‘Su gibi’ sözü Doğa Rutkay için söylense yeridir. Güzelliği ‘su gibi’ duru, berrak, doğal. Kişiliği ‘su gibi’ insanı rahatlatan, iyi hissettiren, özgün ve özgür. Dolayısıyla onunla yapılan işlerde zorluklar olsa da hayata yaklaşımı sayesinde eminim ‘su gibi’ akıyordur.
#SPONSORLU İÇERİK‘Su gibi’ sözü Doğa Rutkay için söylense yeridir. Güzelliği ‘su gibi’ duru, berrak, doğal. Kişiliği ‘su gibi’ insanı rahatlatan, iyi hissettiren, özgün ve özgür. Dolayısıyla onunla yapılan işlerde zorluklar olsa da hayata yaklaşımı sayesinde eminim ‘su gibi’ akıyordur.
#1‘Su gibi’ sözü Doğa Rutkay için söylense yeridir. Güzelliği ‘su gibi’ duru, berrak, doğal. Kişiliği ‘su gibi’ insanı rahatlatan, iyi hissettiren, özgün ve özgür. Dolayısıyla onunla yapılan işlerde zorluklar olsa da hayata yaklaşımı sayesinde eminim ‘su gibi’ akıyordur.
#SPONSORLU İÇERİKDünyanın farklı yerlerinde öğretmenlerin ve okul yöneticilerinin mesleki gelişimleri üzerine araştırmalar yapan Berkeley’li profesör Özge Hacıfazlıoğlu, meslektaşlarına kariyerlerini küresel ölçeğe taşımaları için altın niteliğinde 15 tavsiyede bulundu...
#BerkeleyAraştırmalar gösteriyor ki; duygusal zekâsı yüksek olanlar problem çözme ve iletişim becerilerinde diğerlerine fark atıyor. Bununla birlikte zekânın yanında daha önemli bir etken var ki, o da kalp açıklığı. İş dünyasında yükselmek isteyenlerin, patron ve yöneticilerin alt kademedeki çalışanlara ‘sevgi alanından’ yaklaşması aslında her şeyi kolaylaştırıyor.
#Umut Fırat EroğluAlanında uzman üç isme başarının sırlarını sorduk... Eğitim bilimleri uzmanı Doç. Dr. Nil Didem Şimşek “Çocukları okumuyor, çalışmıyor diye etiketlemeyin, daha çok direnirler” diyor. Uzman psikolog Ayça Uslu Pelin çocuklara zamanı yönetmeyi öğretmemiz gerektiğini söylüyor. Hızlı okuma eğitmeni Kezban Küçük ise hem sözel hem sayısal derslerde bir çırpıda okumanın ve okuduğunu eksiksiz anlamanın önemli olduğunu vurguluyor.
#EğitimSesli kitap okuyan kişiler kendilerini daha iyi ve daha doğru ifade ederler. Sesli kitap okuyarak zekanızı, diksiyonunuzu ve anlama yeteneğinizi güçlendirebilirsiniz. Bununla beraber kelime dağarcığınızı geliştirebilir ve duygusal zekanızı da geliştirebilirsiniz. Sesli kitap okumanın daha birçok faydası vardır ve yapılması gereken bir aktivitedir. Sesli kitap okumanın diksiyon ve kekemelik üzerindeki etkileri ayrıntıları ile derledik.
#Sesli Kitap Okumanın FaydalarıDijitalleşme tüm hızıyla gelişmeye devam ederken, pandemi ile tanıştığımız sosyal mesafe kuralları yeni nesil iletişim ortamlarına açılan yeni bir evrenin kapılarını daha hızlı aralamamıza neden oldu. ‘Ses ve video’ temelli dijital dünyanın geleceğini ve her alanda genişleyen mobil yaşamın etkilerini konuşmak üzere Sosyalink Podcast Ajansı Kurucusu ve Dijital İletişim Stratejisti Özcan Yazıcı ile bir araya geldik. Bugün metaverse olarak adlandırılan kurgusal evrenin teknoloji ve dijital devrimin ‘ustalık dönemi’ olduğuna dikkat çeken Yazıcı, “Avatarlarımızla dolaşacağımız ortamlarda en önemli aracımız sesimiz ve görüntümüz olacak,” dedi.
