İç hastalıkları uzmanları, yaz aylarında güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde, özellikle yaşlıların, çocukların, gebelerin ve kronik hastalığı olanların dışarı çıkmamalarını önerirken beslenme uzmanları ise bu dönemlerde su tüketimine odaklanılmasını, hafif ve sulu yiyecekler tercih edilmesini tavsiye ediyor.
#SağlıkUzun yıllardır çocukların ‘yaramaz’ veya ‘hareketli’ olması hiperaktiviteyle ilişkilendiriliyor. Çocuk evin içinde top oynamak istese, sokakta biraz koştursa, arkadaşına hareketli şakalar yapsa “Bizim çocuk hiperaktif!” denilerek konu kapatılıyor. Oysa uzmanlar “Hiperaktivite özel bir durumdur ve teşhisini ancak uzmanlar koyar” diyor.
#Çocuk Ve Ergen Psikiyatrı Prof. Dr. Özgür ÖnerDopamin bağımlılığı ve dopamin diyeti kavramlarının önemi her geçen gün artıyor. Özellikle de sanal oyun bağımlılığı, çocukların en sık karşılaştığı sorunlardan biri olunca, bu iki kavram aileler tarafından oldukça fazla araştırılıyor. Gelin, bugün uzun yaz tatili sonrasında okula başlayacak çocuklarında dopamin bağımlılığı olup olmadığını düşünen ebeveynler için biraz bu konuyu mercek altına alalım.
#DopaminOyuncu Aslı Samat 10 yılda tam 110 kilo vermeyi başardı. ‘Ekranların tombul, sevimli kızı’ şimdilerde ideal kilosuna kavuşmuş, mutlu bir genç kadın. Samat neredeyse tüm hayatı boyunca verdiği mücadeleyi, kalbinin kırıldığı anları anlattı, onun durumunda olanlara seslendi…
#Aslı SamatMevsimsel depresyon denince akla hemen 'kış depresyonu' ve 'bahar depresyonu' geliyor. Peki birçok insanın sabırsızlıkla beklediği, güneşin gökte parladığı, sulu sulu meyvelerin, serin içeceklerin, cıvıl cıvıl renklerin mevsimi yazın da depresyon sebebi olabileceğini hiç duydunuz mu? İşte ilginç detaylar...
#Yaz DepresyonuMevsimsel depresyon denince akla hemen 'kış depresyonu' ve 'bahar depresyonu' geliyor. Peki birçok insanın sabırsızlıkla beklediği, güneşin gökte parladığı, sulu sulu meyvelerin, serin içeceklerin, cıvıl cıvıl renklerin mevsimi yazın da depresyon sebebi olabileceğini hiç duydunuz mu? İşte ilginç detaylar...
#Yaz DepresyonuOrtalama boy uzaması kadınlar için 20 yaşına kadar devam eder. Bu durum kadın ve erkeğe bağlı olarak değişkenlik gösterir. Örneğin erkeklerde boy uzaması 22 yaşına kadar sürer. Peki, kadınlarda boy uzatması kaç yaşında durur? Kadınlarda kaç yaşına kadar boy uzar ayrıntıları ile derledik.
#Boy UzatmasıHamilelikte anne adaylarının pek çok konuda bilgi sahibi olmaları gerekir. Yeterince bilgi sahibi olmak bu süreci kolaylaştırır. Ayrıca doğru adımların atılmasına da yardımcı olur. Hamilelikte beslenme nasıl olmalı? Gebelikte beslenme listesi ve önerileri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Hemen herkes hayatının bir döneminde fazla kilolarla mücadele etmiştir. Ancak bu mücadele esnasında yapılan diyetler bazılarını bezdirmiş ve anti diyet hareketinin doğmasına sebep olmuş. Peki nedir anti diyet hareketi? Tüm yönleriyle değerlendirdik…
#Anti DiyetSoğuk algınlığından gribe, faranjitten bronşite... Havaların soğumasıyla birlikte hastalıklar sıkça kapımızı çalmaya başladı. Dolayısıyla virüs ve bakteri gibi hastalık yapan etkenlerin vücuda girmelerini önleyen bağışıklık sistemimizin güçlü olması bu dönemde ayrı bir öneme sahip. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin en etkili yolu ise doğru beslenmek! Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, bağışıklık sistemini güçlendiren besinleri anlattı; önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.
