Dünyanın ilk beyin ameliyatı 10 bin 500 yıl önce Aksaray’da yapıldı. 10 bin 500 yıllık yerleşim yeri olan Aşıklı Höyük'te genç bir kadına yönelik gerçekleştirilen ameliyatın ardından kadının 10 gün daha yaşadığı bilimsel olarak tespit edilirken, müzede sergilenen kafatası görenleri şaşırtıyor.
#Dünyanın İlk Beyin AmeliyatıDünyanın ilk beyin ameliyatı 10 bin 500 yıl önce Aksaray’da yapıldı. 10 bin 500 yıllık yerleşim yeri olan Aşıklı Höyük'te genç bir kadına yönelik gerçekleştirilen ameliyatın ardından kadının 10 gün daha yaşadığı bilimsel olarak tespit edilirken, müzede sergilenen kafatası görenleri şaşırtıyor.
#Aşıklı HöyükRessam Anita Taylor’ın ilk kişisel sergisi ‘Moonbaker’ Beşiktaş’ta sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Sanatçının çalışmalarından, A mon seul desir ‘Tek arzum’ ve Moonbaker serisinden ağırlıklı olarak iki serinin yer aldığı 30’a yakın eser bulunuyor. Sanatçı eserleri ile örtülü yapıları, gerçek ile kurgu arasındaki bulanık sınırları yansıtan bir geçicilik ve yerinden edilme hissini anlatıyor. Serginin açılışında konuşan Anita Taylor, “Kadınları güçlü temsiller olarak görüyorum. Tüm eserlerimde kadınları ana aktör olarak göstermek benim için önemliydi. Son eserler her zaman sanatçı için en güçlü bağ kurduğu çalışmalardır. Bu yüzden, büyük ‘Moonraker’ tablosunun benim için kritik bir parça olduğunu söyleyebilirim. Eserlerim birçok anlam katmanı içeriyor” dedi.
#Anita Taylor"Menekşe gözler... " Belki yeni kuşaklar pek bilmez ama bu, sinema tarihinin gelmiş geçmiş en güzel, en zengin ve en ünlü yıldızlarından birinin unvanı... Çünkü o yıldız gerçekten de yeteneğinin ötesine geçen o menekşe rengi bakışlarıyla milyonların hafızasına kazındı.
#Elizabeth TaylorBeynimizin sadece yüzde 10’unu mu kullanıyoruz? Zeki insanların beyni daha mı farklı? Dünya Beyin Cerrahisi Federasyonu Onursal Başkanı Prof. Dr. Uğur Türe’nin laboratuvarında hem en gizemli organ beyne dair sorulara yanıt aradık hem de eski albümleri karıştırdık… Beynin ulaşması en zor bölgesi olan ‘talamus’ ameliyatı teknikleriyle tıp dünyasında adından söz ettiren Uğur Hoca, “Beyindeki olaylara tam hâkim değiliz. Ama son 20 yılda beynin ak maddesi, yani derin yapılarıyla ilgili çalışmalar çok ilerledi. Artık beynin içini daha iyi öğreniyoruz” diyor.
#Uğur TüreBeyaz önlüğünü çıkarıp kalemini eline alan Prof. Dr. Talat Kırış neşter kullanmadaki maharetini edebiyatta da gösteriyor. 33 öykünün yer aldığı kitabından bazen toplumsal gerçekçi bir ses yükseliyor içinden, bazen postmodern bir dünyanın kapıları açılıyor.
#Uzak Deniz Küçük YağmurHayatınızın son 20 yılının elinizin sürekli titremesi nedeniyle zehir olduğunu düşünün. Ardından da bu dertten sadece 44 saniyelik, kansız, bıçaksız bir operasyonla kurtulabildiğinizi... Kulağa inanılmaz geliyor, değil mi? Peki gerçek olduğunu söylesek? Ayrıntılar haberimizde...
#Odaklanmış UltrasonÇok genç yaşta elde ettiği şöhret, oynadığı filmler, hareketli özel hayatı ve elbette kimselere benzemeyen eşsiz "menekşe" gözleri... Bütün bunlar, sinemanın efsane yıldızlarından Elizabeth Taylor ile özdeşleşen ayrıntılar.
#Elizabeth TaylorAkdeniz Üniversitesi (AÜ) Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü'nde 2022 yılı Kasım ayı itibarıyla 317 nakil yapıldığını açıklayan Prof. Dr. Ömer Özkan, "Dünyanın en çok nakil yapan ülkesiyiz ama bağış yapan ülkesi değiliz. İnsanlar, 'Cana can katın, can olun' gibi cümlelerin anlamını başına gelene kadar anlamıyor" dedi.
