İngilizce bilmeyen kalmadı. Herkes çat pat, üç beş kelime de olsa İngilizce "biliyor". Ama bu dili layığıyla ne kadar biliyor, kurallarına ne kadar uyuyoruz? Yıllarını bu dilin doğru anlaşılması ve anlatılmasına adamış saygın İngilizce öğretmeni Volkan Öge, bu köşede "doğru İngilizce"nin püf noktalarını anlatıyor. Nasıl söylendiği kafa karışıklığı yaratan kelimeleri doğru telaffuzlarıyla, eğlenceli bir şekilde bizlere öğretiyor.
#İngilizceİkizlerin anne karnında kurdukları güçlü bağları hayatlarının ilerleyen dönemlerinde de sürdürmeleri çok etkileyici bir durum. Araştırmalar çoğu örnekte ikizlerin kendi aralarında özel bir dil konuştuğunu gösteriyor. Matthew ve Michael kardeşler de o örneklerden ancak onları diğer ikizlere kıyasla benzersiz kılan bir özellikleri var. İşte ayrıntılar...
#İkizlerÇocuklarda konuşma bozukluğunun okul yaşamlarını büyük ölçüde etkilediğini belirten Dr. Öğretim Üyesi Emel Arslan Sarımehmetoğlu, ailelerin ‘büyüyünce geçer’ ya da ‘komşunun oğlu da böyleydi ama geçti’ gibi yorumlara kulak asmaması gerektiğini söyledi. Sarımehmetoğlu, “Erken teşhis ve müdahale büyük önem taşımaktadır” uyarısı yaptı.
#Emel Arslan Sarımehmetoğlu38 yıl boyunca size kendinizi ‘anormal’ hissettiren bir ortamda yaşadığınızı düşünün... Kimi zaman kabalıkla, kimi zaman da patavatsızlıkla suçlandığınızı. Üç dil bildiğiniz halde başarısız olarak nitelendirildiğinizi. AVM’lere giremediğinizi, hamile kadınlardan korktuğunuzu… Ve tüm bu ‘tuhaflıklar’ın bir açıklamasının bulunamadığını. 38 yaşında otizm tanısı alan Burçak Akdeniz hayat öyküsünü anlattı.
#OtizmLGS sınavının ardından başlayan tercih sürecinde sona geliniyor. Yeni öğrencilerini bekleyen Demirören Medya ve Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ertoğan ve eğitim uzmanları, iyi bir liseye yerleşmek isteyen öğrencilerle velilerine önemli tavsiyelerde bulundu...
#LGSDemirören Medya ve Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sonuçlarının açıklanmasının ardından, 17 Temmuz tarihine kadar yapılacak tercih döneminde yeni öğrencilerini bekliyor. Tercih döneminin bitmesine sayılı günler kala bu süreçte dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi veren Demirören Medya ve Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Atila Ertoğan, “Lise öğrencinin geleceğiyle ilgili planlarının başladığı yerdir. Doğru lise seçimi çok önemli. Bu nedenle veliler okulları mutlaka görüp eğitim programıyla ilgili bilgi almalı” dedi.
#Demirören Medya LisesiDemirören Medya ve Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sonuçlarının açıklanmasının ardından, 17 Temmuz tarihine kadar yapılacak tercih döneminde yeni öğrencilerini bekliyor. Tercih döneminin bitmesine sayılı günler kala bu süreçte dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi veren Demirören Medya ve Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Atila Ertoğan, “Lise öğrencinin geleceğiyle ilgili planlarının başladığı yerdir. Doğru lise seçimi çok önemli. Bu nedenle veliler okulları mutlaka görüp eğitim programıyla ilgili bilgi almalı” dedi.
#Demirören Medya LisesiMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından uygulanan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav 2 Haziran Pazar günü iki oturumda yapıldı. İyi bir lisede eğitim almak isteyen adaylar, geçen seneden farklı olarak yıl boyunca öğretilen tüm ünitelerden sorumlu olarak sınava girdi. Sınavın, MEB’in yayımladığı örnek sorular ve çalışma kitabı sorularıyla genel anlamda uyumlu olduğunu belirten uzmanlar soruları derslere göre yorumladı.
