Emekli öğretmen Lia, vefat eden kız kardeşine verdiği sözü tutmak adına kendilerini terk eden transseksüel yeğenini bulmak için Batum’dan İstanbul’a uzanan, sonu belirsiz bir serüvene çıkar... Bu serüven onun için bir iç yolculuğa dönüşecektir. Levan Akin imzalı ‘Geçiş’ kamerasını yedi tepeli şehirde gezdirirken transların, seks işçilerinin ve sokak çocuklarının hayatlarına da göz atıyor.
#Uğur VardanYeni göç krizi endişesi Almanya'nın bir numaralı gündemi haline geldi. Yerel yönetimler sığınmacıları kabul etme kapasitelerinin aşıldığından şikayetçi ve artık yükü kaldıramayacak noktaya geldiklerini söylüyorlar. Yaşanan kriz Alman Hükümeti’nin özellikle Polonya ve İtalya ile ilişkilerinde gerilimin tırmanmasına yol açıyor.
#Almanya6 Şubat’tan itibaren nasıl tüm Türkiye’nin gündemi tek bir konuya odaklandıysa, İTÜ’nün girişimcilerinin de tek odağı deprem haline geldi. İTÜ Arı Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş, yaşanan deprem afeti sonrasında İTÜ Çekirdek’li girişimciler tarafından geliştirilen 40 deprem çözümü bulunduğunu söyledi.
#İTÜ Arı TeknokentBir zamanlar sadece akademik çalışmalar yapan birkaç akademisyenin ilgi gösterdiği ve genellikle marjinal bir konu olarak ele alınan göç teması artık giderek büyük ilgi çekiyor. Berlin Türk-Alman Tiyatro Festivali de göçü farklı bir perspektiften anlatan ‘İstanbul-Bir Sezen Aksu Şarkıları gecesi’ adlı müzikal bir tiyatro gösterisinin prömiyeri ile başladı.
#Tersine GöçSağlıkta şiddetin önünü alamazsak Türkiye tıbbının gelişmekte olan yapısını koruyamayız ve uzmanlarımız kaçarlar. Tabiplerin kalktığı bir cemiyette kimsenin yaşam şansı yoktur. Bu konuyla ilgili etraflıca ilgilenmemiz, gerçeklerle yüzleşmemiz ve tüm sağlık çalışanlarına sahip çıkmamız gerekiyor.
#DoktorTaklit yeteneği müthiş, bin bir yüzü var, birçok kaynakta gizli pandemi olarak geçiyor hatta sessiz katil diye adlandırılıyor. Tüm dünya, bu hastalığa karşı ayakta. ABD'deki Lyme kasabasına giderek araştırma yapan ve birkaç yıl sonra Lyme hastalığı teşhisi konan Ziraat Yüksek Mühendisi Derya Ulaşoğlu da söz konusu hastalığı yaşayanlardan. İşte onun deneyimleri ve 18 soruda Lyme hastalığı...
#Sağlıkİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Balıkesir’de mezuniyet heyecanı yaşayan 796 polis okulu öğrencisine seslendi. Bakan Soylu, telefon aracılığı ile seslendiği polis okulu mezunlarına, "Bu ülkeyi terör illetinden kurtarabilmek PKK'yı, DHKPC’yi bu ülkeyi yılan gibi sarmayı kendine görev edinen başkalarının talimatıyla beraber bu ülkeyi çökertmeyi düşünen FETÖ'yü bu ülkenin topraklarının diplerine kadar gömmeye hazır mısınız" dedi.
#BalıkesirAvrupa’da yapay kalp naklini gerçekleştiren ilk kadın cerrah olan ve Almanya’da yılın doktoru seçilen Dr. Dilek Gürsoy, DİTİB Federal Kadın Birliği’nin düzenlediği ‘Toplumda Yönetici Kadın Profili’ konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.
#Ahmet DilekHer şey, o henüz 12 yaşlarındayken, bir soruyla başladı; “Her şeye lazım; bu nedir? Evet, oksijene de lazım. Hayır, enerji değil, enerjiye de lazım…*” Çelimsiz yapısı nedeniyle yöneldiği mantık oyunları en büyük keyiflerinden biriydi… Bu tutkusunu yaklaşık 43 yıl 30 gün önce Bilim Teknik Dergisi’nde daha geniş kitlelerle paylaşmaya başladı. Geçen ay ‘Dünyanın en uzun süre zekâ soruları hazırlayan köşe yazarı’ olarak ‘Guinness Dünya Rekortmeni’ unvanını elde etti! Türkiye Zekâ Vakfı Başkanı Emrehan Halıcı ile buluştuk. Hem renkli hayat hikayesini dinledik hem zekâmızı geliştirecek öneriler aldık. Halıcı diyor ki, “Çözümü zor görülen ama cevabı verildiğinde gülümseten soruları sevdim; mutlu sonlu sorular!”* NOT: Sorunun cevabı yazıda…
#Emrehan HalıcıKanada'da çocuk doktoru olan Michael Narvey, muayenesini yaptığı bir kadının karaciğerinde çocuk oluştuğunu açıkladı. Yeteri kadar gelişemeyen bebeğe kürtaj yapılırken yaşanan vaka tıp dünyasında şaşkınlıkla karşılandı. Peki karaciğerde gebelik nasıl mümkün olabiliyor? Diğer organlarda da böyle bir durumun oluşma ihtimali var mı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Dış GebelikTam 60 yıl önce, 27 Kasım 1961’de ilk işçi kafilesinin Sirkeci Garı’ndan çıkıp Düsseldorf’a varmasıyla başlıyor Türkiye’den Almanya’ya işgücü göçünün hikâyesi... Birkaç yıl para biriktirdikten sonra memlekete dönme fikriyle gurbete gidenler önce misafir işçi, sonra göçmen ve en sonunda yerli oldular. Göçün yıldönümünde bu hikâyeyi aileleri Almanya’ya işçi olarak giden ikinci nesil tanıklarından dinledik...
