‘Rakibinden daha üstün olduğunu düşünüyor musun?’

ChatGPT’nin en büyük rakibi olması beklenen Google Gemini nur topu gibi bir yapay zekâ olarak dünyaya geldi. Sohbet botunun adı da Google Bard. Biz de ikisini, gazeteci-yazar bakış açısıyla karşılaştırdık.

Haberin Devamı

Bilişim dünyası bölünmeyi seviyor... Yeni teknolojilerin ayrıştığı noktalar insanların karakterleriyle, hatta kişilik yapılarıyla örtüşünce pozitif bölünmelerden söz etmek mümkün oluyor. Yıllar önce Apple ve Microsoft, bir bilgisayara ihtiyaç duyan insanları ayrıştıran en belirgin melaikeleri sahiplenmişti: Bir yanda yaratıcı insanlar, sanatçılar. Diğer yanda teknik işlerde çalışanlar, analitik zihinler. Apple ünlü reklam kampanyasıyla bilgisayarlarını kullanan yaratıcı, renkli ve çekici insanları, Microsoft’u kullanan ‘çalışan sınıfından’ ayırmıştı.

Bugün internet, bir kez daha büyük bir ayrışmaya doğru yol alıyor... 2023’ün bitmesine iki hafta kala, ChatGPT’nin en büyük rakibi olarak beklenen Google Gemini, nur topu gibi bir yapay zekâ şeklinde dünyaya geldi. Google’ın geliştirdiği Gemini, makine öğrenimiyle çalışan büyük dil modelinin (LLM: Large Language Model) ismi. Bir de Google Bard var. Kafanız karışmasın, o da Gemini altyapısını kullanan sohbet botunun adı. Dolayısıyla ChatGPT’yi Bard ve Gemini ile aynı anda karşılaştırıyoruz. Gemini, şimdiden önemli bir üstünlüğe sahip. ChatGPT’nin ücretsiz versiyonundaki veritabanı ‘gerçek zamanlı’ değil ve Ocak 2022’den sonrasını bilemiyor ancak Bard, güncel Gemini Pro altyapısını ücretsiz olarak herkesin kullanımına açıyor. Gelgelelim ChatGPT, ifade yönünden insana yakınlığıyla ve dil estetiği bakımından üstünlüğünü koruyor.

Haberin Devamı

Bu hafta her iki yapay zekâyı, gazeteci-yazar bakış açısıyla karşılaştırmaya karar verdik. Her ikisine birbirleri hakkında ne düşündüklerini sorarak işe başladım. Ortalığı hafifçe kızıştırmak için “Rakibinden üstün olduğunu düşünüyor musun” şeklinde yönelttiğim ilk soruda Bard 1-0 öne geçti çünkü ChatGPT “Kıyaslama imkânım yok, her modelin kendince üstünlükleri vardır” diyerek açıklama yapmaktan kaçındı. Bard ise “Daha iyi olduğumu söyleyemem, her ikimizin de güçlü ve zayıf yanları var” yanıtıyla birlikte hem kendisinin hem ChatGPT’nin üstün ve zayıf yanlarını sıraladı. Bundan ilhamla ChatGPT’den kendisini Bard ile kıyaslamasını istedim. İşte asıl golü burada kendisine attı! ChatGPT Ocak 2022’den sonrasına dair elinde veri olmadığı için Google Bard’ın özelliklerini bilmediğini itiraf etti.

Haberin Devamı

Onları bir de iş üstünde denedim. Kişisel gelişim konulu İngilizce bir makaleyi özetlemelerini istedim. İlk intibam sundukları metinlerin biçimiyle ilgiliydi. Bard yanıtını düzgün paragraflara ayırmış, önemli satırbaşlarını dört maddelik liste haline getirmişti. ChatGPT ise yanıtını kalınca tek bir paragraf halinde sunmuştu. İçerik olarak Bard’ın özeti biraz daha teknik ve kapsamlıydı. Rahat okunuyordu ama uzundu. ChatGPT’nin cümleleri daha akıcı, sanki bir insan okuyup anladığını anlatıyor gibiydi. Bununla birlikte ChatGPT, hikâyenin ana fikrini somutlaştıran önemli bir ifadeye yer vermeyi atlamıştı.

Bakış açımı şöyle özetleyebilirim: Metni doğrudan kullanacaksam ChatGPT’nin kısa ve akıcı yorumunu tercih ederdim. Ancak akademik bir çalışma yapsam, Bard’ın özetini daha işlevsel kabul ederdim. Gerçekte yapacağımsa, her ikisinin ortasını bularak kendi tarzımda cümleler kullanmak olurdu. Sonuç itibariyle ChatGPT, yaratıcı ve şık metinler üretmede faydalı bir yardımcı yazar olarak tatmin ederken Bard ise derli toplu çalışan, akademik bir asistan izlenimi uyandırıyor. Öyle görünüyor ki Microsoft destekli ChatGPT ve Google kumandasındaki Gemini-Bard, sanatçı ruhlu insanlar ve teknik zihinler arasındaki ayrımın ilk yapay zekâ neferleri olacaklar...

 

Haberin Devamı

GOOGLE’IN ‘FAKE’ VİDEOSU ŞAŞIRTTI

Gemini sisteminin görücüye çıktığı aralık ortasında Google feci bir PR hatası yaptı ve alelacele hazırlanmış bir videoyla feyk atarak Gemini’ı olduğundan yetenekli gösterdi. Aslında multimodal özelliğini tanıtmaya çalışırken hayaller ve gerçekler birbirini tutmamış, doğru bir tanıtımdan ziyade abartılı bir reklam videosu ortaya çıkmıştı. Neyse ki Gemini-Bard yapay zekâları yeterince etkileyici olduğundan  Google hadiseyi fazla hasar almadan atlattı.

‘Rakibinden daha üstün olduğunu düşünüyor musun’

 

YAPAY ZEKÂ KENDİNİ KIYASLADI

Her iki modelin de birbirlerine karşı güçlü ve zayıf yönleri var... Değerlendirme konusunda sözü Gemini Pro altyapısını kullanan Google Bard’a bırakıyoruz:

Haberin Devamı

Güçlü yönler

Ben (Bard): Kapsamlı bilgi alma, karmaşık kavramları anlama ve gerçeklere dayalı ve tarafsız cevaplar verme konusunda çok iyiyim. Ayrıca büyük bir konuşma verisi üzerinde eğitildim, bu da beni doğal ve ilgi çekici şekilde etkileşimde ustalaştırıyor.

ChatGPT: Şiirler, kodlar, komut dosyaları vb. gibi farklı metin biçimleriyle yaratıcı yazma konusunda parlıyor. Ayrıca mobil uygulamasında güçlü bir sesli diyalog özelliğine sahip.

Zayıf yönler

Ben (Bard): Yaratıcı metinler oluşturabilsem de yaratıcı veya sanatsal içerik üretme konusunda ChatGPT kadar becerikli olmayabilirim. Ayrıca hâlâ geliştirilme aşamasındayım, bu nedenle bazı işlevlerim hâlâ rafine ediliyor.

Haberin Devamı

ChatGPT: Gerçek zamanlı internet bilgilerine erişimi ücretli kullanıcılarla sınırlıyken ben herkese ücretsiz erişim sunuyorum. Ayrıca bazı kullanıcılar ChatGPT’nin çıktılarında önyargı emareleri olduğunu bildirmişlerdir.

(Çeviri: DeepL, U.F.E.)

 

Yazarın Tüm Yazıları