Dünya üzerinde eşsiz doğal güzellikler ve insanlık tarihine ışık tutan özel mekânlar, UNESCO tarafından 'Dünya Mirası Listesi’ne alınıyor. Ülkemiz de bu prestijli listeye pek çok eser ve yapıyla katkı sağlamış durumda. Biz de bu hafta uzmanlarımıza 'Ülkemizde mutlaka ziyaret edilmesi gereken UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki yerler hangileri?' diye sorduk. 10 şehirden birbirinden büyüleyici 10 adresi önerdiler.
#RotaTüm yurtta Ramazan Bayramı coşkusu sabahın ilk ışıklarıyla başladı. Vatandaşlar camilere akın edip bayram namazı kıldı, birbirleriyle bayramlaştı. Ayasofya Camisi’ndeki kalabalık Sultanahmet Meydanı’na taştı. Bursa’da ise 1 kilometrelik bayramlaşma kuyruğu oluştu.
#Ramazan BayramıEdirne'de Türk İslam mimarisinin zirve eserlerinden Selimiye Camisi'nde 29 yıl müezzin ve başmüezzin olarak görev yaptıktan sonra emekli olan Yusuf Karabıyık Çengelci (78), camide bugüne kadar geçirdiği 57 yılda biriktirdiği anılar ve hatıralarını kitapta topladı. MHP’nin kurucu genel başkanı Alparslan Türkeş'e mehter marşı okuduğunu belirten Çengelci, "Kendisi teğmenken camiye geldiğini, minarelerine çıktığını anlattı ve sesimin güzel olabileceğini, güzel mehter marşı okuyabileceğimi söyledi. Ben de iyi okuyabildiğimi söyleyince, benden mehter marşı okumamı istedi. Ben de bir kıta okudum ve beni alkışladı, 'aferin' dedi" ifadelerini kullandı.
#SelimiyeEdirne'de Türk İslam mimarisinin zirve eserlerinden Selimiye Camisi'nde 29 yıl müezzin ve başmüezzin olarak görev yaptıktan sonra emekli olan Yusuf Karabıyık Çengelci (78), camide bugüne kadar geçirdiği 57 yılda biriktirdiği anılar ve hatıralarını kitapta topladı. MHP’nin kurucu genel başkanı Alparslan Türkeş'e mehter marşı okuduğunu belirten Çengelci, "Kendisi teğmenken camiye geldiğini, minarelerine çıktığını anlattı ve sesimin güzel olabileceğini, güzel mehter marşı okuyabileceğimi söyledi. Ben de iyi okuyabildiğimi söyleyince, benden mehter marşı okumamı istedi. Ben de bir kıta okudum ve beni alkışladı, 'aferin' dedi" ifadelerini kullandı.
#EdirneOsmanlı’nın kültürel mirasını keşfetmek istiyorsanız göz kamaştıran mimarileriyle öne çıkan camilerden birinin kapısından adım atmakla başlayabilirsiniz. Mihrabından çinisine etkileyici detaylarla dolu bu yapılar Osmanlı’nın 600 yıllık tarihi boyunca buluşma noktası olmuş. Ramazanı fırsat bilip etkileyici camileri gezmek isteyenler için bir rehber...
#CamiRamazan ayının ilk teravih namazı için İstanbullular camilere akın etti. İstanbullular ’On bir Ayın Sultanı’ Ramazan’ın ilk teravih namazı için Sultanahmet Cami’ne akın etti. Ramazan ayının ilk teravih namazı için yüzlerce vatandaş Sultanahmet Cami’ne gitti. Öte yandan pekçok şehirde de vatandaşlar, ilk teravih namazı için camilere akın ettiler.
#Ramazan AyıEdirne'de sivil mimari özelliği taşıyan, tarihi 123 konağın onarılması için valiliğin başlattığı 'Tarihi Konaklar İhya' projesine ilgi olmayınca, tarihi konaklar kaderine terk edildi. Proje kapsamında 3 kişi konağını valiliğe hibe etti, 9 konak ise sahiplerinden satın alındı, diğer konakların sahipleri ise başvuruda bulunmadı. Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, "Kaleiçi evleri o kadar hızlı bir şekilde tüketilmiştir ve belki de Edirne'de en çok ihanete uğrayan, en çok unutulmuş olan kültür mirasları arasında Kaleiçi evleri gelmektedir. Bu evlerin korunması için çok çeşitli projeler yapılmıştır, bunların birçoğu uygulamaya geçmiş ancak sonuçlanmadan yarıda kalmıştır" dedi.
