Online araştırma şirketi DORinsight, ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 71’i çalışan kadınlara verilen 4 aylık doğum izni süresinin yeterli olmadığını düşünüyor. Katılımcıların çoğunluğu izin süresinin 12-24 ay olması gerektiğini söylüyor. Yüzde 61’lik kesim ise ev hanımlığının iş dünyasında olmaktan daha zor olduğunu belirtiyor
#4 Aylık Doğum İzni“Ev işi, dünyanın en zor işi” demiş oyuncu Seda Bakan. Ne yalan söyleyeyim tespit gibi tespit! Hatta son zamanlarda duyduğum en doğru söz. Zira doktor da olsan oyuncu da olsan fark etmez günün sonunda o ev işi hep kadına kalıyor. Bizim gibi ataerkil toplumlarda eşinin, partnerinin ne kadar iyi eğitimli olduğundan bağımsız (ki en iyisi bile ya yemek yapmanı bekliyor ya da çocuğun bakımını sana yıkıyor) ‘ev işi’ kadının alınyazısı, yapmakla mükellef olduğu bir görev. Ve dahası ütüsü, bulaşığı, çamaşırı, tozu, süpürgesi, çocuk bakımı derken... Onca emek ‘E, ne iş yapıyorsun ki tüm gün evdesin zaten?’ denilerek hor görülüyor, saygı duyulmuyor. Kadınlarla konuştum: “En çok biz eziliyoruz ama gören yok! Belki bizi duyar da saygı duyarlar” diyorlar.
#Ev Kadınlarıİrlanda aile birleşimi içi vize başvurusunu online platformlar üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Başvuru işlemlerinizden sonra tarafınıza bir randevu tarihi ve saati oluşturulur. Aile birleşimi vizesi için gereken tüm evrakları eksiksiz edinmeniz ve doğru bir şekilde doldurmanız gerekir. Belgeler ile birlikte randevu gün ve saatinizde İrlanda konsolosluğunda olmanız ve işlemleri tamamlamanız gerekir. İrlanda aile birleşimi için vizenin nasıl alındığını ve ne kadar sürede vizenin alınabileceğini sizler için derledik.
Hollanda aile birleşim vizesi, Hollanda’da yaşayan biri ile yapılan evlilikle birlikte hayatına orada devam etmek isteyen kişilerin başvuru yapması gereken bir vize türüdür. Hollanda aile birleşim vizesi, aynı zamanda 90 günden fazla bir konaklama olması nedeni ile Ulusal D tipi vize kategorisine de girer. Hollanda aile birleşimi vizesi nasıl alınır sizler için derledik.
Şirketlerin kadın çalışanlarına regl dönemlerinde resmi izin tanıması politikası gün geçtikçe daha fazla benimseniyor. Regl izninin hakları olduğunu düşünenler olduğu gibi, bu durumun iş hayatlarında bir engel oluşturacağını, eşitlik arayışlarını sekteye uğratacağını düşünen kadınlar da azımsanmayacak kadar çok sayıda. Regl izni konusunu tüm detaylarıyla mercek altına aldık...
#Regl İzniAK Parti’nin yıllardır yaptığı uygulamalarla kadın emeğini destekleme konusunda önemli adımlar attığına vurgu yapan Vekil Emine Yavuz Gözgeç, Genel Merkez Kadın Kolları olarak başlattıkları “Kadın Emeği, Türkiye’nin İstikbali” Projesi ile tabana kadar ulaşıp 81 ilde kooperatif kuran kadınlar ile iş kurmayı düşünen kadınları buluşturarak girişimciliğe teşvik edeceklerini söyledi.
#BursaKimi hastaneye gidemeyen hastalara internet üzerinden destek oluyor kimi sıcak yemeğe ulaşamayanların kapısını çalıyor. Aralarında sağlık çalışanları için siperlik, maske üreten de var, evini, iş merkezini onlara açan da... Sürecin başından beri ihtiyaç sahipleriyle dayanışan küresel markalar, şefler, doktorlar, sanatçılar ve küçük esnaftan birkaçıyla görüştük.
#YardımMaide suresinin anlamı ve okunuşu araştırılıyor. Medine döneminde inen Maide suresi 12. ayetten oluşuyor. Sûre, adını 112. ve 114. âyetlerde yer alan “mâide” (sofra) kelimesinden almıştır. Sûrede başlıca; verilen sözlerin yerine getirilmesi, İsrailoğullarının sözlerinde durmamaları, Hıristiyanların yanlış inançları, dünyaya düşkünlükleri ve yolsuzlukları, Müslümanlar için bazı talimat, uyarı ve dinî hükümler konu edilmektedir. İşte Maide suresinin Türkçe ve Arapça okunuşu...
#MaideAdalet Bakanlığı tarafından yapılacak olan 1300 hakim ve savcı alımı ile ilgili merak edilen detaylar ortaya çıktı. Devlet Personel Başkanlığı'nın resmi internet sitesinde yayınlanan bilgilere göre başvuru şartları ve detaylar açıklandı. Peki Adalet Bakanlığı 1300 Hakim ve Savcı alımı için istenen şartlar nedir?
