Yaşadığımız bölgede birçok ağaç türü görürüz. Kimi zaman bu gördüğümüz ağaçların hakkında bilgi sahibi olmayı arzu ederiz. Sizler için Dünyanın en yaşlı ağacı hangisidir ve nerededir? Dünyanın en yaşlı ağacının yaşı ve özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Dünyanın en yaşlı ağacının İsveç'te olduğunu biliyor muydunuz? ‘Yaşlı Tjikko’ adı verilen ve Norveç ladini cinsinden olan ağacı, Umea Üniversitesi’nden Jeoloji Profesörü Leif Kullman keşfetmiş ve ağaca Sibirya kurdu cinsi köpeğinin adını verilmiş. Dünyanın en yaşlı ağacı Yaşlı Tjikko'nun yaşını öğrenince hayret edeceksiniz!
#Dünyanın En Yaşlı AğacıBir ağaç düşünün, gölgesinde oturduğunuzda sizi tarihin ilk çağlarına kadar götürsün. Dili olsa, konuşsa bilirsiniz ki tarihi yeniden yazdırır. Fotoğraflarda gördüğünüz porsuk ağacı 4112 yaşında. Türkiye'nin en yaşlı ağacı ve dünyada bilinen en yaşlı 5 ağaçtan birisi...
#Dünyanın En Yaşlı AğacıSri Lanka, Evcan Demirtaş’ın kendi imkanlarıyla yayınladığı gezi kitabı. Seyahat etmeyi çok seven Demirtaş, yıllar önce Sri Lanka’yla ilgili bir kitap okuduktan sonra adayı görmeye karar vermiş, 13 yıl önce de Sri Lanka’ya ilk gezisini yapmıştı. Demirtaş, bu geziden sonra adadan çok etkilendi ve her yıl dört beş ayını Sri Lanka’da geçirmeye başladı.
Gösteri dünyasının ünlü isimlerinin çocukları anne babalarının servetleri sayesinde hayatlarına yaşıtlarından çok daha şanslı şekilde başlıyor. Lüks içinde büyümek bir yana bu ünlü çocuklar kavuşacakları aile servetleri de düşünülünce pek bir gelecek kaygısı yaşamıyor…
#Guy Fieri6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis YılmazYemediyseniz size önerim Bitez’in kuytu bir sokağında mandalina ağaçlarının arasına inşa edilmiş bir villanın taraçasına ve 6 dönümlük bahçesine masaların serpiştirildiği Trattoria il Mandarino... İşletmeciliğini Melina Di Cristina’nın yaptığı mekan, taze el yapımı makarnalardan özel soslu et yemeklerine harika lezzetler bulabileceğiniz bir yer.
#1Hatay’a 2008, 2010 yıllarında gittiğimde Suriye’ye geçmek moda idi. Hatta Hatay merkezden bineceğiniz bir taksi ile Cilvegözü kapısına ulaşıp Halep’e geçmek, eski otantik atmosferini koruyan Halep çarşısını gezmek büyük keyifti. Günübirlik bu ziyaret için taksici ile anlaşıyor, öğleden sonra belli bir saatte tekrar buluşup Hatay’a dönüyordunuz. Hatay gezilerimizin en büyük heyecanı Halep’e geçmekti ve Samandağ bölgesine hiç vakit ayıramamıştık. Son iki yıldır tekrar Hatay’a sık sık gitmeye ve bu kez Samandağ bölgesinin de hakkını vermeye başladık.
#Uğur ÇELİKKOLBu gece milyonlarca insan yeni yılı kutlayacak. Kimi fakir sofrasında, kimi zengin sofralarda... Kimi kalabalıklarda, kimi bir iki arkadaşıyla evde ya da sokakta, kimi de yalnız. Hangileri bu gece “İyi ki varım, iyi ki yaşıyorum” diyebiliyor, sahte değil, içinden gelerek dünyaya gülebiliyorsa, yılbaşını en iyi onlar kutlayacak.
#YılbaşıÇeşme Yarımadası’nın kalbinde misafirlerini ağırlayan GenesisHotel&Spa, lüks, zenginlik ve zarafetle bir araya gelerek yeniden doğabileceğiniz, rahatlayabileceğiniz, kendinizi evinizde hissedebileceğiniz sıra dışı atmosferiyle farklı bir inziva deneyimi yaşamaya davet ediyor.
