Klinik psikolog olarak internet bağımlılığı üzerinde çalışan Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, “Birçok ebeveyn teknolojiyi bir ‘bebek bakıcısı’ gibi kullanıyor. Çocuğu oyalamak için önüne tablet veya telefon koymak, ileride dijital bağımlılığa neden oluyor” diyor...
#YeşilayMilyonlarca öğrenci, eğitim-öğretim yılının birinci dönemini tamamladı. Şimdi ise dinlenmek ve aile ile bütünleşmek için önemli fırsatlar söz konusu. Ancak günümüzün dijitalleşen dünyasında, dijital dünyanın çekiciliğine kanıp bu dönemi verimsiz de geçirmek mümkün. O halde bu fırsatı çok güzel bir şekilde değerlendirmek için bir takım düzenlemeler yapamaya ihtiyacımız var.
#Konuk YazarTablet ve akıllı telefonlara ‘eğitici’ uygulamalar yükleyerek çocuklarınızın öğrenim alışkanlıklarını daha eğlenceli bir hale getirebilirsiniz. Bu uygulamalar sayesinde konuları pekiştirecek, yeni bir dil öğrenecek ya da oyunlarla kendilerini keşfedecekler. ODTÜ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Dr. Göknur Kaplan ve Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Selçuk Özdemir seçti...
#Gazetehaberleri2 Nisan Perşembe günü Dünya Otizm Farkındalık Günü ile başlayan Otizm Farkındalık Ayı’nda, otizmli bireylerin eşsiz tecrübelerinin topluma kattığı değerlerin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlıyoruz. Bu uygulamalar öğrenmelerine, oyun oynamalarına ve iletişim kurmalarına yardımcı oluyor.
#OtizmSerdar Soğancı… Bugün milyonlarca telefon sahibinin elinden düşürmediği Angry Birds’ü geliştiren ekibin başında yer alıyor. Başbakan Erdoğan'ın Rovio ziyaretinde Erdoğan'la birebir görüşme şansı bulan Soğancı merkezi Finlandiya’da bulunan Angry Birds’ün mimarı Rovio’da 3,5 sene önce çalışmaya başladı. "Rovio'da kimse akşam olsun da eve gideyim istemez" şeklinde konuşan Soğancı, Rovio ve diğer luluslararası şirketlerde işe girmek için neler yapmak gerektiğini ve iş ortamını Hürriyet'e anlattı.
#Angry BirdsMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 2023-2024 eğitim öğretim yılında sınıf tekrarının yeniden uygulanmasından ücretsiz ders kitaplarına, müfredat değişikliğinden açık liselere geçişin zorlaştırılması gibi pek çok yeni düzenleme hayata geçirildi.
#Eğitimde 2023-2024 YenilikleriYapay zekâ teknolojilerinin eğitim sistemini yakın gelecekte topyekûn değiştireceği düşünülüyor. Gizem ve Gülay çocuklarımızı bu yeni dünyaya nasıl hazırlamamız gerektiği üzerine konuştu ve Prof. Dr. Gonca Kızılkaya Cumaoğlu’ndan önemli bilgiler aldı.
#Yapay ZekâAnkara’da Mithatpaşa Caddesi üzerinde bulunan Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), ülkemizde insan haklarının, eşitlik, sosyal adalet gibi kavramların içselleşmesi için çalışan kamu kurumlarından.
#Türkiye İnsan Hakları Ve Eşitlik KurumuDijital teknolojilerin hızla gelişmesi ve internet erişim ağlarının hızla yaygınlaşması insan hayatında ve alışkanlıklarında birçok değişiklikleri meydana getirdi. Yetişkinler dijital araç ve gereçlerdeki gelişim ve değişimleri gözlemlerken, çocuklar dijital teknolojilerle çevrilmiş bir dünyaya gözünü açıyor.
#Konuk YazarWEB 2.0 araçları günümüzde veri paylaşımı için sıklıkla kullanılan bir yazılım türüdür. WEB 2.0 araçları hakkında daha detaylı bilgi edinebilir ve veri paylaşımlarını daha sürdürülebilir hale getirmek mümkün. Hayatın her alanı için kolay ve güvenilir bilgiye erişmek kullanıcılar arası iletişimi kolaylaştırmak için WEB 2.0 araçları nelerdir, nasıl kullanılır tüm detayları ile derledik.
