Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’dan emekliyim. Türkiye’de 800 gün çalışmışlığım var. Daha bin 536 günü ödersen emekli olursun dediler. Ama benim ikâmet yerim Almanya. 48 seneden beri burada yaşıyorum. Farz edelim ki, Türkiye’den emekli oldum. Almanya’dan da emekliyim, ama sağlık sigortam yok. SSK benim buradaki sağlık tedavilerimi karşılar mı? Gül ŞANLI
ALMANYA’dan emekli olduğunuz için normal şartlar altında size Türkiye’den de kısmi sözleşme aylığı bağlanabilirdi. Bu aylığınızı tama çevirmek için en az 3 bin 600 günü tamamlayacak şekilde borçlanmalısınız. Bu da 2 bin 64 gün için 24 bin 975 TL ödeme yapmanız gerektiği anlamına geliyor.
AYLIĞINIZDA ARTIŞ OLUR
Almanya’da sigortalı işte çalışan ve emekli olan herkesin zorunlu sağlık sigortası olmalı. Dolaysıyla siz buradan emekliyseniz, zaten bir sağlık sigortanız vardır. Şayet Türkiye’ye kesin dönüş yaptığınızda, SGK’dan da emekli olduğunuz zaman Almanya’daki sağlık sigortası üyeliğinden çıkabilirsiniz. Bunun neticesinde Almanya’dan bağlanan emekli aylığınızda, sağlık sigortası primi kesilmeyeceği için yaklaşık 70-80 Euro artacaktır ama, Türkiye’den emekli olmadan, sizi Almanya’da sağlık sigortasından çıkarmayacaklarını da unutmayınız. Türkiye’ye borçlanma yoluyla emekli olduktan sonra yaşamınızı Almanya’da devam ettirmeniz halinde, sağlık tedavilerinizin hangi kurumun üstleneceği belirlenirken, sizin hangi ülkede ne kadar ikamet ettiğinize bakılır. Ağırlıklı olarak Almanya’da ikamet ederseniz, sağlık giderlerinizi Alman sigorta kurumu, ağırlıklı olarak yani yılın yarısından fazlası Türkiye’de yaşarsanız, aralıklarla yurtdışına çıktığınızda sağlık giderlerinizi Sosyal Güvenlik Kurumu T-A 21 formu üzerinden karşılayacaktır.
Ödeme yapmazsam ne kadar aylık alırım
07.04.1954 doğumluyum ve 1980’den bu yana Almanya’da yaşıyorum. 1983-1987 yılları arasında kesintili, 1990’dan bu yana kesintisiz olarak burada çalışıyorum. İlişikte gönderdiğim hizmet belgesinden de anlaşılacağı üzere Türkiye’de de memuriyetim var. Bu yılların emekliliğime ekleneceğini biliyorum. Türkiye’den emekli olmak için daha ne kadar ödemeliyim? Ne kadar aylık alabilirim? Hiç ödeme yapmazsam ne kadar kısmi aylık bağlanır? MELİHA REES
MEKTUBUNUZUN ekinde göndermiş olduğunuz hizmet belgesine göre, Emekli Sandığı’na tabi Eylül 1972’den Ocak 1976’ya kadar 3 yıl 4 ay hizmetiniz var. Emekli olmanız için 16 yıl 8 ayınız eksik. Yani toplam 20 yıl hizmeti doldurmuş olmanız gerekiyor.
Emekli Sandığı’nın günlük borçlanma miktarı, memuriyetten ayrıldığınız tarihte bıraktığınız derece ve kademenize göre belirleniyor. Günlüğünü yaklaşık 16 TL’den hesaplarsak eksik olan 16 yıl 8 ay, yani 6 bin gün için 96 bin TL yatırmanız gerekiyor. Ancak kesin günlük borçlanma miktarını ve size bağlanacak emekli aylığını Emekli Sandığı’nın tahakkuk servisinden öğrenebilirsiniz. Aylığınızın bin 500 TL civarında olacaktır. Hiç ödeme yapmazsanız bağlanacak kısmi aylığınızın kesin olmamakla birlikte 500 TL’nin altına olacaktır.
Alman sağlık sigortasında kalmak için ne yapmalıyım?
