Worcestershire sosu, İngiltere mutfağına ait bir sos. Son yıllarda uluslararası tariflere olan erişimimiz arttıkça Türkiye’de de sık gündeme gelmeye başladı. Büyük marketlerin raflarında da bulunabilen Worcestershire sosunu evde yapmak da mümkün elbette. Ancak malzemesi biraz fazla… Sizin için bu sosun tarihini, kullanım alanlarını ve tarifini araştırdık. İşte Worcestershire sosu hakkında merak ettikleriniz…
#Worcestershire Sosu NedirSon yılların jet hızıyla yükselen eğitimi gastronomi. İyi de bu bölümlere kapağı atmak iyi bir şef ya da yemek bilirkişisi olmayı garantiliyor mu? Bu işi hakkını vererek yapan örnekler var tabii ama müfredatın olmadığı, eğitmenlerin yetersiz kaldığı, bazılarında mutfak bile bulunmayan bölümlerden iyi eğitim beklemek mümkün mü? İşte mutfakta son durum...
#GastronomiŞıklığına aldandığımız restoranlar ya da samimiyetine inandığımız esnaf lokantaları ne kadar hijyenik? Ya yediğimiz yemeğin adı aslında bakteri burgeriyse? Veya içtiğimiz çorba, şefin tükürüğüyle aromalanmışsa? İşte dışarıda yemek yemenin Kemalettin Tuğcu romanlarını aratmayan acı bilançosu.
Dünya gazetesi yazarı, Dünya Kitap ve Dünya Ehlikeyf dergilerinin Yazı İşleri Müdürü Feyzan Ersinan Top, ‘Yediğim İçtiğim Sizin Olsun’ isimli yemek kitabını çıkardı. 320 sayfalık kitapta, şef Rafet İnce’nin de desteğiyle özel tarifleri veren yazar, “Bütün mutsuzluğumu, mutluluğumu, her şeyimi yemekten çıkarırım” diyor.
Et, bütün mutfaklarda en önemli malzemelerden biri. Sadece ızgara olarak yendiğinde bile tek başına lezzetli bir yemek. Türk mutfağında ise kebabın özel bir yeri var. Bu hafta ülkedeki en iyi 10 et lokantasını seçtik. Gördük ki, Beyti gibi, İmam Çağdaş gibi bazı klasikler hiç değişmiyor. Çok sevilen bir yemeği yıllardır aynı kalitede yapmaya devam eden lokantalar var.Ancak son yıllarda bunların arasına bazı yeni lokentaların katıldığını da gördük. Dükkan ve Günaydın lokantaları, kebapla restoranı birleştiren yeni tarz mekanlar.
Amerikalılar hindiyi kasım ayının üçüncü perşembesi olan Şükran Günü’nde, İngilizler ise Noel gecesi yiyor. Türkiye’de ise hindi yılbaşı sofralarında karşımıza çıkıyor. Hindinin Türkiye’de yetiştirilip yaygınlaşmasıyla bu alışkanlık daha da arttı. Yılbaşı yaklaşırken, İstanbul’daki ünlü Lacivert Restoran’ın executive şefi Hüseyin Ceylan’dan, özel bir yılbaşı hindisi pişirmesini istedik. Ünlü şef "Tuzda hindi, yanında da firik pilavı" pişirdi.
Gördüğüm hiçbir yere benzemiyor. Bütün bir ülkenin Trabzon Ayder Yaylası görüntüsünde ve dokusunda olduğunu düşünün. Yemyeşil çayırlar, ulu ağaçlar ve sükunet. Çayırların üzerine sürü sürü koyun yerleştirin. İşte Yeni Zelanda böylesi güzel ve huzurlu bir görüntü arz ediyor.