İngiltere'de yaşayan 34 yaşındaki Sophie Louise Wright, bağırsaklarından polip aldırdıktan sonra yaşadığı ağrılar nedeniyle doktora gitti. Doktorlar da yaşadığı sorunların reflüden kaynaklandığını söyledi. Şimdi ise ölümcül bağırsak kanseri nedeniyle altı aylık ömrü kaldığı öğrendi. Önce Sophie'nin hastalık süreci boyunca yaşadıklarını dinleyelim sonra da Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral'den bağırsak kanseri ve korunma yolları hakkında bilgi alalım.
#Sağlıkİngiltere'de yaşayan 34 yaşındaki Sophie Louise Wright, 2023 yılında bağırsaklarından polip aldırdı. Aylarca kaburgalarının altındaki ağrı hissetti ve kusma nöbetleri ile mücadele etti. Semptomlarını poliplere bağladı çünkü doktorlar iyileşmesinin 12 haftayı bulacağını söylemişti. Polipler alındığında yapılan biyopsisi negatif çıkmıştı. Doktorlar da yaşadığı sorunların reflüden kaynaklandığını söyledi. Şimdi ise ölümcül bağırsak kanseri nedeniyle altı aylık ömrü kaldığı öğrendi.
#Bağırsak Kanseriİskorbüt, diyetinizde en az 3 ay boyunca yeterli Askorbik asit olmamasından kaynaklanır. Bu hastalık ölümcül sonuçlara kadar ilerleyebilir. Askorbik asitin vücudunuz için önemini kavramalı ve eksiklik durumunda önlem almalısınız. Peki, nedir bu Askorbik asit? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Askorbik Asit Nedir?İnsan sağlığını etkileyen pek çok faktör bulunur. Özellikle belli belirtiler ile ortaya çıkan bu hastalıklara zaman kaybetmeden doğru tedaviyi uygulamak gerekir. Bu şekilde hastalığın ilerlemesi de durdurulur. Nodül ise en merak edilen konulardan birisidir. Nodül nedir ve neden olur? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Nodül Nedir?Her 10 kadından birinde görülebilen ve halk arasında çikolata kisti olarak bilinen endometriozisin görülme sıklığı giderek artıyor. Yapılan son araştırmalar sağlıklı ve dengeli bir diyetin çikolata kistinden korunmaya yardımcı olabildiğini gösteriyor. Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı tıbbi tedavinin yanında beslenme alışkanlıklarında yapılması gereken değişiklikleri ve diyette yer alması gereken besinleri anlattı.
#Çikolata Kistiİngiltere’de Oxford Üniversitesi’nden bilim insanları, kalp hastalıkları ve akciğer kanserinin teşhisi için yapay zeka sistemleri geliştirdi. Bu teknolojinin devlet hastanelerinde bu yaz ücretsiz olarak kullanılmaya başlanması gündemde. Böylece hastalıkların erken teşhis edilmesi ve sağlık harcamalarında milyonlarca sterlin tasarruf yapılması planlanıyor.
#Yapay ZekaEn sık görülen göğüs duvarı deformiteleri arasında yer alan kunduracı (çökük) ve güvercin (çıkık) göğüs hastalıklarından kurtulmak için cerrahi operasyon geçiren hastalar, hayatlarına hekimlerinin verdiği yeni bir kimlik kartı ile devam ediyor. Hastalar göğüslerine takılan metal nedeniyle emar (MR) cihazına giremezken, X ray cihazlarından geçerken de doktorlarının verdiği kimliği göstererek geçiş yapabiliyorlar.
#Ameliyat7 kiloluk tümör taşıyan 63 yaşındaki Berika Rabia Özcan, geçirdiği detaylı operasyonla hem tümörden hem de yaşam riskinden kurtuldu. Yıllar önce oluşan minicik kitleyi korktuğu için takip etmediğini belirten Özcan, “Kurban Bayramı’ndan sonra inanılmaz şekilde aniden büyüdü. Çektirdiği acı tarif edilemez. Dünyanın bütün yükünü aldım, o kitlenin içine koydum. 5-7 kilo yaptım orayı. Şimdi ise yeniden doğdum" dedi.
#İstanbulİçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Diyarbakır'da öldürülen Narin Güran'ın mezarını ziyaret etti. Bakan Tunç, Narin Güran'ın kabrini ziyareti sonrası Diyarbakır Valiliği’nde açıklamalarda bulundu. Bakan Tunç, "Bu olay ortaya çıkmadan, caniler hesap vermeden elimiz, kolumuz, yüreğimiz burada olacak" dedi.