#Web 2.0Teknolojinin şüphesiz hayatımıza getirdiği sayısız faydalar var. Ancak teknoloji kullanımı üzerinde kontrolün kaybolması ve teknolojinin ölçüsüz ve sınırsız kullanılması ciddi zararlara sebep olabilir. Günümüzde internet ve ekran kullanımını da kapsayan teknoloji kullanımı; ebeveynler tarafından en çok sınır getirilmeye çalışılan konuların başında geliyor. İstanbul Beşiktaş’ta eğitim veren Özel Ata Koleji’nin Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Servisi, bilinçli teknoloji kullanımı rehberi oluşturdu.
#EğitimTwitter’da bir haftadır bir video dolanıyor. Videoda ilk görüşte hekim oldukları düşünülen beyaz önlüklü öğrenciler laboratuvarda Anzakların karşılama törenlerine benzer el, kol hareketleri ile ilaç hazırlıyorlar. Sonradan anlaşılıyor ki bu aslında bir Homeopati eğitimi. Türkiye’de 7 yıldır ‘Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği’ kapsamında uygulanan bir yan tedavi homeopati. Üniversitelerdeyse sertifika programı ile öğrenci yetiştiriliyor. Zaten tartışmanın fitilini ateşleyen de bu. Alternatif tıp eğitiminin yeri üniversiteler mi? Tıbbın alternatifi olur mu?
#Alternatif TıpGoogle CEO'su Sundar Pichai, geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirdiği bir söyleşide, yapay zekanın insanlık üzerindeki etkisini, “ateş, elektrik hatta internet gibi buluşlardan bile daha fazla” olarak nitelendirmişti. Pichai, yapay zekanın, insanları, hayallerinin ötesinde bir seviyede üretken hale getirebileceğine değinirken; insan zekasını simüle edip sorunları bir insan gibi çözmeye başlaması ile çok büyük ilerlemelerin de olacağının altını çizmişti. Daha önceki yazılarımda da bahsettiğim üzere, yapay zeka-dan iklim değişikliğiyle mücadeleden, müzik yapmaya; kanser için tedavi ya da yeni aşı geliştirme süreçlerinden, uzayı keşfetme çabalarına kadar pek çok farklı alanda yararlanmaktayız.
#GoogleYazılım ve kodlama her ne kadar çekici alanlar gibi görünse de öğrenilmesi için emek ve zaman gerektiren konular arasında bulunuyor. Bu nedenle günümüzde birçok üniversite ve hatta devletler küçük yaştaki çocukların geleceğin meslekleri olan yazılım ve programlama konusunda yeterli olabilmesi için çeşitli girişimlerde bulunuyor. Scratch de bu uygulamalardan birisi olup MIT’de hayata geçirilen projeler arasında öne çıkıyor. Scratch nedir, ne işe yarar, özellikleri nelerdir ve nasıl indirilir hepsini sizin için derledik.
#ScratchÖğretmen Nilüfer Bektaş Kara, görev yaptığı Erzurum'un 2 bin 289 rakımlı Karayazı ilçesindeki Aydınsu Köyü İlköğretim Okulunu boyayıp, çocukların çok sevdiği çizgi film karakterlerini çizdikten sonra sınıfları da çeşitli eğitici görsellerle süsledi.
#ÖğretmenOkumanın temel taşlarından olan alfabeyi çocuklara öğretmek, bazen ebeveynler için de zor bir görev gibi görünebilir. Ancak bazı eğlenceli aktivitelerle, öğrenmeyi eğlenceye çevirebilirsiniz. İşte birbirinden keyifli alfabe etkinlikleri...
#AlfabeBakanlıktan yapılan açıklamaya göre, 12 Ekim Pazartesi gününden itibaren okul öncesi eğitimde, hafta içi tüm günlerde yüz yüze eğitimi başlatacak MEB, farklı gelişim gösteren ve özel eğitime ihtiyaç duyan okul öncesi eğitim çağındaki çocuklara yeni içerikler sunmaya devam ediyor.
#MEB