#Uzmanlar LGS Sorularını YorumladıYapay zekâ sohbet robotu ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI, yeni modeli ‘GPT-4o’yu tanıttı. En ‘duygusal robot’, artık görüp anlık cevap verebiliyor, problem çözebiliyor, yorum yapabiliyor, konuşurken heyecanlanıyor ve espri yapıp karşısındakine adeta makine olduğunu unutturuyor.
#ChatgptOkulun ilk günü öğretmenler öğrencileri tek tek ayağa kaldırır ve tanışmak amacıyla hem kendilerini hem de ailelerini anlatmalarını ister. Öğrencilerin anne ve baba adları ve meslekleri de bu tanışma faslının en yaygın sorularıdır. Peki bu soruları sormak ne kadar doğru? Ebeveynlerini kaybetmiş bir çocuğun onlar hakkındaki soruları yanıtlamak zorunda kalması ne gibi psikolojik sonuçlara sebep olabilir? Bu sorular öğrenciler arasında sosyoekonomik bir ayrışmaya yol açabilir mi? İşte insan hikayeleri ve kritik uzman yorumları…
#Bir Sorudan FazlasıTürkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile 3 astronotun bulunduğu Axiom-3 mürettebatını taşıyan Dragon uzay aracı, dün TSİ 13.42’de Uluslararası Uzay İstasyonu’na başarıyla kenetlendi. Ekibi, uzay istasyonunda bulunan astronot ve kozmonotlar karşıladı. Tüm Türkiye tarihi anları nefesini tutarak izledi.
#Aalper GezeravcıYabancı dil öğretimindeki etkenleri ‘öğrenen’, ‘öğreten’, ‘öğrenme-öğretme araçları’ ve ‘öğrenme-öğretme ortamı’ olarak dört temel başlık altında toplayabiliriz. Dolayısıyla da karşılaşılan sorunları bu dört başlık alında belirleyebilir ve çözüm önerilerini de buna göre sıralayabiliriz.
#Konuk YazarTokyo Haneda Havalimanı’ndaki kazada uçaklar alev topuna döndü. Neyseki Japon disiplini ile alınan hızlı önlemler sonucunda büyük bir facia önlendi. Tahliye kuralları 90 saniyeyi geçmiş olsa da mükemmel işledi. İşte havacılık kurallarının nasıl hayat kurtardığını ortaya koyan disiplinin hikâyesi...
#Tokyo Haneda HavalimanıOrtaokullarda ‘görgü kuralları ve nezaket’, liselerde ‘adab-ı muaşeret’ isimli seçmeli dersler müfredat kapsamına alındı. Bu karar ile öğrencilerin görgü kurallarının ve nezaketin önemini fark etmeleri, aile içinde, okulda, toplumda ve dijital ortamlarda görgü kurallarına uygun davranış sergilemeleri amaçlanıyor. Peki bu kuralların ders olarak okutulması akran zorbalığının önüne geçer mi? Eğitimciler bu gelişmeyi nasıl değerlendiriyor? Uzmanlarla konuştuk...
#EğitimSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde 'Take Off Zirvesi'nde konuştu. Bakan Kacır "Biz savaş uçağı üreticisi değildik; F-16'lar, Eurofighter Typhoon’lar, Su-57'ler. Fakat dron teknolojilerinde üreticilerle aynı seviyedeydik, hatta bazı alanlarda onların ilerisindeydik çünkü onların zihniyeti eskiydi, modası geçmişti. Özet olarak; savunma teknolojisi bize bir mucizenin nasıl gerçekleşeceğini gösterdi" dedi. Konuşması sonunda etkinliği değerlendiren Kacır "Biz Türkiye’de 2030 yılına geldiğimizde 100 bin tekno girişimin kurulması ve bunun en az 100’ünün Turkcorn yani milyar dolarları aşan teknoloji girişimleri olmasını hedefliyoruz" dedi.
