CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Önemli olan geçmişle hesaplaşabilmek, yüzleşebilmek, kendi döneminizde olmasa da birtakım devletin içinde bulunduğu hataları, kusurları, o gün devleti kim yönetiyor, kim ele geçirmiş bakmadan bunlarla hesaplaşabilmek, gerekirse burada özür dileyebilmektir" dedi.
#Özgür ÖzelMarmara Denizi’nde 2021 yılında yoğun olarak gözlemlenen müsilaj (deniz salyası) sorunu, aradan geçen yıllara rağmen sürüyor. Bilim insanlarının yaptığı iki ayrı çalışmada Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesi açıkları ile İzmit Körfezi’nin Gebze Eskihisar bölgesinde müsilaj tespit edildi. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, "Üzerimize düşen görevi yapmazsak Marmara Denizi, ne yazık ki çok hızlı bir şekilde bir çöküşe doğru gidiyor" dedi. Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Aytekin Ergül ise “Ne yazık ki bütün deniz genelinde müsilajla ilgili olumsuz gelişmeleri görüyoruz” diye konuştu.
#Marmara DeniziGıda takviyeleri son dönemde sağlıkla ilgili tartışmaların bir numaralı konusu. Vücudumuzda ve beslenmemizde yetersiz kalan çeşitli vitamin ve minerallerin yerini doldurmak için alınan bu takviyeler arasında şu an en popüleri magnezyum. Özellikle sosyal medyada herkesin mutlaka magnezyum takviyesi alması gerektiğine dair paylaşımlar öne çıkıyor. Ama gerçekten böyle bir ihtiyaç var mı? Daha da önemlisi magnezyum takviyeleri iddia edildiği gibi her derdin devası olabilir mi?
#SağlıkMarmara Denizi’nde 2021 yılında yoğun olarak gözlemlenen müsilaj (deniz salyası) sorunu, aradan geçen yıllara rağmen sürüyor. Bilim insanlarının yaptığı iki ayrı çalışmada Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesi açıkları ile İzmit Körfezi’nin Gebze Eskihisar bölgesinde müsilaj tespit edildi. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, "Üzerimize düşen görevi yapmazsak Marmara Denizi, ne yazık ki çok hızlı bir şekilde bir çöküşe doğru gidiyor" dedi. Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Aytekin Ergül ise “Ne yazık ki bütün deniz genelinde müsilajla ilgili olumsuz gelişmeleri görüyoruz” diye konuştu.
#Marmara Deniziİstanbul’da son bir buçuk ayda sahte içkiden zehirlenerek hayatını kaybedenlerin sayısı 37’ye yükseldi. Yurt genelinde de son 10 günde yapılan sahte içki operasyonlarında 85 şüpheli yakalandı. Sahte içki vakalarının yanı sıra, yasadışı tütün ürünlerinin yaygınlaşması da toplum sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Peki sahte içki ve kaçak tütün hangi sağlık sorunlarına neden oluyor? Özellikle içkinin sahte olduğu nasıl anlaşılıyor? Hangi maddeler kullanılıyor? Bunun gibi pek çok soruyu konunun uzmanına sorduk ve aldığımız cevaplar hayati tehlikenin boyutlarını tüm çıplaklığı ile gözler önüne serdi...
#Sahte AlkolCumhuriyet döneminin ilk heykeltraşlarından Zühtü Müridoğlu’nun Türkiye Cumhuriyeti’nin 50’nci yılı için hazırladığı fakat imkânsızlıklar nedeniyle bronz dökümünü yaptıramadığı heykeli tamamlanmış ve mart ayında İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nin önüne törenle konmuştu.
#Zühtü MüridoğluMardin'in Dargeçit ilçesine bağlı Ilısu Mahallesi'nde 12 bin yıllık geçmişiyle insanlık tarihine ışık tutan Boncuklu Tarla'da yürütülen kazılarda 2 metre 20 santimetrelik işlenmiş taş blok bulundu. Kazı başkanı Doç. Dr. Ergül Kodaş, "İlk defa bu boydaki büyük bir stel hem Boncuklu Tarla'da hem de Yukarı Dicle Vadisi'nde bulundu" şeklinde konuştu.
#MardinMardin'in Dargeçit ilçesine bağlı Ilısu Mahallesi'nde 12 bin yıllık geçmişiyle insanlık tarihine ışık tutan Boncuklu Tarla'da yürütülen kazılarda 2 metre 20 santimetrelik işlenmiş taş blok bulundu. Kazı başkanı Doç. Dr. Ergül Kodaş, "İlk defa bu boydaki büyük bir stel hem Boncuklu Tarla'da hem de Yukarı Dicle Vadisi'nde bulundu" şeklinde konuştu.
