Üniversiteye ilk adım... Kayıtlar bugün başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Üniversiteye ilk adım... Kayıtlar bugün başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2024 07:00

987 bin 388 kontenjana yerleştirme yapılan üniversitelerde kayıt dönemi bugün başlıyor. Elektronik kayıtlar 21 Ağustos’ta, yüz yüze kayıtlar ise 23 Ağustos’ta sona erecek. Bu tarihlere kadar kaydını yaptırmayanlar hakkını kaybedecek.

Haberin Devamı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 13 Ağustos’ta açıklanan tercih sonuçlarına göre bir yükseköğretim programına yerleşmeye hak kazanan adaylar için üniversitelerde kayıt işlemleri bugün başlıyor. YKS yerleştirme sonuçları sonrası toplam 1 milyon 21 bin 986 kontenjanın 987 bin 388’ine yerleştirme yapıldı. ÖSYM takvimine göre adaylar, bugünden itibaren yerleştikleri üniversitelere kayıt işlemlerini yaptırabilecek.

ELEKTRONİK KAYIT E-DEVLET’TEN

Yeni üniversiteliler için elektronik kayıtlar e-Devlet üzerinden 21 Ağustos’a kadar alınacak. Elektronik kaydını yaptıranlar barkodlu elektronik kayıt belgesini yine e-Devlet üzerinden alabilecek. Ayrıca adayların, elektronik kayıt işlemi tamamlandıktan sonra kayıt oldukları üniversitenin internet sayfasındaki duyuruları takip etmesi gerekiyor. Elektronik kayıt işlemini tamamlayan adayların ayrıca üniversitelerine giderek kayıt yaptırmalarına gerek kalmıyor. 

Haberin Devamı

YÜZ YÜZEDE BELGELERİ UNUTMAYIN

Elektronik kaydı tercih etmeyip yüz yüze kayıt yaptırmak isteyen adaylar ise yerleştiği üniversiteye giderek 23 Ağustos’a kadar kayıt yaptırabilecek. Diğer yandan kayıt yaptıracak adayların ortaöğretim diplomasının aslı ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi, vesikalık fotoğraf gibi belgeleri teslim etmesi gerekiyor. Adayın öğrenim ücreti ödemesi gereken bir programa yerleşmesi halinde ödeme yaptığına dair dekontu da kayıt sırasında yanında bulundurması gerekiyor.

YÖK BAŞKANI: SON GÜNE BIRAKMAYIN

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, sosyal medya hesabından adaylara “2024 YKS yerleştirme sonuçlarına göre üniversite programlarına kayıt süreci bugün başlayıp 23 Ağustos’a kadar devam edecek. Hepinizin bu noktaya gelene kadar gösterdiğiniz emek ve azmi takdir ediyorum. Şimdi önünüzde yepyeni bir akademik yolculuk var. Kayıt işlemlerinizi ivedilikle tamamlayıp, son güne bırakmamanızı öneririm. Başarılarınız daim olsun” diye seslendi.

Üniversiteye ilk adım... Kayıtlar bugün başlıyor

Haberin Devamı

5 ÖNEMLİ UYARI: TARİHİ KAÇIRAN HAKKINI KAYBEDER

Eğitim Uzmanı Onur Soğuk, belirlenen tarihlerde kaydını yaptırmayanların hakkını kaybetmesinin söz konusu olduğunu söyledi. Onur Soğuk kayıt sırasında dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle sıraladı:

1- Adayın kazandığı üniversite yaşadığı şehirdeyse bizzat okuluna gidip kaydını yaptırabilir. Eğer farklı bir şehirdeyse de e-Devlet üzerinden kayıt işlemlerini tamamlayabilir.

2- e-Devlet sistemi üzerinden kaydını yaptıran adaylar, üniversitelerin istediği belgeleri akademik yıl başlayınca okullarına giderek ibraz edebilirler.

3- Adayların ÖSYM’nin kayıt için belirlediği tarihleri kaçırmaması gerekiyor. Eğer kaçırırlarsa kayıt haklarını kaybederler.

Haberin Devamı

4- Bazı adaylar üniversiteye kayıt yaptırmadıkları takdirde Ortaöğretim Başarı Puanları’nın (OBP) kesilmeyeceğini zannediyor. Ancak bir yükseköğretim kurumuna yerleştikleri için kayıt yaptırmasalar dahi önümüzdeki yıl OBP puanları yarı yarıya kesilecek. Bu nedenle bu yanılgıya düşmeden kayıtlarını yaptırsınlar. Kazanılmış haklarını değerlendirsinler.

5- Üniversiteye kayıt yaptıran her öğrencinin ‘sınavsız ikinci üniversite’ seçeneğinden faydalanma hakkı var. Bu hak örgün öğretim yapan bir programı kazanan adayın, açıköğretim üzerinden başka bir bölümü de sınavsız aynı anda okumasına olanak sağlıyor. Kayıtların ardından bununla ilgili yapılacak duyuruları takip edip ikinci üniversite seçeneğinden faydalanabilirler.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!