Eğitim Fakültesi haberleri sayfasında Eğitim Fakültesi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 28092 Eğitim Fakültesi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bu yıl ilkokula başlayan minikler için uyum haftası 2 Eylül’de başladı. Yaklaşık bir buçuk aydır okuma yazmayı sökmeye çalışan çocuklar, evde de ailelerinin desteğine ihtiyaç duyuyor. Fakat bazı veliler çocuklarına nasıl destek olacağı konusunda endişelenebiliyor.
#Prof. Dr. Vesile AlkanFen bilgisi, çocuk ve gençlerin gerçek yaşamda var olan maddesel ilişkileri kavramaları, bilimsel vizyon geliştirmeleri ve problem çözme becerileri kazanmaları için gereken bakış açısını ve düşünme yöntemlerini sunar. Bu yönüyle fen bilgisi, ders olmanın yanında bilimsel düşünmenin temellerini atan bir alandır.
#Konuk YazarHer öğrenci başarılı olmak ister. Derslerimde ve eğitimlerimde hep söylediğim bir söz vardır: Hiçbir öğrenci, “Ben okulda başarısız olacağım” diyerek okula başlamaz. Böyle bir şey dünyada görülmemiştir. Onları başarısız olmaya iten şartlar, durumlar ve kişiler vardır. Bu olumsuzlukları yenmek biraz da biz ailelerin, eğitimcilerin ve eğitim bilimcilerin elinde. Öğrencilere başarıya giden yolu açmamız gerek; onlara etkin bir öğrenme nasıl olur göstermemiz gerek.
#Öğrenme BecerileriYÖK Başkanı Saraç, "Eğitim fakültelerindeki öğretmenlik programlarının ders, müfredat ve kredilerine YÖK değil yükseköğretim kurumları karar verecek. Bu düzenleme, üniversitelerimize çok geniş bir hareket serbestisi tanımaktadır. Bu 'yetki devri', eğitim fakülteleri ve öğretmenlik programlarıyla ilgili tarihi bir karar olarak değerlendirilebilecek niteliktedir" dedi. Başkan, Saraç, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Yeni YÖK olarak, üniversitelere ‘yetki devri’ sürecini başlatıp, başta Yükseköğretim Programları Danışma Kurulu ve Yükseköğretim Kalite Kurulu gibi kurulların kurulması olmak üzere pek çok konuda düzenlemeler yaparak üniversitelere ‘yetki devri’ gerçekleştirdiklerini hatırlattı.
#YökMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “MEB’in ihtiyaçları açısından bugün için çok işlevsel görünmüyor. Bunun yeniden çerçevelenip, öğretmenlik hakkı kazanan gençlerimize ücretsiz olarak verilmesi lazım. Bunun da altyapısını kurduk" dedi.
#Milli Eğitim BakanlığıKastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü öğrencileri, hayvanlar için yemlik ve yuva yapma, ayakkabısı olmayan çocuklar için bot, taşrada hiç sinemaya gidemeyen çocukların ayağına sinemayı götürme gibi pek çok projeyi hayata geçirdi.
#Kastamonu ÜniversitesiMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Bütün öğretmenlerin hizmet içi eğitiminin tümüyle yeniden modellenmesi söz konusu olacak. Dört sene içinde bütün öğretmenlerimizin ulaşabildiğimiz kadarıyla yüksek lisans sahibi olması konusunda bir hedef koymak, gözetmek söz konusu olacak. Herkese tek tip zorunlu bir eğitim yerine herkesin ihtiyacını gözeten bir yabancı dil bakış açısından söz etmeye çalışıyorum" dedi.
