Bebek bekleyen çiftlerin en merak ettiği konulardan biri "Hamilelikte cinsellik yaşanmalı mı?" sorusudur. Kulaktan dolma bilgiler nedeniyle pek çok çift bebeğe zarar veririz korkusuyla bu dönemde cinselliğe ara verir. Peki, hamilelikte cinsel ilişkiye girmek gerçekten bebek için zararlı mı? Hamilelikte hangi cinsel ilişki pozisyonları tercih edilmeli? Bu dönemde yaşanan cinsel isteksizliğe karşı neler yapılabilir? Baba adayının dikkat etmesi gereken noktalar nelerdir?
#Gebelikte Cinsel İlişkiDoğum zamanı yaklaşan kadınların en büyük korkularından birisi şüphesiz ki erken doğum ihtimalidir. Pek çok kadın vücudun doğuma hazırlık olarak yaptığı kasılmaları erken doğum işareti olarak algılasa da aslında bu kasılmalar ile erken doğum kasılmaları arasında bazı farklılıklar vardır.
#Erken DoğumGebelik süresince özellikle gebeliğin 22. haftasından sonra kasılmaların başlaması normaldir. Bu kasılmalar, büyüyen rahmin kaslarının kasılmasıyla oluşur, gebeliğin son haftalarına doğru artış gösterebilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gökçenur Gönenç’ten anne adaylarını bekleyen hamilelik sürecindeki kasılmalar hakkında bilgi aldık.
#Doğum Sancısı Nasıl Başlarİnsanoğlu var olduğu günden beri milyarlarca kez yinelenen ama aslında her biri diğerlerinden çok farklı eşsiz bir mucize: Doğum... Ve nasıl ki her insanın parmak izi kendine özgü ise doğum anı da kendi parmak izimiz gibidir. Mucizeler kolay gerçekleşmez, bir anda oluvermezler. Peki, ne oldu da milyonlarca yıldır varlığımızı borçlu olduğumuz bu olağanüstü olay son yıllarda günümüz kadınları için korkulu rüya haline geldi? Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünden Dr. Öğr. Gör. Yusuf Olgaç, adım adım normal doğuma giden mucize sürece dikkat çekti.
#Vajinal DoğumHamilelikte çok sık duyulan, özellikle anne adaylarını korkutan ve baskı altında hissettiren bazı kulaktan dolma bilgiler var. Bu bilgilerin bir kısmının bilimsel dayanağı olsa da çoğunun en ufak bir gerçeklik payı bile bulunmuyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kağan Kocatepe'nin desteğiyle 13 önemli soruda doğum rivayetlerine noktayı koyuyoruz...
#Doğum RivayetleriHamilelikte çok sık duyulan, özellikle anne adaylarını korkutan ve baskı altında hissettiren bazı kulaktan dolma bilgiler var. Bu bilgilerin bir kısmının bilimsel dayanağı olsa da çoğunun en ufak bir gerçeklik payı bile bulunmuyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kağan Kocatepe'nin desteğiyle 13 önemli soruda doğum rivayetlerine noktayı koyuyoruz...
#Doğum Rivayetleri“Hayat bu, bir bakarsın her şey bir anda son bulur. Hayat bu, son dediğin anda her şey yeniden can bulur” demiş Şems-i Tebrizi...Umutsuz, ümitsiz, vazgeçilmiş ve pes edilmiş her durumda aklıma gelir bu söz...
#Beyin Ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali ZırhABD’li genç bir kadın evde tek başına, hiçbir tıbbi müdahale olmadan 'freebirth' yani özgür doğum yapmak istedi, bunun sonucunda ise bebeğini kaybetti. Hem ülkemizde hem de dünyada hiç azımsanmayacak kadar fazla olan özgür doğum vakaları hem anneyi hem de bebeği riske atıyor. Konuyla ilgili danıştığımız Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kağan Kocatepe ise bu konuda çok net: İnsan hamile olduğu sürece özgür değildir!
#Özgür DoğumABD’li genç bir kadının evde tek başına doğum yapmak istemesi ve bunun sonucunda bebeğini kaybetmesi ülkemizde de çok konuşuldu. Biraz araştırdığımızda ‘freebirth’ yani ‘özgür doğum’ kavramının sandığımızdan daha yaygın olduğunu öğrendik. Konuyla ilgili danıştığımız Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kağan Kocatepe, özel tercihle tıbbi yardım almadan yapılan doğumların çok riskli olduğunun altını çizdi ve özgür doğum tercih edenlere şöyle seslendi: İnsan hamile olduğu sürece özgür değildir!
#Özgür DoğumHamilelik süreci boyunca anne karnındaki bebek büyümeye ve gelişmeye devam eder. Buna bağlı olarak da anne vücudunda bazı değişimler gözlenebilir. Meydana gelen bu değişikliklerin en belirgini karın bölgesinde olan değişimlerdir. Anne karnı bazı zamanlarda gergin, şiş, bazen gaz dolu veya sert olabilmektedir. Hamilelikte karın sertleşmesi neden olur? Nasıl geçer? Gebelikte karın sertleşmesine ne iyi gelir detayları ile derledik.
Hamileyken kadınlar kendileri ve bebeklerinin sağlığı için yeme içmelerine her zamankinden daha fazla özen gösterirler. Bunun nedeni biraz da hamileyken her gıdanın alınamıyor olmasıdır. Peki, hamileyken neler tüketilmeli ve tüketilmemeli? İşte hamileyken içmeniz ve içmemeniz gereken içecekler...
#Hamileyken Bitki Çayı İçilir Mi