2007-2009 yılında çektikleri döviz endeksli krediler nedeniyle mağdur olunca Dövize Endeksli Konut Kredisi Mağdurları Derneği (DÖVDER) adıyla dernek kuran vatandaşlar seslerini duyurabilmek amacıyla ilginç bir eylem gerçekleştirdi. Protestocu grup, eylem yaptıkları bankalara iç çamaşırı attılar. Protestocular bir yetkili gelene kadar çimlerde oturacaklarını söylediler.
2007-2009 yılında çektikleri döviz endeksli krediler nedeniyle mağdur olunca Dövize Endeksli Konut Kredisi Mağdurları Derneği (DÖVDER) adıyla dernek kuran vatandaşlar seslerini duyurabilmek amacıyla ilginç bir eylem gerçekleştirdi. Davul ve zurna eşliğinde Şişli ve Beşiktaş'ta bulunan 4 özel bankanın genel müdürlükleri önüne ellerinde salladıkları iç çamaşırları ile gelen grup eylem yaptı. Grup, "Bankalar en son donumuz kaldı. Onu da siz almadan biz getirdik" pankartı açtı. Haber-Kamera Ünsal ÇAKİN İstanbul DHA
#DonJAPON Yeni ve İsviçre Frangı ile konut kredisi alan ancak bu para birimlerindeki ani değerlenmeyle birlikte borçları katlanan dövizzedeler, BDDK önünde eylem yaptı. 2006-2009 yılları arasında bankalardan Japon Yeni ve İsviçre Frangı’na endeksli konut kredisi kullanarak mağdur olan dövizzedeler, BDDK’nın konuya müdahale etmesini istediler.
Maliye Bakanı Şimşek dolardaki yükselişin abartılacak bir konu olmadığını söyledi. Şimşek "Bu gelişmekte olan bir para çıkışının sonucudur. Türkiye'nin bankacılık sektöründe kriz yok ve sapasağlam duruyor, iyi yönetiliyor, gözetiliyor ve iyi denetleniyor" dedi.
#DolarCumhurbaşkanı Başdanışmanı ve eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, uzun vadede Türk Lirası'nın daima kazandırdığını bu nedenle lirada kalınması tavsiyesinde bulundu. Yılmaz, bu Türkiye'nin mevcut büyüme hızının sürdürülemez olduğuna da dikkat çekti.
BEYOĞLU’nda aralarında türkücü Kahtalı Mıçı’nın da bulunduğu kendilerini dövizzede olarak adlandıran bir grup, bankalardan konut alımı için TL yerine, döviz kredileri almaları nedeniyle mağdur olduklarını belirterek eylemde bulundular. Eyleme katılanlardan bazıları döviz kredisiyle konut alımının, TL’ye göre daha avantajlı olduğuna kendilerinin inandırıldığını, gelinen noktada ise mağdur duruma düştüklerini söylediler.
Krizin ardından dövize endeksli kredi borçlarının TL cinsinden sabitlenmesi için açılan davalar sonuçlanmaya başladı. Sayıları 2 bini bulan bu davaların bankaların lehinde sonuçlanması, dava açanların biriken borçlarının yanı sıra bu borçlara eklenen temerrüt faizlerini de ödemek zorunda bırakıyor.