#ÖĞRETMENOkan Dilik, 29 yıldır eğitimin içinde. Köy Enstitüsü mezunu öğretmen bir babanın oğlu olarak ODTÜ Eğitim Fakültesi’nin ardından başladığı meslek yaşantısında öğretmenlikten kurucu temsilciliğine kadar mesleğin neredeyse her seviyesinde görev yaptı. Dilik, eğitimde en önemli sorunun öğretmen yetiştirme olduğunu söyleyerek, “Eğitim fakültelerinin öğretmen yetiştirme programı yeniden gözden geçirmeli, özel sektör de buna destek vermeli” diyor.
#EğitimÖğrenci ve velilerin öğretmene not vermesini ve dört yılda bir mesleki yeterlilik sınavı yapılmasını öngören ‘öğretmene performans’ taslak yönetmeliğine karşı dört sendika birleşti. Sendikalar günlerdir çeşitli protestolar gerçekleştiriyor, iptali için bakanlığa çağrıda bulunuyorlar. Peki neden öğretmene performans sistemine karşı çıkıyorlar ve önerileri neler? Dört sendika başkanı cevapladı...
#Milli Eğitim BakanlığıAKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı iken görevden alınarak Eğitim Fakültesi Okuma Salonu’nda kütüphaneci olarak görevlendirilen 28 yıllık memur Nevzat Saban, hakkında uyarma cezası ile sonuçlanan disiplin soruşturmasını yargıya taşıdı. Soruşturma dosyasında kendisine ait ses ve görüntü kayıtlarının bulunduğunu söyleyen Saban, AÜ Rektörlüğü hakkında yasadışı dinleme yapmak, özel hayatın gizliliğini ihlal ve mobbing suçlamasıyla Antalya Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.
#Antalya ÜniversitesiSabancı Üniversitesi bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi (SU Gender), İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Merkezi (SEÇBİR) işbirliğiyle, toplumsal cinsiyet eşitliğinin güçlendirilmesi amacıyla Sertifika Programı açıyor.
#ÜniversiteAUZEF ara sınav giriş belgesi sorgulama ekranı 2024 için gözler İstanbul Üniversitesi açıklamalarına çevrildi. 2024 AUZEF sınav giriş belgesi alma ekranı yaklaşan sınavlarla birlikte merak ediliyor. İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (AUZEF) sınav takvimi güz dönemi AUZEF sınav giriş belgesi için adayların gözü aksis.istanbul.edu.tr adresinden gelecek olan duyurulara çevrildi. AUZEF bitirme sınavları Aralık ayında gerçekleşecek. Peki Auzef sınav giriş belgesi yayınlandı mı, nasıl alınır, AUZEF sınav yerleri belli oldu mu? İşte AUZEF final sınavı tarihleri 2024
#AUZEFVan'da kaybolduktan 18 gün sonra cansız bedeni bulunan 21 yaşındaki üniversite öğrencisi Rojin Kabaiş ile ilgili suda kalma süresi ve ölüm zamanına ilişkin istenen ek rapor ortaya çıktı. Raporda Rojin’in kaybolduğu gün öldüğü ve o günden, bulunduğu tarihe kadar suda kaldığının oy birliğiyle mütalaa edildiği belirtildi. Raporda Rojin'in cansız bedeninde bulunan 2 erkek DNA'sı ile ilgili, "Elde edilen erkek DNA'ları biyolojik örnek olması halinde mukayese yapılabilir" ifadeleri yer aldı.
#Rojin Kabaişİnsanlar bireysel farklılıklarla dünyaya gelirler. Bu farklılıklar bazen bireyleri normal denilen grupta bulunanlardan anlamlı ölçüde ayırır ki ayrılanlar özel eğitim grubuna girerler. Bu ayrım normalin altına yönelik de üzerine yönelik de olabilir. Yetenekler de doğumla getirilen gizil güçler ve farklılıkların da kaynaklarından biri. İyi bir eğitim bu farklılıkları olabildiğince dikkate alarak tasarlanan eğitim olarak tanımlanır.
