İnsanın bir kraliyet ailesinde dünyaya gelmesi önemli bir durum elbette. Daha doğrusu bir şans... Onca zenginlik, kelimenin tam anlamıyla hanlar, hamamlar, malikaneler... Hele bir de gelecekte dünyaya geldiği ülkenin tahtına çıkmak varsa işin ucunda...
#Prens LouisGösteri dünyasının bütün ünlüleri kazandıkları servetlerle akıllı yatırımlar yapıp paralarına para katıyor mu sanıyorsunuz? Eğer böyle bir düşünceniz varsa bir kez daha gözden geçirin.
#Kyra SedwgickYeme-içme kültürünün en seçkin örneklerini bulabileceğiniz mutfakların başında Türk mutfağı gelir. Bu mutfağın en lezzetli tabakları her bölgenin kendine has özelliklerini bulabileceğiniz sunumlarıyla hem görsel bir şölen hem de damaklarda harika bir lezzet bırakır. Yedi kıtadan oluşan Türkiye’nin mutfak yönünden en zengin ürünlerinden bir diğeri de Karadeniz Bölgesi’nde yer alır. Bölgenin nüfus yoğunluğu en yüksek olan Samsun ilinde yemek kültürü de oldukça gelişmiştir. Samsun yemeklerinde Karadeniz mutfağında sık tercih edilen tereyağı, turşu, yöresel bitkiler, doğal peynir ve salça gibi gıdalardan oluşan menüler ağırlıktadır. Bugünkü yazımızda sizler için Samsun'da ne yenir ve neyi meşhur? Samsun mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi hakkında detayları derledik.
#Samsun YemekleriSadece bizim değil, herhangi bir ülke mutfağının gerçek değerinin elit lokantalarla ölçülemeyeceğini düşünüyorum. “Bir ülke ya da bölgede yemek kültürünün varlığını ve zenginliğini anlamak için üst değil, alt düzeye bakmak gerekir” diyen Prof. Nguyen’in tespitinden yola çıkıp bakalım, haklı mı?
#Türk MutfağıDeğerli okurlar... Yazıma başlamadan önce tüm yüreğimle alkışlayarak ve keyiften dört köşe olmuş vaziyette, Avrupa Şampiyonu olarak yurda dönen A Milli Kadın Voleybol Takımı’mızı ve takımın her oyuncusunu ayrı ayrı kutluyor, bize bu haklı gururu yaşattıkları için bir vatandaş olarak kendi adıma teşekkür ediyorum. Emek emek ördükleri bu başarı hikâyesi nesiller boyu anlatılacaktır, bundan zerre şüphem yok. Ayrıca büyüdüğüm eşsiz şehir İzmir’in kurtuluşu 9 Eylül, hepimize kutlu mutlu olsun.
#SonbaharSon yazımdan sonra Nazende’ye iki kez daha gittim ve hazzın doruğuna bazen yaklaştım, bazen de çıktım. İç bakla ve arapsaçlı sarma eski İstanbul’da bulacağınız gerçek zeytinyağlı. Deniz ürünü isterseniz yerli kalamar ızgarayı kaçırmayın. İlginç ve seveceğinizi düşündüğüm bir hamurişi de var: ‘Çılgın pide’. Ama asıl Nazende farkı, et ve sakatatlarda ortaya çıkıyor. Oğlağın süt bağırsağından elde edilen sarma benim için 2023’ün en iyi 10 yemeğinden biri olmaya aday. Oğlak kelle de o düzeyde. Yanak, beyin ve dil. Bir de iç organlardan yahni... Bunlar artık hiçbir yerde bulunmayan, gastronomik geçinen lokantalarda karşımıza çıkmayan ve maalesef gençlerin bilmedikleri için yemedikleri çok özel yemekler... Birini bile bulmak zor. İyi pişirilmiş bulmak daha da zor. Hepsini bu düzeyde aynı mekânda bulup tatmak denizde hazine keşfetmek gibi...