#Adalet Bakanlığıİnsan hayatında kaç kere bir ülkenin kurucu babalarından biriyle tanışma fırsatı yakalar ki? Özellikle de bugün bildiğimiz ulus devletlerin önemli bölümü geçen yüzyılda şekillenmişken... Toomas Hendrik Ilves, Estonya’nın 1991’de Sovyetler Birliği’nden ayrılışı sonrası görev yapan dördüncü cumhurbaşkanı ama ilk günden itibaren ülkenin yeni rotasını belirleyen isimlerden. Bugün Estonya inovasyon konusunda dünya lideriyse, onun sayesinde. Ilves ile Türkiye İnovasyon Haftası için geldiği İstanbul’da buluştuk. Bu küçük ve fakir Baltık ülkesinin 28 yılda nasıl müreffeh bir özgürlükler diyarına dönüştüğünü anlattı.
#Toomas Hendrik IlvesTürkiye’de sağlık sistemi içinde en önemli uygulamalardan biri ‘aile hekimliği.’ Halen 25 bin 800 aile sağlığı merkezinde (ASM), toplam 24 bin 350 aile hekimi görev yapıyor. Aile hekimi başına düşen kayıtlı ortalama nüfus ise 3 bin 350. Sistemin önemli sac ayağı olan aile hekimleri, hasta sayısının fazlalığı, her geçen gün listeye eklenen yeni görevler, şiddet, kirada adaletsizlik, çalışma güvencesizliği gibi birçok sorunla baş etmek zorunda. Aile hekimleri, “Biz süpermen değiliz” diyor. Söz şimdi hekimlerde:
#Aile HekimiKadınların iş ve toplum hayatındaki sorunlarının tartışıldığı; bugüne kadar organize sanayi bölgeleri, sanayi ve ticaret odaları, üniversiteler, belediyeler ve özel kurumlar bünyesinde seri halinde düzenlenen “Sesim Olur musun?” paneli, Total işbirliği ile gerçekleşti.
#Total Oil TürkiyeGeçen haftaki füze denemesiyle ABD’nin doğu sahillerini bile vurabileceklerini kanıtladılar. Artık New York ve Washington DC bile ateş menziline girince dünyanın gözü buraya çevrildi. Kuzey Kore... Gezegenin en dışa kapalı, en merak edilen ülkesi. Dünya nükleer krizle çalkalanırken beş gün beş gece oradaydım. Kuzeyinden güneyine, başkent Pyongyang’dan antik başkent Kaesong’a kadar bütün ülkeyi gezdim. Yabancılara verilen izinleri zorladım; yerel lokantalarda yiyip halk pazarlarını gezdim. Düğünlere katılıp, halkla temas kurdum. Dünyanın en silahlı sınırı denilen Kuzey-Güney Kore hududuna gittim; resmi yetkililerle konuştum. Ulusal orkestranın senfoni konserini dinleyip Zafer Günü kutlamalarını izledim. Bugüne kadar bildiklerimle gördüklerimi kıyaslayınca çok şaşırdım. Burası ‘son duvar’ın arkası.
#Kuzey Kore“(...) Yeni bir ülke bulamazsın, başka bir deniz bulamazsın. / Bu şehir arkandan gelecektir. / Sen gene aynı sokaklarda dolaşacaksın, aynı mahallede kocayacaksın; (...)” Şair Kavafis’in dizeleriyle ikna olmayanlar ikinci vatandaşlık seçeneğini değerlendiriyor. Bunun için yüzbinlerce euro harcayan da var, “Evi-arabayı sattım, yetti” diyen de… Kimi tası tarağı toplayıp gitmiş, kimi ‘yeni ülkesi’ni görmemiş bile… Kimin sebebi politik, kiminki ekonomik… Ama gidenlerin hemen hepsi; Boğaz’ı, Ege’yi, sıcak havayı, geride kalan arkadaşlarını özlediğini söylüyor. Bu iş için danışmanlık hizmeti veren şirketlerle, birden çok vatandaşlığı olanlarla konuştuk, artılarını, eksilerini sorduk...
#İkinci VatandaşlıkSon 10 yılda şirketler kadın kotaları koyarak, işe alımlarda ve terfilerde kadınlara pozitif ayrımcılık yaparak kadın erkek eşitliğinde önemli yol kat ettiler. Esnek çalışmanın artması, doğum yapan kadınlara verilen ekstra izinler, rol model olan kadın liderler şirketlerde kadın istihdamını arttırdı. Bu konuda emek harcayan şirketlerin tepe yöneticileri ile görüştük.
#KadınDİDİM BELEDİYESİNCE UYGULAMAYA KONULAN YAYA YÖNETMELİĞİYLE İLGİLİ OLARAK YAŞANAN SIKINTILARIN ANLATILMASI AMACIYLA DİDİM ESNAF PLATFORMUNUN DÜZENLEDİĞİ TOPLANTIDA ESNAFLARI SIKINTILARINI DİLE GETİRDİ; BELEDİYE BAŞKANI DENİZ ATABAY CEVAP VERDİ.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sosyal güvenliğe uzun yıllar ‘yük getiren’ anlaşmalı evlilikleri yakın takibe aldıklarını belirterek, “80 yaşında bir adam 40 yaşında birisiyle evleniyor. 60 yıl devlete yük biniyor. Kadın sırf evine ve maaşına konmak için evleniyor” dedi.
#Maaş