belirtti. Adayların tercihlerini dört nedenden ötürü geciktirdiğini belirten Yeşilyurt’a göre bu nedenleri şunlar, “Bir işte çalıştığı için vakit bulamayanlar oluyor. Bazıları ise meslek ve üniversite seçiminde kararsızlık yaşadığından tercihlerini son güne bırakabiliyor. Tercihi son güne bırakanlar arasında önemli bir grubu da anne babası ile çatışma yaşayan ve bu yüzden tercih başvurusunu tamamlayamayan adaylar oluşturuyor. Son olarak da önümüzdeki yıl daha iyi sıralama yapacağını düşünüp mezuna bırakıp bırakmama konusunda tereddütte olanlar da son gün tercih yapabiliyor.” Cihan Yeşilyurt, nedeni ne olursa olsun tercihini son dakikaya bırakan adaylara önerilerini ise 5 maddede sıralıyor:

Haberin Devamı

YKS’de son dakikacılara son beş tavsiye

 

 

BÖLÜM ÖĞRENCİLERİYLE KONUŞUN
1) Öncelikle tercih yapıp yapmama kararını gün içinde vermeliler. 2024’te üniversiteye yerleştiklerinde Ortaöğretim Başarı Puanlarının (OBP) 2025’te yarı yarıya kesileceğini unutmamalılar. Okumayacakları bir bölümü kesinlikle tercih listelerine almamalılar.

2) Tercih yapacaklarsa üniversite ve meslek seçimine artık karar vermeli, olanakları varsa üniversite ziyaretleri yapmalılar.

Haberin Devamı

3) Meslek seçiminde kararsızlık yaşayanlar, yükseköğretim programlarının ders içeriklerini incelemeli. O bölümde okuyan öğrencilerle konuşmaya çalışmalı.

SON ANLARDA SİSTEM AĞIRLAŞABİLİR
4)
Anne babalar çocukları ile yaşadıkları çatışmayı çözmek için rehber öğretmenlerinden destek almalılar.
5) Tercihinizi son güne bıraktıysanız bari son saate bırakmayın. Her ne kadar süre pazar günü 23.59’a kadar tamam olsa da işlemlerinizi bir kaç saat önce tamamlamış olun. Çünkü önceki yıllardan biliyoruz ki son anlarda aşırı yüklenme nedeniyle sistem ağırlaşabiliyor. Bu da başvurunuzu belirtilen zaman içinde tamamlayamamanıza neden olabilir.

24 TERCİH HAKKI
YKS tercihlerinde adayların 24 hakkı bulunuyor. Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik programlarını tercih edebilmek için gerekli olan en düşük başarı sırası koşulu uygulaması sürüyor. YKS tercihleri için bu yıl depremzede adaylar ve 34 yaşını doldurmuş kadınlar ile gazi ve şehit ailelerine özel kontenjan ayrıldı.

Haberin Devamı

SADECE ELEKTRONİK BAŞVURULAR KABUL EDİLİYOR
Tercih işlemi, ekrandaki uyarılara göre sonlandırılıyor. Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmıyor. ÖSYM’ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli sayılmıyor. Tercih yapacak adaylar, sadece elektronik ortamda yapılacak işlemlerin geçerli olacağını unutmamalı.

KAYITLAR AĞUSTOS SONU
YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adaylar, kayıt işlemlerini 19-23 Ağustos’ta yapacak, elektronik kayıtlar ise 19-21 Ağustos’ta alınacak. Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversiteler tarafından ÖSYM’ye bildirilecek. Genel yerleştirme sonunda boş kalan kontenjanlara ÖSYM tarafından merkezi olarak ek yerleştirme yapılacak. Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!