Doğurganlık aşısı bilimsel adı monosit kültürü olan uygulamanın halk arasındaki adıdır. Doğurganlık aşısı tüp bebek tedavisinde geçmişte başarısızlık yaşayan çiftlerde doğurganlığı artıran bir uygulamadır. Hastanın kendi kanından elde edilen özel hücrelerin çoğaltılarak rahim zarına enjekte edilmesiyle uygulanan ve gebelik şansını artıran doğurganlık aşısı hakkında merak ettiğiniz her şeyi Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Şimşek anlattı.
#HtvsaglikkulubuDünya Kısırlık ve Tüp Bebek Derneği Başkanı Prof. Dr. Timur Gürgan: "Erkekte şişmanlık, stres, genetik yatkınlık, sigara, alkol gibi problemler spermin balanslamasını bozuyor. Kadında da yaş, yumurta rezervi, kilo, psikolojik durumlar yumurtanın gelişmesini etkiliyor. Bizler de kişiye özel diyetlerle iyi bir yumurta veya sperm sağlayarak balanslama yani dengeleme gerçekleştiriyoruz." dedi.
#Tüp BebekSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Maymun çiçeği hastalığının Türkiye'de görülmediğini belirtirken, 'Pandemi oluşmayacağı yönünde kanaat var. Tek tük görülebilir; ama bu salgın olmaz. Şu ada ekstra bir tedbire ihtiyacımız yok.' dedi.
#Sağlık Bakanı Kemal MemişoğluBirçok kadın Covid-19 aşısı yaptırdıktan sonra adet düzensizlikleri yaşadıklarını dile getiriyor. Menopoza mı girdim acaba diye düşünenler bile var ama bilimsel olarak aşı ile adet düzensizliği arasında bir bağ olduğu kanıtlanmış değil. Hem arkadaşlar arasında hem de sosyal medyada geniş şekilde yer alan ve kafalarda soru işareti bırakan bu konuyu uzmanlarımızla konuştuk
#Covid 19Beyaz Saray baş tıbbi danışmanı Fauci, FDA panelinin Johnson & Johnson (J&J) aşısının iki doz olması gerektiği sonucuna vardığını söyledi. Salgın konusunda ABD'nin en yetkili ismi olarak gösterilen Fauci, panelin oybirliğiyle aldığı kararın destekleyici aşılarını olacak vatandaşlarca memnuniyetle karşılanması gerektiğini belirtti.
#Kovid AşısıKoronavirüs salgınında elimizdeki en büyük silah olan aşılarla ilgili yan etki tartışmaları devam ediyor. Dünya çapında birçok kadının dile getirdiği Kovid-19 aşısı sonrası yaşanan regl düzensizlikleri konusunda kapsamlı çalışmalar yapılması ve kadınlara güvence verilmesi gerektiği yönündeki çağrılar artıyor.
#Kovid-19COVID-19 aşılaması dünya genelinde 2.5 milyar doz, Türkiye genelinde 40 milyon dozu geçti ama doktorlar arasındaki aşı tartışması bitmedi. Dr. Ümit Aktaş ‘Aşı karşıtı değilim ama aşı olmadım, olmayacağım’ diye bir tweet attı. Hem meslektaşlarından hem de binlerce insandan tepki gördü. Ben de hem Dr. Aktaş’ı hem de Prof. Dr. Bengi Başer ile Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu’nu aradım. Her iki hekim de aşı karşıtı hekimlerin ‘popülerlik’ uğruna halk sağlığı ile oynadığını söylüyor. İşte açıklamaları...
#YAZARGebelerin aşılanmasının temel olarak iki hedefi vardır. Birincisi anne ve fetüsün enfeksiyonların komplikasyonlarından korunmasını sağlamaktır. İkincisi yeni doğanın aşı ile önlenebilir enfeksiyonlara karşı pasif olarak korunmasını sağlamaktır. Aslında ideal olan kadınların gebe kalmadan önce erişkin aşılama programına uygun olarak aşılanmasıdır. Ancak bazı durumlar için gebelik sırasında da aşılama gereklidir.
#GebelikYüzyılın salgın hastalığı Covid-19 pandemisi, son yıllarda gerek dünyada gerekse ülkemizde giderek yaygınlaşan MS hastalarını da olumsuz etkiliyor. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Sağduyu Kocaman, 30 Mayıs Dünya MS Günü kapsamında, hastalık hakkında doğru bilinen 10 yanlışı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#MSJohnson & Johnson'ın ürettiği Covid-19 aşısını olduktan sonra kan pıhtılaşma sorunu yaşayan 8 kişiden 7'sinin kadın olması, Covid-19 aşılarının kadın ve erkeklerde farklı etkiler yaratıp yaratmadığı sorularını da beraberinde getirdi. Biz de uzmana sorduk.
#Covid-19 Aşıları Ve KadınlarTürkiye’de koronavirüse karşı aşılama hızla devam ediyor. Sağlık çalışanları başta olmak üzere öncelikli grupların aşılanması sürüyor. Araştırmalar ise hamilelerin de risk grubunda olduğunu ortaya koyuyor. Peki, hamileler Covid-19 aşısı olabilir mi, hamileyken yaptırılan aşının koruyuculuğu bebeğe geçer mi?
#Hamilelikte Aşı Yaptırılır MıKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Sema Ağar Sezgin, 40 yaş altı kadınlarda en sık görülen üçüncü kanser olan rahim ağzı (serviks) kanseri hakkında önemli bilgiler verdi. Sezgin, “Erken yaşta ilk cinsel ilişki, birden fazla cinsel partner varlığı, sigara içimi, kötü beslenme alışkanlığı (meyve ve sebzeyi az tüketmek) rahim ağzı kanseri riskini artırmaktadır. 9 ila 14 yaşlarındaki kız çocukları ve erkek çocuklarına aşı yapılması rahim ağzı kanseri riskini azaltmaktadır” dedi.
#Rahim Ağzı KanseriAlmanya’da yaşayan 27 yaşındaki Fatoş Badem tam 17 kez tüp bebek tedavisi gördü. Almanya ve tatillerde geldikleri Gaziantep’teki denemeler yüzünü güldüremedi. Yılmadı, devam etti. En son İstanbul’daki denemede tedavi başarıyla sonuçlandı. Yaklaşık bir ay önce Ali bebeğe kavuştu. Badem hikâyesini anlatıyor...
Diyarbakır’ın Ergani İlçesi’nde, kısırlık yaptığı iddiasıyla tetanos aşısı olmak istemeyen köylü kadınları ikna etmek isteyen Sağlık Grup Başkanı Dr. Beyza Özçınar, ilk aşıyı kendisine yaptırdıktan sonra köydeki evlerini tek tek dolaşarak, kadınları aşı olmaya ikna etti.