#Mehmet Fatih KacırSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde 'Take Off Zirvesi'nde konuştu. Bakan Kacır "Biz savaş uçağı üreticisi değildik; F-16'lar, Eurofighter Typhoon’lar, Su-57'ler. Fakat dron teknolojilerinde üreticilerle aynı seviyedeydik, hatta bazı alanlarda onların ilerisindeydik çünkü onların zihniyeti eskiydi, modası geçmişti. Özet olarak; savunma teknolojisi bize bir mucizenin nasıl gerçekleşeceğini gösterdi" dedi. Konuşması sonunda etkinliği değerlendiren Kacır "Biz Türkiye’de 2030 yılına geldiğimizde 100 bin tekno girişimin kurulması ve bunun en az 100’ünün Turkcorn yani milyar dolarları aşan teknoloji girişimleri olmasını hedefliyoruz" dedi.
#Mehmet Fatih KacırYönetmen Mona Achache, annesi yazar Carole Achache’nin yaşadığı istismarlardan intiharına kadar olan süreci “Little Girl Blue” filminde anlattı. Başrolünü Marion Cotillard’ın üstlendiği yapımın prömiyeri 76’ncı Cannes Film Festivali’nde yapıldı. Erkeklerin konum ve kariyerlerini kullanarak yaptığı taciz ve istismara karşı bir tepki olarak doğan “Me Too” hareketinin de destekçisi Cotillard, hem film hem de devrim niteliğindeki bu hareketin etkilerini Barbaros Tapan aracılığıyla Kelebek’e anlattı.
#Mona AchacheYönetmen Mona Achache, annesi yazar Carole Achache’nin yaşadığı istismarlardan intiharına kadar olan süreci “Little Girl Blue” filminde anlattı. Başrolünü Marion Cotillard’ın üstlendiği yapımın prömiyeri 76’ncı Cannes Film Festivali’nde yapıldı. Erkeklerin konum ve kariyerlerini kullanarak yaptığı taciz ve istismara karşı bir tepki olarak doğan “Me Too” hareketinin de destekçisi Cotillard, hem film hem de devrim niteliğindeki bu hareketin etkilerini Barbaros Tapan aracılığıyla Kelebek’e anlattı.
#Barbaros Tapan“Bir toplantı set edelim, brief'leri orada alırım. Konuyla ilgili update'leri de toplantıda hallederiz…” Son yıllarda Türkçenin arasına bolca yabancı kelime serpilen yeni bir konuşma şekli ortaya çıktı. Bu konuşma şekli ‘iş yeri jargonu’ olarak adlandırılıyor ve özellikle işe yeni başlayan gençleri strese sokuyor hatta hataya sürüklüyor. İngiltere’de konuyla ilgili yapılan yeni bir araştırma, bu sıkıntının sadece ülkemizde olmadığını dünya genelinde ‘yeni bir dil’ oluştuğunu gözler önüne seriyor. Peki çalışanlar ve kariyer uzmanları neler söylüyor?
#İş Yeri Jargonu“Bir toplantı set edelim, brief'leri orada alırım. Konuyla ilgili update'leri de toplantıda hallederiz…” Son yıllarda Türkçenin arasına bolca yabancı kelime serpilen yeni bir konuşma şekli ortaya çıktı. Bu konuşma şekli ‘iş yeri jargonu’ olarak adlandırılıyor ve özellikle işe yeni başlayan gençleri strese sokuyor hatta hataya sürüklüyor. İngiltere’de konuyla ilgili yapılan yeni bir araştırma, bu sıkıntının sadece ülkemizde olmadığını dünya genelinde ‘yeni bir dil’ oluştuğunu gözler önüne seriyor. Peki çalışanlar ve kariyer uzmanları neler söylüyor?
#Z Kuşağı