#Arkeolojiİzmir'de 6 yıl önce göz ameliyatı için götürüldüğü Torbalı Devlet Hastanesi'nde anestezi sırasında oksijen yerine azot gazına maruz kalıp, yüzde 100 engelli raporu verilen Ege Avcı (10), yaşamını yitirdi. Anne İpek Yeşilçam Avcı, evlatlarının ölümüyle bir kez daha yıkıldıklarını ifade etti.
#İzmirBurun tıkanıklığı ve akıntısı, soğuk algınlığının en rahatsız edici yanlarından biri. Hepimiz bu rahatsızlıktan kurtulmak için burnumuzu silerek temizlemeye çalışıyoruz. Peki bu işlemi yanlış yaptığınızda hastalığınızın daha da ağırlaşmasına neden olabildiğinizi biliyor muydunuz?
#SağlıkTarım ve Orman Bakanlığı’nın açıkladığı taklit veya tağşiş yapılan gıdalardan milli içeceğimiz çay da nasibini aldı. Geçtiğimiz haftalarda bakanlık dört çay markasının ürünlerinde doğal olmayan gıda boyası kullanıldığını duyurdu. Bu boyalar, çayın rengini artırmak amacıyla kullanılıyor ve uzun vadede ciddi zehirlenmelere ve sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Peki, bu ürünler nasıl denetimden geçiyor? Çaydaki hileleri anlamanın bir yolu var mı? Hangi sağlık sorunlarına neden olabilir? Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık, çay alırken ve tüketirken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
#ÇayBeyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Aşkın Esen Hastürk, sosyal medyanın gereksiz ve eğlencelik kullanımını ifade eden "beyin çürümesi"nin tüm yaş gruplarını etkilediğini söyledi. Prof. Dr. Hastürk, "Beyin çürümesi, sürekli kaydırma hareketiyle birlikte sosyal medyanın anormal kullanımı sonucu entelektüel fonksiyonların ve insan ilişkilerinin gerilemesine bağlı olarak gelişen genel bir tablonun popüler bir ismidir" şeklinde konuştu.
#Sosyal MedyaTürk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği (TKDCD) tarafından Antalya'da düzenlenen 18'inci Ulusal Kongre'de bir oturum gerçekleştiren Selçuk Üniversitesi Tıp fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Ömer Faruk Çiçek, ağız hijyeninin kalp kapak ameliyatlarına etkisini anlattı. Doç. Dr. Çiçek, sunumunda tedavi ettiği vakalardan birine ait çarpıcı bir fotoğraf paylaştı.
#Kalp SağlığıSürekli duşa giriyor ama yine de kötü koktuğunuzu düşünüyor musunuz? Böyle bir şey mümkün değilmiş gibi gözükse de çok sık duşa girmek gerçekten kötü kokmanıza neden olabiliyor. Peki ne sıklıkla banyo yapılmalıyız? Çok sık banyo yapmak nasıl daha kötü kokmamıza neden olabilir? Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Nalan Kükürt tüm sorularımızı yanıtladı
#SağlıkSuriye’de Esad rejiminin yıkılmasının ardından Türkiye’de geçici koruma altında yaşayan Suriyelilerin vatanlarına dönüp dönmeyeceği ülkenin ana gündemlerinden biri oldu. Konuyla ilgili merak edilenleri akademisyen Prof. Dr. Murat Erdoğan’a, Mülteciler ve Sığınmacılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ne ve Suriyelilere sorduk: “Artık bir umudumuz var, bugün olmazsa yarın mutlaka döneceğiz.”
#Ece ALTIKULAÇCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, başkanlık ettiği "BM Sıfır Atık Yüksek Düzeyli Şahsiyetler Danışma Kurulu'nun üçüncü toplantısında, "BM Çevre Programı'nın raporu, Gazze'deki yıkımda ortaya çıkan atıkların temizlenmesinin onlarca yıl alacağını söylüyor. Tahmini 39 milyon ton enkazdan bahsediyoruz, yarısının bile geri dönüştürülmesinin yaklaşık 45 yıl alacağı bir enkaz. Elimizdeki imkanlar, yıkımı artırmak yerine, tahrip edilmiş dünyamızı onarmak ve sonraki nesiller için daha yaşanabilir kılmak amacıyla kullanılmalıdır" dedi.
#BM