Dünyayı kasıp kavuran COVID-19’dan tam kurtulduk derken, şimdi de grip vakaları tırmanmaya başladı. ABD’de genelde kasım-mayıs arasında artan influenza vakaları 6 hafta erken görüldü. Washington Post’un haberine göre daha şimdiden 900 bine yakın vaka ve gribe bağlı 360 ölüm var.
#COVID-19Ülkemizde her 10 kişiden 3’ü sigara içerken, içen her 10 kişiden 7’si de sigarayı bırakmak istiyor. 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü vesilesiyle sigarayı bırakmanın faydaları ve COVID-19 döneminde sigara içmenin risklerine değinen İzmir Dokuz Eylül Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Dalı öğretim üyesi ve Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç, önemli bilgiler paylaştı.
#YazarYasal düzenlemeler ve alınan önlemlere rağmen Türkiye’de sigara kullanımı giderek artıyor. Uluslararası verilerle hazırlanan Tütün Atlası’na göre Türkiye’de 14.5 milyon yetişkin ve 252 bin çocuk sigara kullanıyor. İstatistiklere yansımayanlarla birlikte bu sayıların çok daha fazla olduğunu tahmin etmek zor değil. Uzmanların önerisi, üç ayaklı mücadele. Yani tütün ürünlerini kullananların bırakması, pasif etkilenenlerin korunması ve yeni kullanıma başlamanın önlenmesi.
#GazetehaberleriEge Üniversitesi (EÜ) liderliğinde bir araya gelen bilim insanları akciğer kanserinin teşhisini soluk havası yoluyla yapabilecek önemli bir projeye imza attı. Akciğer kanserli hastalarda soluk havasında genetik analizlerinin yapılabilirliğini ortaya koyan çalışma Türkiye'de ilk, dünyada ise üçüncü proje oldu. Soluk havasının genetik analizlerde başarılı bir şekilde kullanabileceğini gösteren projenin ürüne dönüşmesi ile soluk havası sıvı hale getirilerek akciğer kanseri teşhis edilebilecek.
#ÜniversiteİZMİR'deki Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim gören öğrenciler pratiklerini, hasta rolü yapan simüle hastalar üzerinden yapıyor. Hastalarla iletişim ve mesleki beceri kazandıran program yaklaşık 20 yıldır uygulanıyor, bu uygulamadan yararlanarak fakülteden 3 bin 158 öğrenci mezun oldu.
#İzmirSağlık Bakanlığı’nın sigarada düz (siyah) paket uygulamasından vazgeçmesi tütün kontrolüne emek verenlerde hayal kırıklığı yarattı. Bakanlık, yöntemin etkinliği konusunda kanıt bulunmadığı ve ticaret kanunlarına aykırı olduğunu öne sürerek düz pakedi torba yasa taslağından çıkarmıştı.
#Sigara"Türkiye'de hasta başına bakılma süresi devlet randevu sisteminde 10 dakika pratikte 12 saniye hastayı dinlemek, 9 saniye ise fizik tedavi yapmak için geçiyor. Dünyanın en iyi hekimi dahi olsa yanlış yapma olasılığı var. Biz hastalarımıza zaman ayırmak istiyoruz." Türk TORAKS Derneği 19'uncu yıllık kongresinde konuşan Prof. Dr. Oğuz Kılınç, hastaya ayrılan muayene süresinin kısa olduğunu, bu kısalığın da hem doktorları hem de hastaları zor durumda bıraktığını söyledi. Kılınç, muayene süresinin kısa olmasının doğru teşhisi geciktirdiğini ve hastaların doktora daha fazla gitmesine neden olduğunu, bu yüzden hastaların gereksiz tahlillere, röntgene ve radyasyona maruz kaldığını belirtti.
#MuayeneDokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç sigaranın kadın içicilerde 23 yıl, erkeklerde ise 28 yıl ömürden çaldığını söyledi.
#SigaraUzmanlar bir araya geldi ve G20 liderlerine seslendi, "Akciğer hastalıklarının tek nedeni sigara değil. İklin değişikliğine karşı karar alın." Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, solunum yolu hastalıklarının alınacak tedbirlerle büyük ölçüde önlenebildiğini belirterek, bunun için doğru stratejilerin hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.
İZMİR Valiliği, İzmir İl Tütün Kontrolü Kurulu, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İzmir il Halk Sağlığı ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi işbirliği içinde "Tütün Kontrolünde Akran Eğitimi" protokolü imzalanarak 2.5 yıl sürmesi planlanan sigaraya karşı eğitim projesi için start verildi.