Güncelleme Tarihi:
Hamileliğin 22. haftasından sonra kasılmaların başlaması normaldir. Bu kasılmalar, büyüyen rahmin kaslarının kasılmasıyla oluşur, gebeliğin son haftalarına doğru artış gösterebilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gökçenur Gönenç doğum sancısı ile ilgili merak edilenleri anlatıyor.
Gerçek sancılar geldiğinde gebe bu sancıları hisseder. “Ya anlamayıp evde doğurursam” korkusu pek çok gebede vardır ama merak etmeyin, doğum kasılmalarını anlayacaksınız. Burada önemli olan nokta bu yalancı sancıların gerçek sancılardan ayırt edilmesidir.
Gebeliğin ilk aylarındaki ağrılar genellikle rahim büyümesine bağlı, onu tutan bağların gerilmesiyle ortaya çıkar. Sürekli, hafif ve kasık bölgesine yaygın bir ağrıdır. Son üç aylık dönemde bu ağrılar daha çok sertleşme şeklinde olur. ‘Braxton Hicks Kontoraksiyonları’ denilen bu ağrılar yalancı doğum sancısı olarak bilinir.
Yalancı sancılar normal kabul edilirken gerçek sancıların varlığı erken doğumun habercisi olabilir, bazı durumlarda hastanede yatış gerektirebilir. Yalancı sancıların tipik özelliği düzensiz olmalarıdır. Gerek şiddetleri, gerek sancı aralıkları birbirinden farklıdır. Sancı hisseden gebelerin yapması gereken şeylerden biri, sancı sıklığını takip etmektir. İstirahat haline geçmek, pozisyon değiştirmek, ılık duş almak, bol su içmek genellikle bu kasılmaların durmasını sağlar. Bu yapılanlara cevap vermeyen, sıklığı ve şiddeti artan kasılmaların varlığında hekim kontrolü gerekir. NST cihazında sancıların varlığı, rahim ağzında kısalma, silinme veya açılma gibi birtakım değişikliklerin olması durumunda bu sancıların gerçek sancı olduğuna kanaat getirilir. Doğum için beklenen zaman gelmişse plan yapılır. Erken haftalarda bu durum gelişmişse sancıların dinmesi için tedavi başlanabilir.
[fotogaleri=3751,4282,3560]
Jinekolog Nagihan Saz, özellikle gebeliğin son üç ayında hissedilen sancıları, anne adaylarının doğum sancısı sanıp paniğe kapıldıklarını söyledi, hamilelikte ortaya çıkan sancılarla ilgili uyarılarda bulundu.
Bu kasılmaların en önemli ve gerçek doğum sancısından ayıran özelliği düzenli olarak gelmemesidir. Yalancı doğum sancılarının anne adayını ve rahmini gerçek doğum sancılarına hazırlayan kasılmalardır ve genellikle 24. hafta civarında başlar. Gebelik, anne adayının beden ve ruhunda bir çok değişikliğe yol açtığı uzun bir süreç… Hamilelik sürecinde anne adayının rahminde kasılmalar, kasık bölgesinde ağrılar hissetmesi doğaldır.
Cinsel ilişki, susuz kalmak, uzun sürede ayakta kalıp yorulmak, bebeğin çok hareketli olması, karın bölgesine darbe almak gibi durumlarda bu sancılar daha fazla ortaya çıkar.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Cüneyt Uygur doğumu yaklaşırken nasıl anlayabileceğimizi açıkladı.
O andaki pozisyonunuzu ve aktivitenizi değiştirin. Bazen yürüyüş iyi gelebilir. Bazen istirahat iyi gelebilir. Ilık bir duş almak vücudunuzu rahatlatır. 2 bardak su için. Bu kasılmalar bazen susuz kalınca da olabilir. Yavaş ve derin nefesler alın. Yalancı doğum sancıları durmaz, ancak kendinizi daha rahat hissedersiniz. Kasılmalar, gerçek doğum sancısı ise ne yaparsanız yapın ağrı geçmez ve zaman içinde şiddetini arttırır.
Eğer gebeliğiniz 37 haftadan küçük ise; Kasılmaların şiddeti ve sıklığı artıyorsa, Karın ağrısı, adet ağrısı gibi ağrılar (daha önce hissetmediğiniz şekilde karın alt kısmına vuran ağrı veya bel ağrısı) varsa ve bu ağrı ritmik oluyorsa veya 1 saatte 4’den fazla kasılma oluyorsa, Lekelenme şeklinde veya daha fazla kanama varsa, Vajinal akıntıda artma varsa, su gelir gibi oluyorsa doktorunuzu aramanız gerekir. Eğer 37 haftadan büyük gebeliğiniz varsa; 5 dakikadan daha az sıklıkta ve şiddetli ağrınız oluyorsa, Suyunuz geliyorsa, Kanamanız varsa hastaneye gitmeniz gerekir, doğum başlamıştır.
HÜRRİYET AİLE ÖZEL