Kadir Has Üniversitesi tarafından düzenlenen ‘19. Kadir Has Ödülleri’ sahiplerini buldu. Teması bu yıl ‘Cumhuriyetimizin 100’üncü Yılı ve Atatürk’ olarak belirlenen ödül töreninde, ‘Üstün Başarı Ödülü’ ve ‘Gelecek Vadeden Bilim İnsanı Ödülü’ tarih alanında çalışmalar yapan bilim insanlarına verildi.
#Kadir Has ÜniversitesiMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Eğer kültürel kodlarla temas etmek, onları tekrar yorumlamak istiyorsak eğitimle temas etmemiz lazım. Onun da en önemli yollarından bir tanesi okullaşma oranları” dedi. Bakan Mahmut Özer, bir düşünce tarihi yazımı projesi İslam Düşünce Atlası'nın tanıtım programına katıldı.
#İslam Düşünce AtlasıOsmanlı’nın son dönemindeki Batılılaşma hamlesinin edebiyat alanındaki simge ismi Tevfik Fikret’in bütün verimi, ilk kez bir kitapta toplandı. Nâzım Hikmet Polat’ın titiz çalışmasıyla hazırlanan ‘Tevfik Fikret - Bütün Eserleri - Eleştirel Basım’, Yapı Kredi’nin Delta serisinden çıktı. Onu okumak isteyecekler zor bir dil duvarıyla karşılaşacaklar ama bu duvarı aşmak, arkasındakileri görmeye çoktan değer.
#Nâzım Hikmet PolatTunceli’de Urartular döneminde tepeye inşa edilip, 1974’te Keban Baraj Gölü’nün suları altında kalarak ada haline gelen, 2 bin 800 yıllık Pertek Kalesi’nde 30 yıl sonra ilk kez tarihi gezi yapıldı. Bölgedeki suların çekilmesiyle 50 doğasever, önce feribot iskelesine ardından Pertek Kalesi’ne yürüdü.
#Pertek KalesiTunceli’de Urartular döneminde tepeye inşa edilip 1974'te Keban Baraj Gölü'nün suları altında kalarak ada haline gelen 2 bin 800 yıllık Pertek Kalesi'nde 30 yıl sonra ilk kez tarihi gezi yapıldı. Bölgedeki suların çekilmesiyle 50 doğasever, önce feribot iskelesine ardından Pertek Kalesi'ne yürüdü.
#TunceliRadyo, sinema ve televizyon bölümü, günümüz teknoloji çağında iletişim konusunda yetenekli ve işinde profesyonel elemanlar yetiştirmeyi amaçlar. Son zamanlarda en çok tercih edilen bölümler arasında yer alan radyo, sinema ve televizyonculuk bölümü nedir? Mezunları ne iş yapar? Gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.
#Radyo Sinema Ve Televizyon Bölümü Nedir?Fransızca, İngilizceden sonra dünya genelinde en çok konuşulan Avrupa dillerinden biridir. Fen - Edebiyat fakültesinde yer alan bölüm bir lisans programıdır. Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünün eğitim programında hangi dersler var? Bölümden mezunlar Türkiye'de ve yurt dışında, hangi işlerde çalışabilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Fransız Dili Ve Edebiyatı Bölümü Nedir?İletişim Yayınları ‘Modern Türkiye’de Siyasi Düşünce’ serisinin 10’uncu cildini feminizme ayırdı. Feryal Saygılıgil ve Nacide Berber’in editörlüğünde hazırlanan, farklı kuşaklardan 80 kadının yazılarını buluşturan cilt; Türkiye’de feminist hareketin tarihi, Osmanlı’dan bugüne kadın yazını ve feminizmin güncel tartışmalarını içeren, ilk niteliğinde bir başvuru kaynağı. ‘Feminizm’ cildini, editörlerinden dinledik.
#FeminizmKaleme aldığı eserleriyle Türk edebiyatı ve düşünce dünyasında önemli bir yere sahip olan yazar, çevirmen ve mütefekkir Cemil Meriç, vefatının 33'üncü yılında yad ediliyor. Sosyal medyada Cemil Meriç sözleri paylaşılıyor. Peki, Cemil Meriç kimdir? Ölüm yıl dönümünde anılan Cemil Meriç’in sözlerinden derlemeler…
#Cemil Meriç KimdirTürk Edebiyatının önemli isimlerinden Cemil Meriç, 70 yıllık yaşamı boyunca birçok esere imzasını atmıştır. Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde dünyaya gelen Cemil Meriç, İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü'nü kazanmış ancak o dönem kütüphanelerle haşır neşir olduğu için bölümü bitirememiştir. Daha sonra Fransız Filolojisi Bölümü'ne giren Cemil Meriç, kitap çevirileri yapmaya başlamıştır. 1954 yılında görme yetisi zayıflayan yazar, 1955 yılında gözlerini tamamen kaybetmiştir. İşte, Cemil Meriç'in hayatından detaylar
#Cemil MeriçYTB tarafından Fransa’nın Strazburg kentinde düzenlenecek ‘Diaspora Gençlik Akademisi’ için aday başvuruları başladı. Türk toplumuna rol model olabilecek gençlerin yetiştirilmesi hedeflenen programa, orta öğretimini yurt dışında tamamlamış, 1993 - 1999 yılları arası doğumlu Türk vatandaşı, çifte vatandaşlar ve Mavi Kart sahipleri başvurabilecek.
#Diaspora Gençlik AkademisiTürkiye’de felsefe, geri planda kalan derslerden biri. Ancak çocukların zekalarını kullanma becerisi kazanması, muhakeme yeteneği geliştirmesinin anahtarı, ondan geçiyor. İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayhan Bıçak, “Modern bir toplum haline gelmek istiyorsak, felsefeye önem vermeliyiz” diyor. Prof. Dr. Bıçak, öğrencilere felsefeden önce Türkçe’nin iyi öğretilmesi gerektiğini vurguluyor.
#Gazetehaberleri2018 henüz başladı ama bu yılın belki de en önemli kitabı önümüzdeki hafta yayımlanıyor: Gazetemizin yazarı Prof. İlber Ortaylı, Atatürk’ü kaleme aldı. ‘Gazi Mustafa Kemal Atatürk’, herhangi bir Atatürk biyografisi değil. Ortaylı, Atatürk ve Cumhuriyet üzerine tartışmalara kendi katkısını sunarak, bir solukta okunacak ve yeni sorular üreten bir eser ortaya koymuş. Yazarla Atatürk’ün son dönemini geçirdiği, Dolmabahçe Sarayı’nda bir araya geldik.
#ATATÜRKTanıl Bora tam 926 sayfalık devasa bir yapıtla karşımızda. ‘Cereyanlar-Türkiye’de Siyasi İdeolojiler’, çok uzun bir zaman diliminde (19. yüzyıldan günümüze) dolaşıyor ve fikir ve siyaset dünyamıza bırakılan onca izin peşine düşüyor. Kendisiyle beş yılda hazırladığı kitabı için konuşurken içinden geçtiğimiz döneme ve yakın geleceğimize ilişkin görüşleri üzerine de fikir cimnastiğine soyunduk.
#Tanıl Bora