#Bağışıklık Sistemini GüçlendirenKardiyoloji uzmanı Dr. Uğur Hepçivici, hastaların merak ettiği konulardan birinin de kalp hastası olup olmadığı, kalp hastası ise ne zaman kriz geçireceği ya da kriz geçirme ihtimalinin yüksek olup olmadığı olduğunu belirterek, bu konuda merak edilen soruları yanıtladı.
#İzmirZeka kavramı, günlük yaşamımız içerisinde en fazla duymak durumunda kaldığımız kelimeler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Sizin için Zeka nedir? Zeka nasıl ölçülür, nasıl geliştirilir şeklinde seçilmiş durumda olan soruların yanıtlarını tüm detayları ile birlikte derledik.
#Zeka Nedir?Sağlıklı bir şekilde yaşamak için doğru beslenmek çok önemlidir. Doğru beslenerek vücudu pek çok hastalıktan korumak mümkündür. O nedenle özellikle sebze ve meyveler ile yapılan kürleri etkili bir biçimde kullanmak lazım. Kereviz kürü nedir ve nasıl yapılır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Araştırmalar, son yıllarda kadınlar arasında en çok tercih edilen operasyonlardan birinin Brazilian butt lift (Brezilya popo/kalça estetiği) olduğunu söylüyor. Ancak operasyonun önemli riskleri de mevcut. Söz konusu riskleri ve kadınları estetik operasyonlara sürükleyen nedenleri uzmanlarla konuştuk
#Brezilya PoposuSelin Barlas... Annesi İtalyan ve bir tarafı İsveç asıllı Amerikalı, babası Türk olan ve bu güzel karmanın donanımlı, başarılı kızı... Boğaziçi Üniversitesi Tarih bölümünden mezun oldu. Bir dönem, Tarihin Arka Odası isimli televizyon programını sundu. 7 dil bilen ve çok iyi derecede İngilizce konuşan sevgili Selin Barlas, çocuk kitapları seslendiriyor, kültür-sanat sitelerine içerik hazırlıyor. Şalom gazetesinde Amerikan siyaseti ve politikalarını yorumladığı bir köşesi bulunuyor. On parmağında, on marifet... Kuzeni Pınar Söylemez’in kurucusu olduğu PS ONE markası için de bir koleksiyon hazırlığı içerisinde. Modayı “Kendi tarzı ve tavrını bilen insanların sahip olduğu stil” olarak yorumlayan Selin Barlas modanın yanı sıra sürdürülebilir yaşam tarzı ve projelerini konuştuk. Dahası mı? Hepsi sohbetimizde...
#AYSUN KABAKış mevsimi, her zaman olduğu gibi soğuk algınlığını da beraberinde getiriyor. Buna bir de gündemde olan küresel salgın eklenince, bağışıklığı güçlendirmek ayrıca önem taşıyor. Bunun için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri sağlıklı ve doğru beslenmek. Sizin için bağışıklık güçlendirme etkisi olan gıdalarla ara öğünlerde yiyebileceğiniz atıştırmalık fikirleri derledik.
#Bağışıklık SistemiKansızlığı önlemek için doğru beslenmek önem taşıyor. Peki, demir eksikliğine bağlı oluşan kansızlığa karşı hangi besinler tüketilmeli? Demir eksikliği olanlar nasıl beslenmeli? Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, konuyla ilgili çok önemli tavsiyelerde bulundu.
#Demir EksikliğiTÜRKİYE Toraks Derneği Solunum Sistemi Enfeksiyonları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Füsun Öner Eyüboğlu, Covid-19 tedavisinde hiçbir şeyin abartılmaması gerektiğine dikkat çekerek, "Önemli olan C vitamininin yeterli alınmasıdır. Fazladan yüklemelerin yapılmasının bir anlamı yok. C vitaminimizi ya da D vitaminimizi normal düzeylerde sağlayabiliyorsak yeterli. Yeterince ve doğru beslenmek önemlidir" dedi.
#Prof. Dr. Füsun Öner Eyüboğlu