#EdirneOcak ayında ‘Ayrıcalıklı Rotalar’ çekimi için gittiğimiz Edirne’yi yeniden keşfetme şansımız oldu. Yine muhteşem ağırlandık. Bildiklerimize yeni bilgiler ekleyip döndük bu yolculuktan. Osmanlı İmparatorluğu’na 88 yıl başkentlik yapan şehir; tarihi dokusu, kültürel çeşitliliği, doğal güzellikleri ve lezzetli mutfağıyla her zaman ilgi odağı olmayı hak ediyor.
#SeyahatSene 1967… Bir grup mimarlık öğrencisi, hocalarının peşinde İstanbul’un sokaklarında keşifteler. Fatih’te, ahşap evlerle çevrili tarihi sokakların arasından ortaçağ yapısı Zeyrek Camisi’yle karşılaşmaları onları öyle heyecanlandırıyor ki… Gördüğü güzelliklerden etkilenen bir kız öğrenci bunun üzerine tarihi eser ‘tamirciliği’ konusunda uzmanlaşmaya karar veriyor. Bu öğrenci bugün, Türkiye’nin kültürel varlıkların restorasyonu konusunda en duayen uzmanlarından Prof. Dr. Zeynep Ahunbay…
#Prof. Dr. Zeynep Ahunbay“Dar gelirli olup da ev sahibi olmayan tek bir vatandaşımız kalmayıncaya kadar üretmeye devam edeceğiz” diyen Bakan Murat Kurum, sosyal konut hedefini açıkladı. Bugüne kadar TOKİ eliyle 1 milyon 170 bin konut ürettiklerini belirten Kurum, “250 bin konut açıkladık ve yapımına hızlıca başladık. Bundan sonra da yeni sosyal konut paketleri gelecek. 2030’da 2 milyon sosyal konut rakamına ulaşacağız” dedi. Konutta ikinci önemli hamle de orta gelirli kampanyası olacak. Gelire göre farklı faiz oranlarının uygulanması beklenen kampanyada son aşamaya gelindiğini belirten Bakan Kurum, yatırımcıların değil ihtiyaç sahiplerinin faydalanacağı bir model hazırlandığını kaydetti.
#Sosyal Konutİnanç, tarih boyunca günümüzün ‘mutlaka görülmesi gerekenler’ listelerinde olan bazı yapıları ortaya çıkaran en önemli faktörlerden biri oldu. Biz de ramazan ayını fırsat bilip maneviyatı yüksek, İslami açıdan önemli seyahat adreslerini jürimize sorduk ve 10 farklı noktayı derledik.
#GeziGeçen hafta sakinliğiyle, doğasıyla ve tarihiyle Kırklareli’nin merkezinde bir geziye çıkmıştık. Bu hafta kentin dışına çıkıp ilçelerine doğru uzanacağız. Önceden uyarayım; bu coğrafyayı keşfederken karşılaşacağınız sürprizlere duyduğunuz hayranlığa ihmal edilmişliğin hüznü de karışacak.
#HürriyetTürkiye’nin en az gezilen ve dolayısıyla da en az tanınan yerlerinden biridir Trakya. Oysa Anadolu’yu Avrupa topraklarına bağlayan bu bölge hâlâ keşfedilecek birçok hazineye sahip. Karadeniz sahili boyunca uzanan Kırklareli, yol üstünde sadece geçilen bir yer olmanın ötesinde, yeniden hatırlanacağı günleri heyecanla bekliyor. Bu hafta kent merkezinde bir geziye çıkalım.
#HürriyetSene 1950’ler… İstanbul’dayız. İki erkek kardeş Ayasofya, Sultanahmet, Aya İrini’de geziyor, altını üstüne getiriyorlar! Ağabey fotoğraf çekerken, küçük kardeş hayranlıkla onu seyrediyor. Aradan yıllar geçiyor… Küçük kardeş hayatın şartlarına uygun iş hayatına atılıyor. Ancak büyülü fotoğraf yürüyüşlerini hiç unutmuyor. Kendi çocuğuna aynı merakı aşılamak için İstanbul’da gezerken fotoğrafa yeniden aşık oluyor. 30 yıl aradan sonra bu işi asıl mesleği haline getiriyor ve uluslararası çapta tanınan, Türkiye’nin en meşhur fotoğraf sanatçılarından biri oluyor; İzzet Keribar!