#Dijital DönüşümZekâ katsayısı yüksek bireylerin, ortalama zekâ seviyesine sahip olanlardan daha başarılı olacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Zorlukların üstesinden geIebilmek için zihinsel zekâ (IQ) değeri tek başına yeterli değildir. İnsanlar ancak duygusal zekâ (EQ) katsayısını da arttırarak başarıyı yakalayabilir.
#Duygusal Zeka"İnsan olmaya dair zihinsel, bedensel ve ruhsal alanda kendini tanıyan çocukları hayata hazırlamalıyız" diyen Yazar, Yaratıcı Drama Lideri ve Eğitmen olan Damla Kunç Koçman ile çocuklara nasıl okuma alışkanlığı kazandırılacağı ve bilim kurgu kitaplarının onlara faydalarıyla ilgili bir sohbet gerçekleştirdik.
#EğitimTüketim çağı çılgınlığı, dijitalleşme, iş stresi gibi etkenler bireyleri giderek yalnızlaştırırken, duygusal problemleri de tetikliyor ve hatta her geçen gün artan toplumsal cinnet, intihar vakalarına neden oluyor. Uzman Psikoterapist Refika Yazgaç, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü dolayısıyla son 5 yılda yüzde 27 oranında artan antidepresan ilaç kullanımına dikkat çekerken, duygusal çöküntüye karşı bireysel farkındalık çalışmalarına ağırlık verilmesi telkininde bulunuyor.
#AntidepresanDünya nüfusunun yüzde 90’ının gelecek 10 yılda internete erişimi olacağı tahmin ediliyor. Bu insan zekâsını da etkiliyor. Çok konuşulan IQ ve duygusal zekânın (EQ) ardından, bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte yeni bir tür, ‘Dijital Zekâ’ (DQ) da son yıllarda gündemde. Bu alanda çalışmalar, başta Singapur olmak üzere Güney Kore gibi birçok ülkede başladı.
#DQDünya Ekonomik Forumu tarafından 40 yaşın altında 40 olağanüstü biliminsanı arasında gösterilen Alman yapay zekâ uzmanı Doç. Dr. Björn Schuller’e göre, çok da uzak olmayan bir gelecekte insan-robot aşkı gerçek olacak. Hatta robotlar aşk acısı bile çekecek! ‘Duygusal yapay zekâ’nın geliştirilmesi üzerine çalışmalar yapan Schuller, beş yıl içinde cep telefonlarımızın ve otomobillerimizin duygularımızı anlayıp bize ona göre davranacağını söylüyor. Koç Üniversitesi tarafından düzenlenen ‘Akıllı Gelecek Konferansı’na katılmak üzere Türkiye’ye gelen Schuller’le gelecekte bizi nelerin beklediğini konuştuk.
#Yapay ZekâBaharın gelmesi ve havaların ısınmasıyla kendini oyuna kaptıran, parklara akın eden çocukları ders masasına oturtmak zor olabiliyor. Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeynep Kızıltepe’nin, çocuğunuzu nasıl ders çalışmaya ikna edebileceğinize dair bazı önerileri var.
#DersBaharın gelmesi ve havaların ısınmasıyla kendini oyuna kaptıran, parklara akın eden çocukları ders masasına oturtmak zor olabiliyor. Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeynep Kızıltepe’nin, çocuğunuzu nasıl ders çalışmaya ikna edebileceğinize dair bazı önerileri var.
#BaharMilli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan kılavuzda, ailelere bilgi vermek amacıyla özel yetenekli çocukların özellikleri sıralandı. Ailelere ve öğretmenlere önerilerde bulunuldu. Amaç, özel yetenekli çocuk sahibi olan ailelerin, onların yetenek ve potansiyelini geliştirmelerine ve eğitimlerine destek olmak.
#Öğretmen