Ruh sağlığı ve hayata dair zihin açan görüşleriyle tanıdığımız Prof. Dr. Yankı Yazgan gelecekle ilgili olarak kendini ‘umutlu karamsar’ diye tanımlıyor ve “Negatif olasılıkları iyi tartmanız gerekiyor ki asıl gerekeni yapın” diyor. Prof. Dr. Yazgan’a göre kişinin kendi değerini kimin biçeceğine karar vermesiyse bir tercih: “Değerimizi değerbilmezlere ölçtürmek zorunda değiliz.”
#Ruh SağlığıDepremden etkilenen bölgelerde kurduğu çocuk parkları ile oyunun iyileştirici gücünü çoğaltan OMO şimdi de çocukların sosyal ve duygusal gelişimine destek vermek, korumak ve geliştirmek için “Paylaşmak Güzeldir” projesine başlıyor. OMO ve Paylaş Büyüsün iş birliğiyle hayata geçirilen proje deprem bölgesinde yaşayan veya Türkiye’nin farklı bölgelerinde deprem gündeminden etkilenen çocukların ihtiyaçlarına odaklanıyor.
#Sponsorlu İçerikKahramanmaraş merkezli, yaklaşık 50 bin kişinin hayatını kaybettiği, yüz binlerce insanın evsiz kaldığı deprem felaketlerinin üzerinden bir ay geçti. Üstüne bir de sel faciası… Ülkece yaşanan travmalar nasıl atlatılır? Fiziksel yaralar sarıldıktan sonra ruhlarımızdaki acıları nasıl geçireceğiz? Türkiye’nin önde gelen psikiyatrlarından Prof. Dr. Yankı Yazgan’a ‘Bizi ne iyileştirir?’ diye sorduk. Yanıtı, “İnsanların birbirleriyle kurdukları bağlar... O yüzden yardımlaşanları, az imkânını başkalarıyla paylaşanları görmek içimizi ısıtıyor. Beraber oturup bir çay içmek, konuşmak bile iyi gelir” oldu...
#Yankı YazganÜniversite yurtlarının depremzedelere tahsis edilecek olması nedeniyle eğitimin yaz sonuna kadar online devam etmesine karar verildi. Eğitimin yüz yüze sürdürülmesi gerektiğini savunan üniversite yönetimleri ise ara formüller arıyor. İşte birçok üniversite yetkilisi, bürokrat ve uzmanın yüz yüze eğitim yapılması için düşündüğü ara formüller:
#EĞİTİMÇocukların gelişiminde önemli olan keşiflere 20 yıla yakın süredir ilham veren çalışmalar yürüten OMO, bu sefer ilhamı yaptığı bir araştırmayla çocuklardan aldı. İklim krizinin farkında olan ve kendi gelecekleri için endişelenen çocuklarla el ele vererek “İyilik için Kirlenmek Güzeldir” dedi. Plastiklerin atığa değil, parka erişimi olmayan çocuklar için oyun parklarına dönüştüğü iyilik hareketini başlattı. Beykoz, Üsküdar ve Ümraniye Belediyelerinde bulunan ilk ve orta okulların önüne yerleştirilen geri dönüşüm kutularında biriktirilen plastikler, iki oyun parkına dönüştü, dönüşmeye de devam ediyor. İşte projenin “iyiliği” de buradan geliyor.
#Sponsorlu İçerik‘Müzikle erken yaşta tanışan çocuk hem fizik, matematik gibi derslerde hem de hayatta başarılı oluyor.’ Bu bilginin kaynağı olan Dr. Erman Türkili, “Enstrüman çalmak zekâyı geliştiriyor. 7 yaş geç, 3 yaşından itibaren piyanoya, beş yaşından itibaren de kemana başlatın” diyor...
#Müzik EğitimiMilli Eğitim Bakanlığı’nın ‘en yüksek danışma kurulu’ olarak nitelendirilen Milli Eğitim Şurası, 7 yıl aradan sonra ilk kez toplanacak. 1-3 Aralık’ta yapılacak 20’nci Milli Eğitim Şurası’nda üç önemli konu masaya yatırılacak: Temel Eğitimde Fırsat Eşitliği, Mesleki Eğitimin İyileştirilmesi ve Öğretmenlerin Mesleki Gelişimi...
#Milli Eğitim ŞurasıUzmanlar açık havada olmanın, oynayarak ve keşfederek öğrenmenin çocukların bilişsel, fiziksel ve sosyal becerilerini geliştirdiğini söylüyor. Hem evlerde hem de okullarda, açık havada oyun oynamayı kutlamak ve açık havada geçirilen zamanın eksikliğine dikkat çekmek amacıyla düzenlenen Okul Dışarıda Günü, İngiltere’de bir öğretmenin çabalarıyla 2016 yılında başlayan ve dünyaya yayılan küresel bir hareket.
#Açık HavaUNICEF, Türkiye’nin de aralarında olduğu 41 ülkede 15 yaşındaki çocukların hayatından ne oranda memnun ve mutlu olduğunu inceledi. Raporda ülkemiz sonuncu. Mutsuzluklarının sebebini gençlere ve ailelere sorduk: Kavgalı evler, zorba arkadaşlar, sınav üstüne sınav stresi... Uzmanlar yorumladı: “Bu kuşağı kaybetmek yüzyılı kaybetmek demek.” Aynı araştırmada birinci olan Hollanda’daki Türk aileler de farkı deneyimleriyle anlattı.