#1Yemek kültürü uzmanı ve yazarı Sahrap Soysal, nam-ı diğer ‘Sahrap Abla’ ile buluştuk… Babasının memuriyeti sebebiyle çocukluğunu birçok şehirde geçiren Soysal, 6 yaşından itibaren ‘yöresel lezzetler’ tadımı yapabilme imkanı bulmuş. ODTÜ Kimya mezunu… 20 sene profesyonel hayattan sonra bir ‘espri’ üzerine yemek programcılığına başlamış. Bugünden geriye bakınca, “Kimyayı yemekçi olmak için okumuşum, gözlerimi kapayana kadar bu işi yapmak istiyorum” diyor.
#Sahrap SoysalKış aylarında Türkiye, eşsiz bir doğaya ev sahipliği yapıyor. Göller, yaylalar, kaya oluşumları, dağlar, nehirler, deltalar ve vadiler üzerlerine beyaz örtüyü çekiyor ve ortaya doyumsuz manzaralar çıkıyor. Biz de uzmanlarımıza kışın en çok yakıştığı ve kendinizi birer kış kartpostalının içinde bulacağınız yerleri sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel 13 adresi önerdiler.
#SeyahatSonbahar gezmek için en ideal zamandır ve sonbahar renklerine yolculuk dendiğinde ülemizde akla gelen bölgelerden biri de Kastamonu ve Küre Dağlarıdır. Geçtiğimiz haftasonu Küre dağlarının bir bölümünü, Horma ve Çatak kanyonlarını gezmek için Kastamonu’ya giderek Daday, Azdavay ve Pınarbaşı bölgesinde dolaştım.
#KASTAMONUCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM'deki Grup Toplantısı'nda konuştu. 104 emekli amiralin yayınladığı bildiriye tepki gösteren ve ''Buram buram darbe iması kokuyor'' diyen Erdoğan, ''Bu emekli generallerin merkezinde CHP'nin kendisi vardır'' dedi. CHP'nin darbe kokan bildiriyi aklamaya çalıştığını söyleyen Erdoğan, ''Emekli amiraller ne yazık ki talimatı kendi başkomutanları Kılıçdaroğlu’ndan alıyorlar. Zaten orada onun imzası var, imzayı atan o. Önce onun temizlenmesi lazım. Temizlenmedikten sonra kendisini kurtaramaz'' diye konuştu. ''Kılıçdaroğlu dün hızını alamayıp işi salgınla mücadelede en önemli referans kaynağı olan Bilim Kurulu'na saldırmaya kadar vardırdı'' ifadelerini kullanan Erdoğan, ''Sağlık Bakanımızın atılacak tırnağı olsan ne ala? Değilsin... O kadar zavallısın.. '' diye konuştu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanGünümüzde birbirinden farklı ağaç türleri bulunmaktadır. Özellikle meyve ağaçları da doğru ve düzenli bir bakım gerektirir. Son yıllarda en çok merak edilen ağaçlardan birisi de karanfil ağacıdır. Karanfil ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
KONYA’nın Taşkent ilçesine bağlı Balcılar Mahallesi’nde yaşayan Hasan Hüseyin Kahriman (46), şizofreni hastası babası tarafından 6 yaşındayken, ‘cesaretli çocuk olsun’ diye Toros Dağları'na bırakıldı. Zaman içinde doğal ortama alışan Kahriman, şimdi kış şartlarında dahi zirvelere çıkıp, birkaç gününü geçiriyor. Yaban hayatında 9 yıl yaşadığını belirten Kahriman, “Hayvanların yediği otları yiyip, karnımı doyurdum. Kurtları izleyip, avlanmayı öğrendim. Bir yılanın hayatını kurtardığımda av yapmayı bıraktım. Beni dağa bıraktığı için babama kızmadım. Babam, insanlardan çok zarar gördü. Beni de insanlardan korumak için dağa bıraktığını düşünüyorum” dedi.
#KonyaKâğıt sanatçısı Gürat Öztürk, turna katlayarak başladığı origami sanatında Türkiye’deki ilk kişisel sergiyi açarak hobisini profesyonelliğe taşımayı başardı. Katladığı her kâğıda sınırsız hayaller sığdıran sanatçı, dilek ağacının dallarına “bin turna” asarak başlattığı sosyal sorumluluk projeleriyle de farkındalık yaratıyor.
#Gürat ÖztürkBiz her ne kadar ona hükmettiğimizi düşünsek, sorunlarını görmezden gelsek de 2020’de hayatlarımızın belirleyici unsuru yine doğa oldu. Geleceğimizi etkileyecek birtakım kırılma noktaları yaşadık ama umut veren, gülümseten gelişmeler de yok değil... Gezegenimizde yılın başından beri neler olup bittiğini ay ay mercek altına aldık.
#Gazetehaberleri