#Narin Güranİçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Diyarbakır'da öldürülen Narin Güran'ın mezarını ziyaret etti. Bakan Tunç, Narin Güran'ın kabrini ziyareti sonrası Diyarbakır Valiliği’nde açıklamalarda bulundu. Bakan Tunç, "Bu olay ortaya çıkmadan, caniler hesap vermeden elimiz, kolumuz, yüreğimiz burada olacak" dedi.
#Ali YerlikayaHem dünya genelinde hem de ülkemizde adet görme yaşı düştü ve düşmeye devam ediyor. Peki her geçen gün daha fazla kız çocuğunun adet görmeye başlamasının sebebi ne? En önemlisi erken ergenlik ve adet görme, ileride ciddi sağlık sorunları yaşama riskini arttırabilir mi?
#Erken ErgenlikTırnağında başlayan enfeksiyon eline yayılmaya başlayınca, Rus hekimlerin parmağını kesme kararı aldığı 10 yaşındaki Çeçen hasta Umisha Lakhieva, tedavi için Türkiye’ye geldi. Hastanede 1 ay tedavi gören küçük kızın parmağı, Türk doktorların gerçekleştirdiği mikro cerrahi operasyonu sonucunda kurtarıldı.
#Ameliyatİngiltere'nin Torquay kentinde yaşayan 34 yaşındaki Sophie Louise Wright aylarca kaburgalarının altındaki ağrı ve kusma nöbetleri ile mücadele etti. Gittiği doktorlar sorununun reflü olduğunu söylediler ancak bağırsak kanseri olduğunu öğrendiğinde dünyası altüst oldu.
#ReflüGünlük yaşamımızın yoğun akışına kapılıp birçok ihtiyacımızı göz ardı edebiliyoruz. Enerjik bir bedene ve dinamik bir zihne sahip olmak istiyoruz ama iş hayatında kendimizi bazen gereğinden fazla yorabiliyoruz. Mevsim de kış olunca çok daha kolay tükenmişlik hissi yaşıyoruz. Oysa rutinimize bazı alışkanlıkları dahil ederek enerjimizi koruyabiliriz.
#Melis YILMAZEstetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Cenk Melikoğlu, erkeklerde çok sık görülen jinekomasti (erkek memesinde büyüme) rahatsızlığının kalıcı olup olmadığına yönelik çok fazla soru geldiğini belirterek, erkeklerde meme büyümesinin günümüzde yeni tedavi yöntemlerinin (laser, vaser, J-Plasma) birlikte kullanılmasıyla kolaylıkla kalıcı olarak tedavi edilebildiğini kaydetti.
#1Kadınların en sık karşılaştığı sağlık sorunlarından biri olan polikistik over sendromu (PKOS), aynı zamanda hakkında en çok yanlış bilgi bulunan hastalık. PKOS'la ilgili sosyal medyada "Rahim detoksu ile geçer" ya da "Süt ve glüteni kes, iyileşirsin" gibi birçok bilgi dolaşıyor. Ancak bunların önemli bir kısmı yanlış. İşte polikistik over sendromu hakkında sosyal medyada yayılan o efsaneler ve uzmanların bu efsaneler hakkındaki yorumları...
#SağlıkBurundan nefes almanın bu faydalarını duyunca çok şaşıracaksınız! Ömür boyunca yarım milyon kez yapıyoruz ama doğrusunu biliyor muyuz? Yüzdeki kas ve doku yapısını değiştirmekten tansiyonu düzenlemeye, sağlıklı dişlerden daha iyi beyin fonksiyonlarına, burundan nefes almanın pek çok şaşırtıcı faydasını konunun uzmanları ile konuştuk.
#SağlıkBurundan nefes almanın sağlık için ağızdan nefes almaya kıyasla daha iyi olduğunu biliyor olabilirsiniz ama şimdi sayacağımız faydalarını çoğunuz ilk defa duyacaksınız. Yüzdeki kas ve doku yapısını değiştirmekten tansiyonu düzenlemeye, sağlıklı dişlerden daha iyi beyin fonksiyonlarına, burundan nefes almanın pek çok şaşırtıcı faydasını konunun uzmanları ile konuştuk.
#Sağlık