Günlük hayatın koşuşturmacasında, masum görünen bazı belirtileri dikkate alınmayıp ötelenebildiği ya da başka hastalıklarla karıştırılabildiği için teşhisi genellikle gecikebilen MS (Multipl Skleroz) hastalığının görülme sıklığı ülkemizde giderek artıyor. Son yıllarda toplumsal farkındalık artışıyla birlikte MS’in giderek erken evrede teşhis edilebildiğini belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Sağduyu Kocaman, 29 Mayıs Dünya MS Günü kapsamında hastalık hakkında bilinmesi gereken 9 önemli noktayı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#MSSağlıkta önemli gün ve haftalar, hastalıkların öneminin vurgulanması, doğuştan veya sonradan oluşan bazı hastalıklara yönelik farkındalık yaratması amacıyla kritik bir öneme sahip olacak. Sağlık Bakanlığı kurumları ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullar gibi kurum kuruluşlar gibi oluşumlar aracılığıyla farkındalık oluşturan bu günler, sağlıkta önemli gün ve haftalar takvimi aracılığıyla da görüntülenebiliyor. İşte, 2022 sağlıkta önemli gün ve haftalar takvimi detayları
#Sağlıkta Önemli GünlerYüzyılın salgın hastalığı Covid-19 pandemisi, son yıllarda gerek dünyada gerekse ülkemizde giderek yaygınlaşan MS hastalarını da olumsuz etkiliyor. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Sağduyu Kocaman, 30 Mayıs Dünya MS Günü kapsamında, hastalık hakkında doğru bilinen 10 yanlışı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#MSMultipl Skleroz ya da kısaca MS, genellikle 20-40 yaşları arasında ortaya çıkıyor. MS’in belirtileri, tanı ve tedavi yöntemleri, MS hastalarında Covid-19 riski konusunda Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Türkiye MS Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Aksel Siva açıklamalarda bulundu.
#SağlıkBir yetişkin hastalığı olarak bilinen Multipl Skleroz yani MS, çocukları da tehdit ediyor. Dünya MS Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Akın İşcan, “MS hastalığı, erişkinliğe geçiş yılları olan 13-18 yaşlarında, özellikle de kız çocuklarında daha sık ortaya çıkıyor” dedi.
#MS31 Mayıs, Dünya Multipl Skleroz (MS) Günü. Türkiye’de yaklaşık 40 bin hasta olduğu tahmin ediliyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Terzi, “Hastaların iş hayatında karşılaştıkları en önemli sorun MS’in bilinirlik düzeyinin düşük olması. Bir kısmı işini kaybetme korkusuyla hastalığını saklıyor. Bazı hastalara da iş imkanı sunulmuyor” diyor.
#Multipl SklerozADNAN Menderes Üniversitesi Atça Meslek Yüksekokulu, Halkla İlişkiler bölümü öğrencilerinden Nagihan Baş, Cansu Sarı, Gülşah Aydın, Özlem Koşma, Melisa Çankaya, Esmer Yalmaç, “kadına şiddet” konulu sosyal sorumluluk projesinde ilginç bir etkinlik sergiledi. Altı öğrenci, şiddete uğrayıp katledilen 20 kadın adına fidan dikti.
#İzmirKendisi henüz 6 yaşındayken annesine MS hastalığı teşhisi kondu. Tıp fakültesine girip bu alanda çalışmaya başlaması da bu yüzden. Nörolog Melih Tütüncü, MS’lilerin de herkes gibi öğrenim görebildiğini, çalışabildiğini ve aile kurabildiğini anlatmaya adamış bir doktor. Zaten Türkiye MS Derneği Başkanı. Dünya MS Günü vesilesiyle bir araya geldik.
#MS HastalığıTürkiye’de yaklaşık 40 bin kişiyi etkileyen Multipl Skleroz (MS) hastalığı ile ilgili pek çok tıbbi terimin basit bir şekilde anlatıldığı Türkiye’nin ilk online MS Sözlüğü hazırlandı. MS Sözlük’e www.yolarkadasimsin.com platformundan erişilebiliyor.
#MS HastalığıToplumda çok bilinmemesi nedeniyle korkulan bir hastalık olan MS’in ölümcül olmadığını belirten Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Akçay Övünç Özön, “MS’li kişiler aktif olarak yaşayabilir, çalışabilir, çocuk sahibi olabilir. Bu konuda uzman doktor ve sağlık personelinden destek almak çok önemlidir” dedi.
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mefkure Eraksoy, Multipl Skleroz (MS) hastalarının, rahatsızlıkları konusunda bu işi hakikaten bilimsel açıdan yapan yerlerden bilgilenmeleri gerektiğini belirterek, “Çünkü genel internet içerisinde daha perişan oluyorlar” dedi.
Nöroloji uzmanı Doç. Dr. Aslı Kurne, son zamanlarda merkezi sinir sistemini etkileyen Multipl Skleroz (MS) hastaları için kök hücre tedavisiyle ilgili tartışmaların gündeme geldiğini belirterek, çok yüksek fiyatlar ödeyerek yurt dışına tedaviye giden hastalara, “Bunlar henüz deneysel çalışmalar” uyarısında bulundu.
Nöroloji uzmanı Doç. Dr. Aslı Kurne, son zamanlarda merkezi sinir sistemini etkileyen Multipl Skleroz (MS) hastaları için kök hücre tedavisiyle ilgili tartışmaların gündeme geldiğini belirterek, çok yüksek fiyatlar ödeyerek yurt dışına tedaviye giden hastalara, “Bunlar henüz deneysel çalışmalar” uyarısında bulundu.
Rus kozmonot Oleg Kononenko, 878 gün 12 saat yörüngede kalarak, en fazla süre uzayda kalma rekorunu kırdı. Kononenko, “Ancak, uzayda toplam kalma süresi rekorunun hala bir Rus kozmonota ait olmasından daha fazla gurur duyuyorum” ifadelerini kullandı.
#Oleg KononenkoAlzheimer, MS, Parkinson gibi genellikle yaşlılarda görülen beyin hastalıkları artık genç nüfusu da tehdit ediyor. “Dünyada 50 milyon kişi Alzheimer. Bu rakam 2050’ye kadar üç katına çıkacak” diyen Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. M. Akif Topçuoğlu, Hürriyet’e çarpıcı bilgiler verdi...
#Alzheimer HastalığıLaodikya (Laodikeia) Antik Kenti, Hıristiyanlar için önemli kentlerden biridir. Hıristiyanlığın ilk 7 kilisesinden biri bu kentte bulunuyor. Kent, Hıristiyanların Kutsal Hac Merkezi olması bakımından da ayrı bir öneme sahiptir. Antik kent hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#LaodikyaSagalassos Antik Kenti, Akdağların yamacına kurulmuş ve 12 bin yıllık köklü bir tarihe sahip olan bir yerleşim yeridir. Denizden 1700 metre yükseklikteki bu antik kent adeta bulutların üzerinde büyülü bir şehir havasını veriyor. Kent, bozulmamış yapısıyla ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor. Sizler için Sagalassos Antik Kenti hakkında detaylı bilgileri derledik.
#Sagalassos