#Vedat MİLORBurcu Özberk (Deniz), Gökhan Alkan (Ateş), Selin Şekerci (Zeynep), Özgün Karaman (Ali), Ayşe Akın (Narin), Serhat Parıl (Mahir), Afra Karagöz (Duygu),Gülşehri Mina Kekeç (Rüya), Umut Kaplıca (Aslan), Cihat Tamer (Galip), Enes Koçak (Murat), Ecenaz Üçer (Hande), Ege Semih Erken (Efekan), Melis Özçimen (Şahsene),Caner Nalbanoğlu (Burak), Merve Honca (Simay) ve Ferhat Yılmaz'ı (Kulüp Başkanı) kadrosunda buluşturan; senaryosunu Nil Güleç Ünsal ile Özlem İnci Hekimoğlu'nun kaleme aldığı yönetmenliğini ise Cevdet Mercan'ın üstlendiği MEDNOVA Yapım imzalı 'Kraliçe' 8. bölümü ile ekranlardaydı.
#KraliçeÇin ile ABD arasında gerilimin yüksek olduğu Pasifik bölgesindeki ülkelerden Solomon Adaları’nın Başbakanlık Ofisi, Avustralya’nın haber kanalı ABC’yi ülkedeki Çin etkisini içeren ‘yanlış bilgilerin kasıtlı kullanımı ve önceden tasarlanmış önyargılı’ televizyon programı yapmakla suçladı. Açıklamaya ABC’den yanıt geldi ve sadece Solomon Adalıların endişelerini yansıttıkları ifade edildi.
#Çin2 hafta önceki yazıda peynir çeşitlerimizi incelemeye başlamıştık. Ancak geçtiğimiz hafta Muharrem Ayı’nın 10. Gününe denk geldiği için aşureyi işlemek daha doğru olur diye düşündüm. Bu hafta peynir konusuna kaldığımız yerden devam ediyoruz. Sofralarımızda en çok kullandığımız ve neredeyse herkesin tadını bildiği iki kült peynirimiz: Beyaz peynir ve kaşar peyniri.
#Bursa‘Uyu uyu, yat uyu!’ Onlarca yıldan beri eğitim politikamız uyumak, hep uyumak ve yatmak üzerine şekillendiriliştir. Uyuyan ve yatan nesiller oluşturalım ki yapıp ettiklerimizin hesabı sorulmasın. Sorgulayıcı-düşünen bir nesil yerine, söylenen tüm yalanlara kolaylıkla kanan ve hemen her şeyi, kendisine gösterilen şekilde kabul eden insan yığınları yetiştirelim.
#FETÖKubbeli bir oditoryuma giriyorsunuz. Kubbede farklı filmlerden sahneler ve yakın tarihten enstantaneler var. 5-6 saat süren tadım boyunca arka arkaya, çok değişik tabaklarda ve evde pişenlere hiç benzemeyen yemekler geliyor. 48 müşteri için 100’ün üzerinde eleman var. İşinin en iyileri bir araya gelmiş. Bildik anlamda lokanta değil. Ucuzcu şov da değil. Peki ne?
#RestoranTürkiye’deki antrenörlük düzenine aykırı davranıp Avrupa arenasına yönünü çeviren bir futbol insanı... 2004’te Galatasaray’da stajla başlayan antrenörlük kariyeri, 2005’te Fenerbahçe altyapısında sürdü. 2010’dan itibaren Başakşehir, Konyaspor, Altay, Akhisar Belediyespor takımlarında yardımcı antrenörlük yaptı; 2017’de UEFA Pro Lisans alarak Aykut Kocaman çatısında 1922 Konyaspor’da teknik direktörlüğe soyundu. Altay, Şanlıurfaspor, Hekimoğlu Trabzonspor maceraları ve zincirini kırmaya karar verme anı! Başvurdu, çalıştı, başardı ve İngiltere’de iki kulübün birden altyapısına kabul edildi: Port Vale ve Chorley! O isim Mustafa Alper Avcı...
#Mustafa Alper AvcıAğaçlar çiçeklenip doğa uyandıkça tabiat ana bize ‘her şeyin yoluna gireceğini’ fısıldıyor sanki. Hazır bayram tatili de yaklaşırken genişletilmiş ‘Kanatlarımda İstanbul’ kitabımın yeni baskısından Burgaz ve Kınalıada’yı seçtim sizin için. Eğer İstanbul civarındaysanız, güneşli günlere en yakışan bu iki adresi gezmenizi öneriyorum...
#Hürriyet