#Konuk YazarVan'da kaybolduktan 18 gün sonra cansız bedeni bulunan 21 yaşındaki Rojin Kabaiş'in eşyalarını kaldığı yurttan alıp, evinin salonuna seren babası Nizamettin Kabaiş, "Bakın, ne kadar giysi almış kendine. Hazırlığını yaptı. 'Baba Van soğuktur, kar çok yağıyor, kışlık elbiseler çok almam lazım' demişti. Millet görsün ki Rojin nasıl kış hazırlığını yapmış. Daha bundan sonra kimse, 'Rojin kendine zarar verdi, intihar etti' demesin" dedi. Baba Kabaiş, "Şimdi ne diyeceğim ne söyleyeceğim; haykırıyorum, yalvarıyorum, isyandayım. Rojin'e zarar veren insanlar vardır. Rojin'i katlettiler. Manzarayı görün, bakın buraya. Ne kadar da çocuk kendine hazırlık yapmış, her şeyini almış, kışlık eşya almış. 2 gün de derslere girmiş. Hani önce diyorlardı ya 'Sait Faik'in kitabını okumuş' diye. O kitap da ortalıkta yok" diye konuştu.
#Rojin KabaişVan'da kaybolduktan 18 gün sonra cansız bedeni bulunan 21 yaşındaki Rojin Kabaiş'in eşyalarını kaldığı yurttan alıp, evinin salonuna seren babası Nizamettin Kabaiş, "Bakın, ne kadar giysi almış kendine. Hazırlığını yaptı. 'Baba Van soğuktur, kar çok yağıyor, kışlık elbiseler çok almam lazım' demişti. Millet görsün ki Rojin nasıl kış hazırlığını yapmış. Daha bundan sonra kimse, 'Rojin kendine zarar verdi, intihar etti' demesin" dedi. Baba Kabaiş, "Şimdi ne diyeceğim ne söyleyeceğim; haykırıyorum, yalvarıyorum, isyandayım. Rojin'e zarar veren insanlar vardır. Rojin'i katlettiler. Manzarayı görün, bakın buraya. Ne kadar da çocuk kendine hazırlık yapmış, her şeyini almış, kışlık eşya almış. 2 gün de derslere girmiş. Hani önce diyorlardı ya 'Sait Faik'in kitabını okumuş' diye. O kitap da ortalıkta yok" diye konuştu.
#Rojin Kabaiş19 senedir çalıştığım bir konu siber zorbalık. Hatta Türkiye’de bu konuyu ilk çalışan iki akademisyenden biriyim. 2012 yılında UNICEF’in Türkiye toplantısında üst düzey devlet erkânının olduğu bir toplantıda da dönemin içişleri bakanının gözlerine bakarak “Bu mesele sadece ailelerin ve okulların üstesinden gelebileceği bir mesele değil, İçişleri Bakanlığından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına, yerel yönetimlerden medyaya kadar tüm toplumun birlikte çalışması gereken bir konu” demiştim. 2007 senesinde Türkiye’de bu konuda yazılmış sadece bir makale varken bugün yüzlerce makale, onlarca yüksek lisans ve doktora tezi var. Lakin bugün vuku bulan siber zorbalık olayları 15 sene öncesinden çok daha vahim.
#Konuk YazarVan’da kaybolduktan 18 gün sonra cansız bedeni bulunan üniversite öğrencisi Rojin'in (21) babası Nizamettin Kabaiş, kızının cansız bedeninde Adli Tıp Kurumu tarafından yapılan incelemede, 2 erkeğe ait DNA örneklerinin bulunduğunu söyledi. Kabaiş, “47 kişinin DNA örneğini aldılar. Onlarla uyuşmadı. 2 farklı erkeğe ait DNA var. Onları arayıp bulurlarsa, mesele çözülür. Rojin’in intihar ettiği veya suda boğulduğunu kimse söylemesin. Kesinlikle öyle değil” ifadelerini kullandı.