#GazetehaberleriGünlerdir onunla yatıp onunla kalkıyoruz. Bütün medya organları Covid-19 hakkında şimdilik bilinen bütün bilgileri tekrarlıyor. Ancak ne kadar tekrarlansa az çünkü karşımızda daha önce hiç karşılaşmadığımız türde bir sorun var. Biz de en başa döndük, elinizin altında bulunması gereken bilgileri derledik.
#KoronaSabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Sabancı, "Tüm dünyada bir 'zihniyet dönüşümü' var. Biz de, Sabancı Vakfı olarak hayırseverliği farklı bir bakış açısıyla ele alıyor ve ülkemiz için öncü modeller ortaya koymak için çalışıyoruz." dedi.
#Güler SabancıÇocukların açık havada oynayarak ve deneyimleyerek geçirdikleri zamanın giderek azaldığına dikkat çekmek için dünya çapında düzenlenen Okul Dışarıda Günü, ülkemizde Aktif Yaşam Derneği tarafından dünyada da olduğu gibi OMO’nun desteğiyle hayata geçirildi. Türkiye’den 650 bine yakın çocuk derslerini açık havada oyunla öğrenmenin keyfini yaşarken bu rakam dünyada 1,7 milyon çocuk olarak gerçekleşti.
#ÇocukOMO’nun dünya çapında destekçisi olduğu, bugüne kadar 110 ülkede 6 milyon çocuğa ulaşan ve ülkemizde Aktif Yaşam Derneği’nin hayata geçirdiği Okul Dışarıda Günü, 23 Mayıs Perşembe günü gerçekleştirildi. Açık havada oyunla ve keşfederek öğrenmenin önemine dikkat çekmek için düzenlenen Okul Dışarıda Günü’ne ilköğretim seviyesinde dünyadan 1,7 milyon, Türkiye’den ise 650 bine yakın çocuk katıldı. Bu yıl okuldisaridagunu.org web sitesinden sunulan aktivite ve oyun içeriklerinde ilk kez çevre bilinci, geri dönüşüm ve yeniden kullanım başlıklarına da yer verildi. Böylece çocuklar kadar onlar aracılığıyla ulaşılan yetişkinlerde de çevre bilinci konusunda farkındalık yaratılması, çocukların oynadığı alanların çevresel temizliğine dikkat çekilmesi hedeflendi. Okul Dışarıda Günü’ne katılan okullardan 50. Yıl Süheyla Artam İlkokulu’nda gerçekleştirilen etkinliğe Okul Dışarıda Günü sözcüleri olan Çocuk Gelişimi ve Erken Çocukluk Eğitimcisi ve Uluslararası Oyun Derneği (IPA) Türkiye temsilcisi Prof. Dr. Belma Tuğrul ve Dr. Yankı Yazgan’ın yanı sıra Aktif Yaşam Derneği Başkan Yardımcısı Şule Serter ve Unilever Türkiye Ev Bakım Kategorisinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Leyal Eskin Yılmaz da eşlik etti. (Sponsorlu İçerik)
#HtvprogramlarDünyanın içinde olduğu karmaşık ve çapraşık durumdan çıkış yollarından birisi çocuklarımızın duygu dünyasında zenginleşme ve farkındalığı sağlamaktan, başkalarıyla iş birliği yapma becerilerini kazanmaktan, başkalarına zihninde yer açmayı öğrenmekten ve çocuğun fiziksel ve ruhsal sağlığının bilişsel-akademik gelişiminin ayrılmaz zemini olduğunu akılda tutmaktan geçiyor.
#ÇocukGörme engelliler ancak ‘kabartma yazı’ olarak bilinen Braille alfabesiyle kitap okuyabiliyor. Bu kitapların çeşidini bulmak da ulaşmak da zor. İzmir’de Prof. Dr. Yankı Yazgan’ın babası Gültekin Yazgan’ın kurduğu Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı Derneği’nin kütüphanesi, sunduğu ücretsiz ‘ödünç kabartma kitap’la ülkenin her yerindeki binlerce görme engellinin dünyasını aydınlatıyor... İzmir’de yer alan, Türkiye’nin ‘eve teslimat’ hizmetini veren tek ve en geniş görme engelli kütüphanesinin 15 yıllık hikâyesini dinledik.
#Gazetehaberleri18 Şubat Dünya Asperger Günü öncesi seyircisiyle buluşan Tiyatrokare’nin ‘Süper İyi Günler’ oyunu asperger sendromlu Christopher Boone’un hareketli ve eğlenceli dünyası seyircisiyle buluştu. Mark Haddon’un çok satan romanından uyarlanan oyun, üç boyutlu animasyonlar eşliğinde ve tamamı 80 metrekare dijital ekranlardan oluşan özel dekorlarıyla seyircisine yeni bir bakış açısı kazandırdı.
#TiyatrokareEğitim, yaz boyu gündemin ana maddelerinden biriydi; lise giriş sınavının yerleştirmelerindeki aksaklıklar, üniversite sınav sonuçlarının yarattığı hayal kırıklığı, karma eğitim tartışmaları... Çocuklar bu tartışmaların gölgesinde tatilin tadını çıkarmaya çalıştı. Yarın yeni bir eğitim-öğretim dönemi başlıyor. ‘Z kuşağı’na mensup yaklaşık 18 milyon çocuk okula dönüyor. Peki kim bu çocuklar?
#Z Kuşağı