#İzzet Keribarİstanbul’un eşsiz manzarasını İstanbul’un kendinden sonra size en iyi hissettiren isimlerden biri kuşkusuz Devrim Erbil… Geçen ay 85 yaşına basan kıymetli devlet sanatçımız ile hem tanıklık ettiği Türk çağdaş sanatının 60 yılına hem de kendi kişisel geçmişine yolculuk yaptık…
#Devrim ErbilMelih Uslu’nun altıncı kitabı ‘Arabayla Anadolu’ geçen hafta yayımlandı… Hürriyet Seyahat’in de yazarlarından olan Uslu’yla kitap için dört teker üzerinde yaptığı 22 bin 200 kilometre yolu, sevdiği rotaları, arabayla seyahatin inceliklerini ve yolda olmanın güzelliklerini konuştuk.
#Melih UsluCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bismil Ovası Tarımsal Sulama Tesisleri, Diyarbakır Tekstil OSB 30 Fabrika, 4. Otosanayi Sitesi ve yapımı tamamlanan diğer projelerin açılışını gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Sizlere müjde vermek istiyorum. Diyarbakır Cezaevini boşaltıyor ve Kültür Merkezi olarak hizmete sunuyoruz. Adalet Bakanlığı gerekli hazırlığı yapıyor. Şehrimize hayırlı olsun" dedi. Erdoğan ayrıca "Çözüm sürecini biz başlattık. Çözüm sürecini sonlandıran biz olmadık. Bunların art niyetleri, gizli gündemleri sonlandırdı" açıklamasında bulundu.
#CumhurbaşkanıIstranca Dağları’nda mor ormangülleri açtı; bahar doğanın binbir renginde kendini gösteriyor. Bunu kutlamanın kadim geleneği hıdrellez eğlencesi, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da pandemi nedeniyle sokakları renklendiremeyecek. Yine de 5 Mayıs gecesi dileklerimizi bir gül dalına asabiliriz...
#Gazetehaberleriİmparatorluğun simge yapıları, ünlü mimarların eserleri birer anıt gibi ayakta duruyor. Osmanlı’nın en büyük mimarı Koca Sinan ve 19’uncu yüzyıla damga vuran Balyan ailesinin yeri ayrı. Bu hafta, ustaların ustası Mimar Sinan’ın Edirne’deki izlerini ve Balyanlar için şimdiye kadar yazılmış en kapsamlı kitabı anlatacağım sizlere.
#YazarTrakya; Edirne, Kırklareli, Tekirdağ’ın tamamıyla Çanakkale ve İstanbul’un bir kısmını kapsayan coğrafi bölge… Sıcakkanlı halkı, kıpır kıpır dansları, lezzetli köfteleri, yazı yaz, kışı kış gibi yaşayan doğası ve insanlık tarihinin başlangıcına giden yerleşimleriyle ülkemizin keşfedilmeye değer bölgelerinden. Jürimize bu hafta Trakya’ya doğru yola çıkanların mutlaka görmesi gereken yerleri sorduk.
#TrakyaGenellikle Osmanlı mimarisine ilgi duyanların seyahat rotasında olsa da aslında keşfetmeyi seven herkesin mutlaka görmesi gereken yerler arasında. Adım adım tarihin izini sürün Edirne’de çünkü Osmanlı İmparatorluğu’na 92 yıl başkentlik yapan şehir; tarihi dokusu, doğal güzellikleri ve lezzetli mutfağıyla her zaman ilgi odağı olmayı hak ediyor.
#Saffet Emre TonguçBir grup akademisyen ve araştırmacı tarafından kaybolan tarihi eserlerin bulunması ve yeniden ihya edilmesi için 2007'de kurulan İSTED, İstanbul ve Edirne'de çalışmalar yürütüyor. İstanbul Çevre Kültür ve Tarihi Eserleri Koruma Derneği (İSTED) Başkanı Dr. Erhan Sarışın, 2006'dan bu yana yapılan taramalar neticesinde İstanbul'da 400 civarında kayıp cami bulunduğunu söyledi.
#Cami