#Rojin KabaişVan’da kaybolduktan 18 gün sonra cansız bedeni bulunan üniversite öğrencisi Rojin'in (21) babası Nizamettin Kabaiş, kızının cansız bedeninde Adli Tıp Kurumu tarafından yapılan incelemede, 2 erkeğe ait DNA örneklerinin bulunduğunu söyledi. Kabaiş, “47 kişinin DNA örneğini aldılar. Onlarla uyuşmadı. 2 farklı erkeğe ait DNA var. Onları arayıp bulurlarsa, mesele çözülür. Rojin’in intihar ettiği veya suda boğulduğunu kimse söylemesin. Kesinlikle öyle değil” ifadelerini kullandı.
#DİYARBAKIR161 yıllık Darüşşafaka, dayanışma ruhuyla öğrenci kapasitesini 1500’e çıkaracak. Ortaokul binasının yapımını bir işinsanı karşıladı. Kız yurdunun parasının büyük kısmını da yine iki iş kadını ödedi. Şimdi erkek yurdunun yapımı için hayırseverlerin desteği bekleniyor...
#DarüşşafakaProblem, hedefe ulaşma sürecinde karşımıza çıkan engeller, daha önce karşılaşmadığımız, yeni ve hazır bir tepkimizin olmadığı fakat üzerinde çalışıldığında çözüm bulabileceğimiz uyarıcı durumlar. Gün içinde yaşadığımız gelişmeler bizleri birçok problem durumuyla baş başa bırakıyor.
#Her Problem Bir Öğrenme FırsatıSamsun’da yaşayan Okul Öncesi Öğretmenlik Bölümü mezunu Ebru Şahinkaya (30), 3 yıl önce ‘Üretimde hayat var’ diyerek eşi Burak Şahinkaya’nın Kavak ilçesindeki 10 dönümlük bahçelerinde çilek, lavanta üretimi ve kaz yetiştiriciliğine başladı. Hayallerini gerçekleştirmek için köy yaşamına başladıklarını belirten 2 çocuk annesi Şahinkaya, “Önce birkaç tavukla başladık, daha sonra hibe ile 50 kaz aldık. Şu anda 200’ün üzerinde kazım var. Amacım hem tarım hem de hayvancılık yaparak üretmek istiyorum. Hedefim Türkiye geneli üretim yapmak” dedi.
#Ebru ŞahinkayaÖğretmenlik, insanlık tarihinin en eski mesleklerinden biri olarak kabul ediliyor. Her çağın ihtiyacına göre yeniden şekillenen ve bulunduğu çağa uyum sağlayan öğretmenlik, topluma yol gösterme görevinden hiçbir zaman sapmadı.
#Prof. Dr. Fahri TemizyürekÖğretmenlik, tüm dünyada saygınlık ve özveri ile eşleştirilen çok kıymetli bir meslek olarak tanımlanabilir. Ancak siz de takdir edersiniz ki, öğretmenliği yalnızca profesyonel bir iş olarak görmek pek mümkün değil. Daha çocukluk yıllarımızın başında, her birimiz annemizin sıcak kucağından çıkarak bir öğretmenle gönül bağı kuruyor, ona güveniyor, seviyor ve onu yaşamımızın bir parçası haline getiriyoruz.
#Konuk Yazarİnsanlık tarihinin en eski mesleklerinden biri olan öğretmenlik, mahiyeti ve misyonu itibariyle zaman içerisinde ciddi değişime uğradı. Çağın ihtiyaçlarına cevap verebilmek için oluşan koşullara uyum sağladı. Ancak değişmeyen gerçek, toplum hayatındaki rolü ve misyonu. Tabi bu durum tarihe ve coğrafyaya göre ufak tefek farklılık gösterdi.