#AlmanyaAlmanya’ya çalışmaya geldiklerinde bir traktör ya da bir ev parası biriktirip Türkiye’ye dönmeyi düşünen ‘Gastarbeiter’ (misafir işçi) çocukları ve torunları, artık ‘buralı’ oldu. Şu an Almanya’da yaşayan yaklaşık 3 milyon Türk ve Türkiye kökenlinin neredeyse yarıdan fazlası, Alman vatandaşlığını da aldı.
#AlmanyaAfganistan, 20 yıl aradan sonra Talibanlı hayata bir kez daha adım attı. Sosyal yaşamda eskisi kadar katı kurallar henüz göze çarpmasa da kafe ve barlar kapandı, TV kanalları yayın politikalarını muhafazakârlaştırdı. Bu durumda gençlere tek eğlence seçeneği, İngiliz işgalinin ülkeye mirası olan kriket kaldı...
#GazetehaberleriOnlar Türkler Anadolu’ya geldiğinde nasıl yaşıyorsa günümüzde de halen öyle yaşıyor. Nasıl mı? Kıl çadırlarda ikamet edip develeriyle Toroslar’da göç ederek ve keçilerini otlaktan otlağa sürerek... Keçilerini çocuklarından ayrı görmeyen; ağaca, suya toprağa saygıda kusur etmeyen Sarıkeçili konargöçerlerin her yıl Mersin’den başlayıp Konya Karaman’da son bulan bahar göçlerine eşlik ettik.
#GazetehaberleriKamuoyu fazla ilgilenmedi ama Sağlık Bakanlığı ilk defa hekimler için ‘65-72 Yaş Yeniden Atama Kurası’ düzenledi. Sağlık Bakanlığı’ndan emekli olmuş veya yaş haddinden emekli edilmiş tabip ve uzman tabiplerin atamaları 24 Mayıs’ta yapılacak.
#BursaDünyada ilk kez kızıl ötesi ışıkla 20 saniye içinde sahte ilaç tespiti yapabilen sistemi geliştiren ve tersine beyin göçü ile ABD’den Türkiye’ye dönen Kimyager Dr. Derya Cebeci, bu yıl içinde kullanıma girecek yapay zeka destekli ve bulut tabanlı sistem sayesinde, dünyada yılda 400 milyar doları bulan hacmi ile narkotik suçlarla yarışan sahte ilaç pazarına darbe vuracak.
#Sahte İlaç Pazarıİkinci Dünya Savaşı’nda yerle bir olan ve Alman Anayasası’nın kabulüyle 23 Mayıs 1949 tarihinde resmen kurulan Almanya Federal Cumhuriyeti, kısa sürede toparlanmaya başlayınca, işçi açığını kapatmak için ilk ‘İş Gücü Anlaşması’nı 1955 yılında İtalya ile yaptı. 1960 yılında da İspanya ve Yunanistan’la.
#Avrupadan HaberlerBirçok farklı sebepten dolayı insanlar bulundukları yerleri bırakıp başka yerlere giderler. Buna diğer bir deyişle göç denebilir. Ülkemizde de hem iç göç hem de dış göç yaşanabilmektedir. Şimdi bunları ele alacağız ve neler olduğunu öğreneceğiz. İşte 7. sınıf sosyal bilgiler göçün neden ve sonuçları konu anlatımı.
#7. Sınıf Sosyal Bilgiler Göçün Neden Ve Sonuçları Konu AnlatımıTÜBİTAK’ın 2010 yılında başlattığı ‘Yurda Dönüş Burs Programı’ kapsamında bugüne kadar 452 araştırmacı Türkiye’ye döndü. Amazon, Apple gibi şirketlerden ve Harvard, Stanford gibi üniversitelerden 127 bilim insanı daha ülkeye dönüyor. ODTÜ ve Boğaziçi Üniversitesi gibi kurumlarda göreve başlayan her akademisyen en az beş doktora öğrencisi yetiştirecek
#ÜniversiteTÜBİTAK’ın 2010 yılında başlattığı ‘Yurda Dönüş Burs Programı’ kapsamında bugüne kadar 452 araştırmacı Türkiye’ye döndü. Amazon, Apple gibi şirketlerden, CERN, Max Planck Institute gibi araştırma kuruluşlarından ve Harvard, Stanford gibi üniversitelerden 127 bilim insanı daha ülkeye dönüyor. ODTÜ ve Boğaziçi Üniversitesi gibi kurumlarda göreve başlayan her akademisyen en az beş doktora öğrencisi yetiştirecek.
#Gazetehaberi12 Aralık’ta Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs, hızla yayıldı ve 14 ülkeye sıçradı. 2 bin 744 kişiye bulaşan virüs 81 kişinin ölümüne neden oldu. Çin’de hastalığın yayılmasını engellemek için Vuhan’ın da aralarında olduğu 10 kent karantinaya alındı. Bu dönemde seyahat etmeyi planlayan pek çok Çinli ise rezervasyonlarını iptal etti, biletlerini yaktı. Onlardan biri de gazeteci Jiankun Tang... Ailesi Vuhan’da yaşayan Tang, Pekin’de mahsur kaldı, evine dönemedi. Tang yaşadıklarını Hürriyet’e anlattı:
#Gazetehaberleri