EŞİMİN sorusunu size yöneltiyorum; “2007 senesinde Türkiye’de emeklilik paramı yatırdım. Almanya’da halen çalışıyorum. Türkiye’den emekli olup burada yaşamımı sürdürmek istiyorum. Sağlık sigortamın Almanya’dan işlemesini istiyorum. Bunun için ne yapmam gerekiyor? Almanya’da 1980’den beri sigortalı çalışıyorum. İki doğum yaptım. İkinci çocuktan sonra annelik izni kullandım.” EYÜP ÖKSÜZ
BİR kere Almanya’da sigortaya tabi bir işte çalıştığınız sürece Türkiye’den aylık bağlatamazsınız. Almaya’daki sosyal güvenlik sisteminden çıkıp Türkiye’den aylık bağlatırsanız Almanya’da ancak isteğe bağlı sigortalı olabilirsiniz. SGK, yurtdışına sağlık hizmeti verdiği için, eşinizin üzerinden Almanya’da aile sigortasına da giremezsiniz. Alman sağlık sigortasından çıkmak istemiyorsanız, o zaman bu ülkeden emekli olmadan Türkiye’den emekli olup aylık bağlattırmamalısınız.
Almanya’da yüzde 70 iş kaybıyla emekli oldum
01.04.1960 doğumluyum. Türkiye’de çalışmışlığım yok. 1979’da Almanya’da işe başladım. 01.01.2008’de yüzde 70 iş kaybıyla malulen emekli oldum. Sizin vereceğiniz bilgilerle Türkiye’den emekli olmak istiyorum. Ali K.
TÜRKİYE’den emekli olmak için 5 bin gün borçlanmanız gerekiyor. 11 Eylül 2014’te yürürlüğe giren Torba Yasa ile birlikte Almanya’daki iş başlangıcınız Türkiye’de sigorta başlangıcınız sayılacağı için daha az ödemeyle hemen emekli olabilirsiniz.
Türkiye’den maluliyetten dolayı emekli yolunu da deneyebilirsiniz. Ancak bu daha zor bir yol. 2008 yılından önceki bin 800 gün (5 yıl) borçlanırsanız, gün şartını, Almanya’da 1979’da işe başlamanız nedeniyle 10 yıllık sigortalılık süresi şartını yerine getirmiş olursunuz, ancak bununla kalmıyor. Maluliyetiniz SGK tarafından da kabul edilmesi gerekiyor ki, malulen emekliliğin en zor kısmı da zaten bu. Almanya’daki raporlarınıza bakarak SGK sizi malulen emekli etmez. Bunun için Türkiye’de SGK Sağlık Kurulu’na girmeniz gerekiyor. Bu süreç size boşuna zaman kaybettirecektir. Benim size tavsiyem, 5 bin gün karşılığında ödeme yapıp hemen aylık bağlatmanız.
Ne ev kadınlığı ne de çalışma süreniz yetiyor
01.04.1951 doğumluyum. 1997’de Almanya’ya geldim ve 2001’de çalışmaya başladım. 5 yıl çalışmışlığım var. Türkiye’de 2013 yılında 7 gün çalıştım. Türkiye’de emekli olmam için kaç gün üzerinden para yatırmam lazım? Kaç para tutar. Alacağım aylık ne kadar? Almanya’da çalışmıyorum, ama yardım alıyorum. Emekli olabilir miyim? PERİHAN KARABULUT
TÜRKİYE’deki sigortalı bir işte 7 gün çalışmanız, size yurtdışı borçlanmanızı 4/a sigortalısı (SSK) olarak yapmanız açısından bir avantaj sağlıyor. Yurtdışındaki çalışma süreniz yerine ev kadınlığı sürenizi borçlanmanız, emeklilik şartlarınızı kolaylaştıracaktır. Zaten şu an itibariyle ne çalışma süreniz de ne de ev kadınlığı süreniz, Türkiye’den emekli olmaya yetiyor.
Almanya’daki ev kadınlığı sürenizi borçlanırsanız, sigorta başlangıcınız 1997 yılına geri gider ki, bu durumda 54 yaş ve 5 bin 975 gün şartlarına tabi olursunuz. Yedi yılınızın, yani 2 bin 520 gününüzü ev kadınlığı süresi olarak, 30 bin 492 TL ödemek suretiyle SGK’ya borçlanabilirsiniz. Eksik olan 3 bin 455 günü (yaklaşık 9.5 yıl) 10 yıl sonra ikinci bir borçlanmayla tamamlayabilirsiniz.
Borçlanma işlemleriniz sürdüğü sürece Almanya’da sosyal yardımla geçinmenizde bir sakınca yok. Ancak tüm emeklilik şartlarını yerine getirdikten sonra aylık bağlatmak istediğinizde, sosyal yardım parasını durdurmalısınız.