#Öğretmenlik Mesleğinin ÖnemiDiyarbakır’ın Sur ilçesindeki 10 bin yıllık Amida Höyük'teki Artuklu Sarayı'nda yapılan kazı çalışmalarında, Çanakkale Savaşı’nda gazi olan bir askere ait olduğu değerlendirilen rozet bulundu. Kazı Başkanı ve Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Yıldız, “Muhtemelen bu madalya Çanakkale savaşlarına katılıp, gazi olarak memleketi Diyarbakır’a dönen bir gazi askerimize verilen bir madalyadır. O da Amida Höyük’ün olduğu alanda düşürmüştür” dedi.
#Amida HöyükDiyarbakır’ın Sur ilçesindeki 10 bin yıllık Amida Höyük'teki Artuklu Sarayı'nda yapılan kazı çalışmalarında, Çanakkale Savaşı’nda gazi olan bir askere ait olduğu değerlendirilen rozet bulundu. Kazı Başkanı ve Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Yıldız, “Muhtemelen bu madalya Çanakkale savaşlarına katılıp, gazi olarak memleketi Diyarbakır’a dönen bir gazi askerimize verilen bir madalyadır. O da Amida Höyük’ün olduğu alanda düşürmüştür” dedi.
#DİYARBAKIROkula başladıkları günden üniversiteye geçiş sürecine kadar ölçme değerlendirme sürecinde çoğunlukla test formatıyla karşı karşıya kalan ve büyük oranda dijital mecralar üzerinden iletişim kurmaya alışık olan yeni nesil, yazılı anlatımda kendini ifade etmekte zorlanabiliyor. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nedret Kılıçeri, ‘test kuşağı’ olarak değerlendirilen bu neslin üniversiteye geldiğinde hala temel yazım kurallarını bilmediğine dikkat çekerek, “kendini yazıyla iyi ifade edemeyen bir üniversite öğrencisi grubuyla karşı karşıyayız” dedi.
#Z KuşağıVan'da kaybolduktan 18 gün sonra cansız bedeni bulunan üniversite öğrencisi 21 yaşındaki Rojin Kabaiş'in 25 Eylül'de babası tarafından kaldığı yurda bırakılmadan önceki son görüntüleri ortaya çıktı.
#VanEğitim sistemini oluşturan pek çok öge içinde öğretmen, öğrenci ve eğitim programı (müfredat) üçlüsü, diğerlerine oranla daha öne çıkar. Bu üçlü içerisinde de diğerlerini etkileme gücü daha fazla olan öğretmendir. Öğretmenlik ise Altan’ın (2006) da belirttiği üzere zihinsel bir uğraştır; öğretmen de bir bilgi teknisyenidir.
#Prof. Dr. Kasım KıroğluVan'da kaybolduktan 18 gün sonra cansız bedeni göl kıyısında bulunan üniversite öğrencisi 21 yaşındaki Rojin Kabaiş'in otopsi raporu çıktı. Raporda, Rojin Kabaiş'in ölüm nedeninin suda boğulma olduğu belirtildi.
#Rojin KabaişYapay zekaya yaptırılan ödev, tez, makale ve projeler son yıllarda akademik camianın sıklıkla tartıştığı konular arasında yer alıyor. Bu nedenle öğrenci ve akademisyenlerin çalışmalarını yapay zekaya yaptırmasının önüne geçmek ve bunu belirlemek için ‘yapay zeka dedektörleri’ kullanılmaya başlandı. Ancak ABD Georgia Southern Üniversitesi’nden Doç. Dr. Selçuk Doğan’a göre, bu dedektörler kimi zaman yanıltıcı olabiliyor. Öyle ki tamamen insan elinden çıkmış bir makalenin yapay zeka tarafından yazıldığını raporlayabiliyor.
#Doç. Dr. Selçuk DoğanAnkara'da Prof. Dr. Meliha Yılmaz, yürüyüşten dönerken sokak köpeklerinin saldırısıyla yaralandı. Prof. Dr. Yılmaz, hastanedeki tedavisinden sonra taburcu edilirken, belediye ekipleri bölgede köpekleri toplamak için çalışma başlattı.
#Sokak Köpeği