#AntalyaElon Musk'ın şirketleri denince akla genelde Tesla ve SpaceX geliyor ama bir de 2017'den bu yana çok fazla dikkat çekmeden faaliyetlerini yürütmekte olan Neuralink var. Makineleri beyin gücüyle kontrol etmemize yarayacak bir cihaz geliştirmeye çalışan Neuralink'in geçtiğimiz günlerde açtığı iş ilanı heyecanla karışık kaygıya yol açarken, bir hayvan hakları örgütünün gündeme getirdiği suçlamalar da Musk'ın başını ağrıtacak bir skandala dönüşme yolunda ilerliyor. İşte tüm ayrıntılar...
#Elon MuskBilim tarihine baktığımızda yaptıklarıyla hem alkışlanan hem de aşağılanan birçok aktör olduğunu görüyoruz. Ama bunların hiçbirinin hayatını beyin nakline adamış cerrah Dr. Robert White kadar ilginç olmadığını da söylemek gerek. İşte White'ın kafanızı çok ama çok karıştıracak hikayesi...
#Robert WhiteEğer, çoğu sembolik de olsa hala varlıklarını sürdüren kraliyet aileleriyle ilgiliyseniz özellikle de İngiliz kraliyet ailesi hakkında bilmediğiniz ayrıntı kalmadı büyük olasılıkla. Her bir üyesi kendi başına bir olay olan bu aileyle ilgili her şey, kimi zaman iddia şeklinde de olsa gazete manşetlerinden inmiyor.
#Mette MaritYapay zeka, her sektör üzerindeki dönüştürücü etkisi nedeniyle teknoloji trendleri arasında en ilgi çekici konuların başında geliyor. Bir önceki yazımda, Google’ın, arama deneyimini uçtan uca değiştirecek, yapay zekâ odaklı son açıklamalarına değinmiştim. Bu hafta da yapay zeka (artificial intelligence- AI) özelinde öne çıkan son trendleri analiz ettim.
#Yapay ZekaMemduh Çetin’in 55 yıllık hayat arkadaşı Mücella Çetin bir gün felç geçirdi. Doktorlar Memduh Çetin’e eşinin daha çok oksijene ihtiyacı olduğunu söyledi. Bunun üzerine kolları sıvayan Memduh Çetin, evinin önündeki kaldırımı çiçekler ve ağaçlarla süsleyerek park haline getirdi.
#GazetehaberleriESKİŞEHİR’de emekli Memduh Çetin (79), beyin kanaması sonucu felç geçiren 55 yıllık hayat arkadaşı Mücella Çetin (75) için doktorların ‘daha çok güneş görmesi ve oksijen alması gerekiyor’ uyarısı üzerine evinin önündeki kaldırımı, çam ağaçları ve çiçekler dikip, bahçeye çevirdi. Çetin, eşinin ihtiyacı olan oksijeni, teneke kutular ile saksılara diktiği ağaçlar ve renkgarenk güllerden almasını sağlıyor.
#EskişehirMassachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) geliştirdikleri fiber kas projesiyle Science dergisine kapak olan Dr. Mehmet Kanık, ekibiyle birlikte omurilik hastalıklarının tedavisine odaklandıklarını belirterek, "Geliştirdiğimiz yapay kaslar ile omuriliğin esnekliğine uygun ve aktif olarak vücut ısısından aldığı enerji ile omuriliği destekleyecek kadar çok kuvvet üretecek bir implant tasarladık. Bu şekilde hastaların tekrar tekrar ameliyat olmalarını engellemek ve hayat kalitelerini maksimum hale getirip eski yaşantılarına kavuşmalarını sağlamaya çalışıyoruz." dedi.
#BilimTürkiye, organ nakli operasyonu başarısında dünyanın en ileri ülkelerinden biri konumunda. Ancak deneyimli uzman ve ileri teknoloji-altyapı ile nakil başarısı çok yüksek olsa da, Türkiye’deki hastaların önünde kocaman engel var: Kadavradan yeterli organ bağışı olmaması!
#Organ Nakli‘Tıp Bilimine Yön Veren 100 Türk Listesi’nde yer alan üç bilim insanı Prof. Dr. Gazi Yaşargil, Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur ve Prof. Dr. Muzaffer Değertekin, İstanbul’da bulunan bir vakıf üniversitesi hastanelerinde çalışmalarını sürdürüyor.
#Yeditepe ÜniversitesiBeyindeki kanama nedeniyle acil ameliyata alınan Naim Süleymanoğlu'nun son durumu için açıklama geldi. Bir ay kadar önce karaciğer nakli olan olimpiyat ve dünya şampiyonu eski milli halterci Naim Süleymanoğlu'nun drumunun kritik olduğu öğrenildi.
#Naim Süleymanoğlu81 yaşına girmeye hazırlanan Türk sinemasının yaşayan efsanesi Cüneyt Arkın, geçen ay Pantene Altın Kelebek Ödül Töreni’nde oğlu Murat Arkın’ın desteğiyle çıktığı sahnede hem yaptığı konuşma hem de mütevazılığıyla bir kez daha Türk halkının gönlünü kazandı.
#Cengiz Semercioğlu