Paylaş
Sevimli kedi video’ları, akrobatik hareketler yapan köpekler, şarkılar mırıldanan papağanlar, eğlenceli aktivitelerde bulunan kemiriciler... Tüm bu evcil hayvanların fotoğraf ve video’larının oluşturduğu etkileşim ve izlenme oranlarının yüksekliği daha fazla içeriğin üretilmesini tetiklemekte.
Peki seyrederken tebessüm ettiren, eğlendiren ve bazen de hayrete düşüren dostlarımız bu durumdan ne kadar ve nasıl etkileniyor?
SUNİ MANİPÜLASYON
* Yüksek etkileşim aldığı için şapka, gözlük takılmış, insan kıyafetleri giydirilmiş bir köpeğin, bizim izlerken aldığımız keyfi ve eğlenceyi yaşamadığı aşikârdır. Bu suni manipülasyon, kediyi ve köpeği pek tabii ki rahatsız eder. Bu tip uygulamalar bir çeşit hayvan suistimali değil midir?
* Poz vermeye ve görüntü yakalamak hedefli baskı altına alınan, kısıtlanan, fiziksel ve davranışsal zorlamalara maruz kalan dostlarımız sizce bizler kadar keyif alıyor mudur?
* İlgi çekmesi ve çok izlenmesi amaçlanarak özellikle köpeklere yaptırılmaya çalışılan tehlikeli akrobasi numaraları esnasında acaba bilmediğimiz, görmediğimiz kaç köpek ciddi sakatlıklar yaşadı?
* Sevimli ve enteresan görünmeleri için kaç civciv, tavşan ve kedi-köpek zararlı kimyasallara maruz bırakılacak biçimde boyandı?
* İnsanlar meraklarını gidersin ve eğlensin diye kaç vahşi hayvan görüntü alabilmek için doğal ortamlarında rahatsız edildi, gereksiz korkular yaşadı?
PRİM VERMİYOR MUYUZ
İnsana hizmet eden ve insanı eğlendirmek hedefli uygulanan sosyal medyada, hayvan istismarının örneklerinin sayısını artırmak çok kolay. Sürdaim hayvan sevgisi ve hayvan haklarından bahsedip, sosyal medyada bu tip etkileşimlerin artmasına seyrederek ve takip ederek prim vermiyor muyuz sizce?
Eğitici, bilgilendirici hayvanların mucizevi özelliklerini anlamamız ve onları tanımamıza yardımcı olan ve birçok kimsesiz hayvanın yuva bulmasına, kayıp hayvanların ailelerine kavuşmasına vesile olan içerikleri ve içerik üreticilerini mutlaka ki hayvanlar için sosyal medyanın pozitif yönü olarak tanımlıyoruz.
Paylaş