Down Sendromu, sıklıkla Trozomi 21 olarak bilinen bir kromozomal anomalidir. Trozomi 21 dışında translokasyon ve mozaik tip olmak üzere diğer 2 tipi daha vardır. Tedaviyi gerektiren bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. Emzirmeye engel bir durum değildir. Yakın zamanda desteklediğim Down sendromlu bir bebek 2,5 ayında etkin emmeyi başarmıştı.
#Bebek35 yaş üstü hamileliklerde risk olması aslında gerçeğin tam kendisini oluşturmuyor. Gelişen teknoloji ve sağlık koşullarının iyileşmesi 35 yaş üstü annelerinde sağlıklı bebekler dünyaya getirmesini sağlıyor. Fakat elbette bu yaş grubundaki anne adayları diğer hamile kadınlara göre daha fazla şeye dikkat etmelidir. Peki ileri yaş gebelik testleri nasıl yapılır? İleri yaşta hamilelik belirtileri ve dikkat edilmesi gerekenler nedir? Tüm bu soruların cevabı yazımızda…
#40 Yaş Üstü Hamilelik RiskleriİGA İstanbul Havalimanı için “Türkiye’nin ilk ve tek aile-çocuk dostu havalimanı” desek yanlış söylemiş olmayız. Çünkü çocuklu aileler için seyahati kolaylaştıracak birçok yenilikçi uygulamaya imza atılmış. Artık otopark veya geçiş kapısı derdi yok. Oyun alanlarından ücretsiz bebek arabası hizmetine kadar birçok hizmet de sizi bekliyor.
#ÇocukFarkındalığın artması ile sosyal yaşama daha fazla katılım sağlayan Down sendromlu bireylerin sevecenliği tartışılmaz olsa da toplumun büyük bir kesimi tarafından hala olumsuz etiketlere maruz kaldıkları da yadsınamaz. Tüm farklılık grupları gibi bu farklılığa karşı da önyargılarımızı yıkmak, farkındalığı artırmak ve herkes için yaşanabilir bir dünya yaratmak amacıyla her yılın üçüncü ayının 21’i ‘Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü’ olarak belirlenmiştir.
#Down SendromuDown sendromu en sık görülen genetik bozukluklardan biri. Down sendromunun kaynağı anne-baba değildir ve hamilelik öncesi veya sırası olan hiç bir şey çocuğun down sendromlu doğmasına yol açmaz. Diğer çocuklar gibi down sendromlu çocukların da kendilerine özgü kişilikleri, yetenekleri ve düşünceleri vardır.
#Down SendromuSANKO ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ ÖĞRETİM GÖREVLİSİ UZM. FİZYOTERAPİST İPEK KIRMACI, DOWN SENDROMLULARA TOPLUMSAL DESTEĞİN ÖNEMİNİ VURGULAYARAK, ‘’DOWN SENDROMLU İNSANLAR, TOPLUMLA BÜTÜNLEŞİK BİR HAYAT KURABİLİRLER. İMKAN TANINDIĞINDA MESLEK EDİNEBİLİRLER. KENDİ YAŞAMLARINI İDAME ETTİREBİLECEK SEVİYEYE ULAŞABİLİRLER’’ DEDİ.