Yemek yapmak terapi gibi

Güncelleme Tarihi:

Yemek yapmak terapi gibi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2013 00:00

Dünya gazetesi yazarı, Dünya Kitap ve Dünya Ehlikeyf dergilerinin Yazı İşleri Müdürü Feyzan Ersinan Top, ‘Yediğim İçtiğim Sizin Olsun’ isimli yemek kitabını çıkardı. 320 sayfalık kitapta, şef Rafet İnce’nin de desteğiyle özel tarifleri veren yazar, “Bütün mutsuzluğumu, mutluluğumu, her şeyimi yemekten çıkarırım” diyor.

Haberin Devamı

Yemek yapmaya ilginiz nasıl başladı?
- Yemeyi çok severim. Evlenmeden önce hiç yemek yapmazdım. Yumurta, makarna gibi öğrenci yemekleri yapardım. Ama ne zaman ki evlendim, artık ben de öğreneyim dedim. Yemek pişirmeye başladıktan sonra çok merak saldım bu işe. Dünyanın en zevkli şeyi yemek yemek ve pişirmek, onu süslemek, hazırlanmak. Yoğun iş temposunda bir tür terapi gibi benim için. Kurslara gittim. Kendimi aşmak istedim çünkü et kızartmakla kalmayayım, sosunu da deneyeyim, dömi glas nedir vs diye öğreneyim istedim, macera böyle başladı.

‘Yediğim İçtiğim Sizin Olsun’u yazmaya nasıl karar verdiniz?
- Ünlü, ünsüz, politikacı çok insan evimizde yemek yedi. Bunu nasıl yaptın, denilince ben de galiba ışık var, bunu yazayım dedim. Hiç kimse okumazsa çocuklara bırakırım. Ama tam tersi, iki hafta oldu ve kitap çok satıyor.

Haberin Devamı

Kitabın ismi dikkat çekici.
- Eşimle gezmeyi çok severiz. Kuzey Kutbu’na da çıktık, Hindistan’a da gittik. Ne zaman gitsek dostlarımız nasıldı, ne oldu der hep, anlatırız. Değişik şeyler yeriz, sonra ben onları yapmaya çalışırım. Oradan yola çıktım. Yediğim içtiğim bu sefer de sizin olsun dedim. Şimdi artık sormalarına gerek yok.

Kitabınızda “Ferzan Özpetek’in ‘Karşı Pencere’ filmini izledim ve hayatım değişti” diyorsunuz. Nasıl oldu bu?
- 10 yıla yakın SİYAD’da çalıştım, çok film seyrettim. ‘Karşı Pencere’de evli bir kadının karşı komşusuna âşık olması anlatılır ama arkasından iki adamın aşk hikâyesi de çıkar. Adam ve kız çok iyi birer aşçı. Bütün film boyunca kız üzüntüsünü de mutluluğunu da kekler, tartlar yaparak çıkarıyor. Öyle bir sahne var ki adam kendini kaybediyor, bir günde 30-40 pasta yapıyor. Ben de bütün mutsuzluğumu, mutluluğumu yemekten çıkarırım.

Kitapta Hülya Koçyiğit’in şekerli zeytinyağlı taze fasulye tarifine de yer verdiniz. Nasıl geçti?
- O tariften çok yedim. 2000’lerin başında Hülya Koçyiğit’in biyografi kitabını yazdım; ‘Hülya Koçyiğit Film Gibi Yaşadım’: Bir taraftan okuyor, bir taraftan da kitabı hazırlıyordum. Buluştuğumuzda hiç üşenmez, mutlaka bana bir şey yedirirdi. Bu fasulye tarifi çok hoşuma gitti. Tatlı gibi pişirir çünkü o, bol şekerli. Benim de o günden sonra zeytinyağlı yemeklerim tatlı kıvamında pişer.

Haberin Devamı

Şef Rafet İnce ile çalışmaya nasıl karar verdiniz?
- Ali Ağaoğlu, ahbabımız. Ağaoğlu Genel Müdürü Hasan Rahvalı bizi Ümraniye’deki Ağaoğlu Oteli’ne yemeğe davet etmişti. O zaman Rafet’in yemeğini yedim, çok beğendim. Yemeğinden önce sunumunu da çok beğendim açıkçası. Bugün Türkiye’deki ve dünyadaki birçok iyi restoranda yemek yedim ama bizde böyle bir usta mı çalışıyor, Türkiye’de ne cevherler var diye düşündüm. Aradan yıllar geçti. Rafet’in yine yemeğini yedik. Kitap fikri ortaya çıkınca da kimlerle çalışılır, ne biter diye araştırmaya başladık. Sonra Rafet’e ulaştım, tanıştık, çok sevdik birbirimizi.

Sizin için en özel, yaparken en hoşlandığınız tarif hangisi?
- Yaparken en hoşlandığım tarif ‘Elbasan Tava’ tarifi. İlk yaptığım büyük yemek Elbasan Tava’ydı. Eşim, askerliğini Çanakkale’de yapmış. Çanakkale’de hep Elbasan Tava yermiş. Anlatırdı işte şöyle güzel böyle güzel. Bir gün oturdum yaptım. Sonra bayıldı. Benim için o tarifin çok önemi var. Âşık olduğun birine yemek yapıyorsun ve çok büyük emek harcıyorsun. Bu yüzden tarife kitapta da yer verdim. Eşime ithaf ettim bu kitabı, 40. yaşına giriyor.

Haberin Devamı

Hülya Koçyiğit’in taze fasulyesi

Malzemeler

500 gr taze fasulye
3-4 adet domates
2 adet soğan
2 diş sarmısak
4-5 yaprak fesleğen
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

Malzemeler

Fasulyeleri ayıklayıp kılçıklarını temizledikten sonra yıkayın ve süzün. Fasulyeleri çok ince jülyen kesin. Birkaç buket oluşturup ısıya dayanıklı mutfak ipiyle bağlayın. Her fasulye buketini buzlu suyun içinde 3 dakika bekletin. Ardından kaynar suyun içine atıp 5 dakika kadar haşlayın. Hemen ardından tekrar buzlu suya atıp çıkartın. Kâğıt havlu ile kurulayıp servis tabağına alın. Sosu için domatesleri yıkayıp kabuğunu soyduktan sonra zar şeklinde doğrayın. Soğan ve sarmısakları da soyup ince ince kıyın. Fesleğen yapraklarını da doğrayın. Tüm malzemeyi geniş bir kâsede karıştırın. Şekeri, zeytinyağını, limon suyunu, tuzu ve karabiberi ekleyip tatlandırın. Sosunuz hazırdır. Hazırladığınız sosu fasulye buketlerinin olduğu servis tabağına yayın.

Haberin Devamı

GÖZ KARARI BÜYÜK BİR YALAN!

Göz kararı diye bir şey yok. O büyük bir yalan. Tabii ki ben pilavı nasıl yaptığımı biliyorum benim artık göz kararım oturmuş. Ama kitabı hiç yemek yapmayan birine satmayı planlıyoruz. Ben bunu aşçılar alsın diye yapmıyorum. Zaten o adamlar biliyorlar nasıl yapıldığını. Bunu birebir okuyup yapacak insan önemli benim için. Ben bu tarifi yaptım tutmadı, diyebileceğiniz bir kitap değil. Ben böyle tariflerle dolu dergi ve kitaplarla çok karşılaştım. Bu durum beni yemek kitaplarına küstürdü. Biri tavsiye etmeden almamaya çalışıyorum çünkü aldatılmış gibi hissediyorum kendimi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!