Tek başına trenle 30 günde 15 ülkeyi gezen Ayaz Ceylan, henüz 18 yaşında. Ünlü yönetmen ve senarist Nuri Bilge Ceylan ile oyuncu ve senarist Ebru Ceylan’ın oğlu. “Farklı hayatlarla karşılaşmak kendinizi de keşfedebilmenizi sağlıyor” diyerek seyahat tutkusunu anlatıyor. Japon manga ve anime sanatçısı Hayao Miyazaki’nin filmlerinden çok etkilendiği için Uzakdoğu kültürüne ayrı bir ilgisi olduğunu söylüyor. Ceylan’la en sevdiği ülkeleri, seyahatinden izlenimlerini ve hayallerini konuştuk.
#SeyahatTamam, sağlık ve eğitim sistemi tıkır tıkır işliyor, ekonomisi yolunda, insanları mutlu. Ama yılın büyük bir bölümü kar altında, mutfağı zayıf... Üstelik depresyon ve intihar oranları birçok ülkeye göre yüksek. Peki, o zaman Finlandiya tipi mutluluk kaynağını nereden alıyor?
#FinlandiyaKuzey kutbuna en yakın olduğum seyahatimdi Finlandiya... Bu seyahatimde daha önce uzaktan genel bir bilgiye sahip olduğum bu ülke hakkında birçok şey öğrendim. Finlandiya size sıra dışı deneyimler yaşatacak ilginçliklerle dolu bir ülke. Saunaya girmeden önce buz tutmuş gölde açılan delikte yüzmek, husky köpekleriyle ve ren geyikleriyle karla kaplı ormanda tura çıkmak, gökyüzünü yeşile boyayan kuzey ışıkları gibi bir mucizeye şahit olmak, gece yarısı güneşi altında gölde kano yapmak her yerde yaşayabileceğiniz deneyimler değil. Size tüm bunları 5,5 milyon nüfuslu dünyanın en mutlu ülkesi seçilen Finlandiya sunuyor. BM Sürdürülebilir Kalkınma Ağı tarafından hazırlanan 2018 Dünya Mutluluk Raporuna göre Finlandiya dünyanın en mutlu ülkesi.
#FinlandiyaKimi ‘ne ifrada ne tefride’ diyor, kimi bir şeyi atmadan önce onarmayı öğütlüyor. Temelde hepsi açgözlülüğe, israfa karşı çıkıp doğal ve süssüz yaşama teşvik ediyor. Hiçbiri o kadar da yabancımız değil; çoğunun karşılığını dinlerde ve geleneklerde bulmak mümkün. Batı dünyasının topluca ‘wellness’ dediği, içinde hem mutluluk ve iç huzur hem de sağlık ve kişisel gelişim barındıran kavrama ulaşmanın yolları giderek çeşitleniyor. Bildikleriniz, bilmedikleriniz, bilmeden bile yıllardır uyguladıklarınızla 12 ‘yeni yaşam formülü’nü bir araya getirdik.
#MutlulukEn son attığınız mesajda hangi emojiyi kullandınız? Pozitif miydi, negatif miydi? Brand Watch son iki yıldır insanların attığı 6 milyar tweeti inceleyerek kullanan emojileri çıkarmış ve ülkelerin, şehirlerin duygu hallerini çıkardı.
#TürkiyeDoğası, saunaları, gastronomisi ve yaşamdan gerçek anlamda zevk alan insanlarıyla zariflikler şehrini keşfetmek için yeniden tek başıma kuzeydeyim. Dünyanın en mutlu ülkesinin Finlandiya olması tesadüf değil... Ülke, insanlarına mutluluk ambarı üretiyor, insanları da sanatla, dizaynla, alışkanlıklarıyla ve yaratıcı zihinleriyle bunu yaşam stillerine dönüştürüyor. Hal böyle olunca, Helsinki bambaşka bir sıfatı hak ediyor. A’dan Z’ye Helsinki’yi bir de benim mutluluk iksiri keşifleri listemle yaşayın.
#Helsinki Gezi YazısıBasel Karnavalı, orijinal adıyla 'Basler Fasnacht', İsviçre’nin en önemli 10 festivalinden biri. Bir Rio Karnavalı ile kıyaslanamaz ancak Basel ölçeğinde bakılırsa (nüfus 175 bin) 20 bin maskeli ve kostümlü katılımcıyla gerçekleşiyor. Açıkçası ben etkilendim, şehirde herkes mi davul flüt çalar… Karnaval her yıl 200 binin üzerinde seyirciyi Basel’e çekmeyi başarıyor. Gelenlerle birlikte şehir nüfusu ikiye katlanıyor, sakin Basel şehri bambaşka bir şekle bürünüyor. Rengarenk kostümler, müzik ve eğlence Basel sokaklarını sarıyor. Bu sebeple, karnaval dönemi Baselliler tarafından ‘’yılın en eğlenceli 3 günü’’ diye anılıyor.
#Gezginİsviçre denizin mavisini göremeseniz de, doğanın yeşilliği, tabiatın güzelliği alıp götürüyor sizi. Dağların ve vadilerin bir araya gelmesiyle oluşan o tablo gibi güzel görüntü, insanı uzaklara götürmeye yetiyor. İşte size doğayla iç içe huzuru bulacağız İsviçre gezi rehberi…
#İşviçre GezisiKopenhag’ın karanlık ve uzun kışından bunalıp bir haftalık “sıcaklar” kaçamağı yapalım demiştik. Bir haftalık tatilimiz için Fas’a mı, yoksa Mısır’a mı gitsek derken gecen sene taşındığımızdan beri süregelen özellikle Aurora Borealis (Kuzey Işıkları) merakımız ve kara olan özlemimiz baskın çıktı ve Finlandiya’nın Laponya bölgesinde bulunan Levi’ye gitmek üzere Kittilä aktarmalı biletlerimizi aldık. Aslında bu yazı ister istemez kuzey ışıklarını kovalarken neler yaptık seklini aldı. Çünkü kuzey ışıkları gerçekten çok nazlıydı.
#KopenhangTürkiye birçok doğal güzelliğe ev sahipliği yapıyor. Dağlar, milli parklar, göller gibi doğal güzelliklerinin yanında Kapadokya gibi birçok doğa harikasına da sahibiz. Balıkesir ise yeşil alanları, parkları ve dağları ile doğal güzellikleri görmek isteyenlerin uğrak bir yeri. Eğer Balıkesir'e gitmek için yola çıkarsanız doğa turuna çıkmadan dönmeyin. İşte Balıkesir doğa turunda işinize yarayacak bilgiler...
#BalıkesirNorveç’in hikâyesi bir nevi peri masalı... Kendi halinde, dışa kapalı, her yere uzak ve fakir bir ülkenin sınırları içinde bir gün petrol bulunur... Ve herkes mutlu olur... Peki ya sonra? Norveç, bugün eşitlikçi, mutlu, zengin bir ülke... İskandinav refahının, refah toplumunun tipik bir üyesi. Ama dünyayı, bugün İskandinav modeline çeken unsur bu refah meselesi değil! Bu ülkelerden son yıllarda fışkıran edebiyat ve dizi furyası, daha çok konuşuluyor... Bunlar akla hayale gelmeyecek vahşilikte şiddet, cinayet, suç öyküleri... Tüm dünya ‘Ejderha Dövmeli Kız’ı biliyor. ‘Köprü’ isimli televizyon dizisini de izlemişsinizdir... İşte refah, mutluluk ve özgürlük sıralamalarında illaki ilk beşe yerleşen İsveç, Danimarka, Norveç, Finlandiya’dan çıkan böyle nice eser var. En büyük ihraç ürünleri, ödünüzü koparacak şiddet öyküleri... Ve bu türün kralı da Norveçli Jo Nesbo... ‘Ejderha Dövmeli Kız’ın yazarı Stieg Larsson esrarengiz biçimde öldükten sonra İskandinav Noir’ı (kara polisiye) denilen bu türün tahtına Nesbo oturdu. İlginç bir hikâyesi var Nesbo’nun. Norveçli eski bir futbolcu ve rock yıldızıyken, evine kapanıp suç öyküleri yazmaya başlamış ve artık tüm dünyanın tanıdığı büyük bir kahraman ortaya çıkarmış. Harry Hole isimli, biraz serseri bir polis dedektifi bu... Harry Hole’un son maceralarından ‘Hayalet’ Türkçede henüz yayımlandı. Ve bana da, Nesbo’nun Türkçedeki yayıncısı Doğan Kitap’tan “Jo Nesbo seni Oslo’ya akşam yemeğine davet ediyor” diye bir öneri geldi. ‘Dünyanın en korkutucu adamıyla’ akşam yemeğine hayır diyemezdim. Hem bakalım orası gerçekten ‘periler ülkesi’ mi yoksa ‘karanlıklar diyarı’ mıydı? İskandinavya, onca aydınlık ve iyiliğin gizlediği, kasvetli bir bilinçaltının yansıması mıydı? Bunu en iyi yanıtlayacak kişi, ülkesinin en tanınan temsilcisi Nesbo... Ona göre ‘dünyada masumiyetini hâlâ koruyan bir adacık’ olan Norveç’in, dünyaya aslında neyi anlattığını konuşmaya işte böyle başladık...
#Jo Nesbo6’ncı Uludağ Ekonomi Zirvesi başladı. Zirvenin açılışını yapan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin çok kapsamlı bir reform programı olduğunu vurgulayarak, “Dışarıdan bakıldığında Türkiye’nin algısı kötü ancak gerçekte o kadar değil. Türkiye geri gitmeyecek, demokratik resesyona girmeyecek. Türkiye’nin hikâyesi orta ve uzun vadede güçlü olmaya devam edecek” diye konuştu.
#Mehmet Şimşekİsviçre’nin Aargau Kantonu'nun Würenlingen kasabasında önceki gün yaşanan katliamın faili Türk kökenli İsviçre vatandaşı Semun A. çıktı. Bu olay üzerine İsviçre medyasının yorumu ironikti: "Bu imkânsız. Biz dünyanın en mutlu ülkesiz."
#Katliam