Doğru Beslenme haberleri sayfasında Doğru Beslenme hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 11243 Doğru Beslenme haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Doğru beslenme ile kastettiğimiz; insanın yapısına, cinsiyetine, çalışma ve özel durumu ile genetik özelliğine göre bedenin gerektirdiği tüm besin öğelerini, gerektiren miktarlarda alması olarak söyleyebiliriz. Bu durumda yeterli ve dengeli beslenmek için besin öğeleri ve değerlerini bilmenin çok faydası vardır.
#Doğru BeslenmeSınav döneminde beslenme, pek çok yönüyle başarıya etki ediyor. Beynin hangi besin öğelerini alacağı konusunda oldukça seçici olduğunu söyleyen Doç. Dr. Haluk Saçaklı, gıdalarının türünün yanı sıra miktarının ve kalitesinin de beynin gelişimini, zihinsel performansını etkileyeceğini ifade ederek Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girecek öğrencilere beslenme tavsiyelerinde bulundu.
#KahvaltıYanlış pişen besinlerin vitamin ve mineral değerini kaybettiğini ifade eden Uzman Diyetisyen Ecem Ocak, uzman tavsiyesi olmadan tüketilen takviye gıdaların zararlarından bahsetti ve doğru beslenme önerilerinde bulundu.
#KoronavirüsCildin yaşlanmasını yavaşlatmak ve pürüzsüz ve parlak bir dokuya sahip olmak için antioksidan etkili yiyeceklere dikkat çeken Diyetisyen Ramle Düzcan, bebek gibi bir cilde sahip olmak için gereken beslenme yöntemlerini sıraladı. Düzcan, "Bedenin dış örtüsü olan derinin de işlevlerini yerine getirebilmesi yeterli su tüketimine bağlıdır. Günlük ortalama 2-2,5 litre su tüketimi cildinizin sağlığı, yumuşak, canlı ve ışıltılı görünümü için önemlidir" dedi.
#Diyetisyen Ramle DüzcanAğrılar, tıptaki en zor ve komplike alanlardan biridir. Birçok sebebe dayanabilir ve ağrının kökenini bulmadan tedavisi de mümkün olmamaktadır. Ancak doğru beslenme birçok sağlık probleminde olduğu gibi ağrı konusunda da işe yarar ve kendinizi daha iyi hissettirebilir. Geriatri Yaşlı Bakım ve Tedavi Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Nöroloji Uzmanı Dr. Hamit Toprak konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Kronik AğrıSağlıksız beslenme birçok hastalığa neden olurken, birtakım hormonların da düzgün çalışmasını engelleyebiliyor. Unutkanlık, uykusuzluk gibi birçok sorunun altında yetersiz veya kötü beslenme olabileceğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Necdet Yetim, "Mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin seviyesi artırılmalı. Serotoninin esas maddesi olan triptofandan zengin olan yumurta, peynir, ceviz, badem, et, balık, pirinç, bezelye, ananas, muz gibi besinleri bolca tüketmek gerekir" dedi.
#Doğru BeslenmeDiyet yaparken ya da kilo kontrolü sağlamaya çalışırken ne yemediğiniz kadar ne yediğiniz de büyük önem taşır. Bazı besinler var ki sizi uzun süre tok tutarak diğer öğünlerde daha az yemenize yardımcı olur. İşte uzun süre tok tutan 6 mükemmel besin...
#Diyet YöntemleriGünümüzde sürekli stres altında olan modern insanın en önemli şikayetlerinin başında ‘uykusuzluk’ geliyor. Kaliteli uyku uyuyamamak ise birçok sağlık sorunun yanında şişmanlığa da neden olabiliyor. Alınan kiloların bir nedeninin de uykusuzluk olabileceği söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Korkmaz, doğru beslenmeyi anlattı.
#Doğru BeslenmeCilt, vücudun en büyük organı ve vücudu tüm dış faktörlerden koruyan bir bariyerdir. Cilt aynı zamanda vücudun da aynasıdır. İç organlarımızın sağlığı, problemleri, bunların dışarı yansıması, önceden verdiği ipuçları çoğu zaman ciltte kendini ele verir. Bu nedenle cildimizi iyi tanımak, takip etmek vücudun içerisinden gelen sinyalleri iyi değerlendirmek, ayrıca bu önemli bariyerin de sağlığına çok dikkat etmek gerekir. Dermatoloji Uzmanı Dr. Dilek Üstünsoy, sağlıklı ve parlak bir cildin 6 kuralını sıraladı.
#Uyku DüzeniKaranlık sabahlar, soğuk geceler ve yağışlı hava artık yerini aldı ve ilkbahara kadar bizimle birlikte olacak. Öte yandan sonbahardan bıkmış olmanın ötesinde, mevsim değişikliği her 33 kişiden birini 'kış hüznüne' sürüklüyor. Tıbbi olarak mevsimsel duygusal bozukluk (SAD) olarak bilinen semptomlar soğuk aylarda alevleniyor ve kalıcı bir düşük ruh hali, sinirlilik ve günlük aktivitelerden zevk almama halini içeriyor. Azalan güneş ışığı maruziyetinin kısmen suçlu olduğu düşünülüyor ancak bilim insanları henüz nedenini tam olarak anlamış değil. Uzmanlara göre doğru beslenme tercihleri yapmak moralinizin yükselmesini sağlayabiliyor.
#Mevsimsel Duygusal BozuklukSağlık Bakanlığı’nın 2023 yılı verilerine göre Türkiye’de yılda 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor. Kalbimiz gücüyle bilinen kaslardan oluşuyor. Ancak bazen genetik bazen de yaşam koşulları kardiyovasküler rahatsızlıklara sebep olabiliyor. 29 Eylül Dünya Kalp Günü vesilesiyle uzmanlara sağlıklı bir kalp için neler yapmamız gerektiğini sorduk. Reçete basit: Sağlıklı ve dengeli bir yaşam tarzı.
#Necla BayraktarSağlığımızı etkileyen en önemli faktörlerden birinin beslenme biçimimiz olduğunu çoğu zaman unutuyoruz. Oysa ki sağlıklı ve yararlı besinlerden oluşan bir yeme düzeniyle diyabet, kanser, kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere daha birçok rahatsızlığa yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz.
#Buğra BuyrukçuFonksiyonel sağlık uzmanı Dr. Burcu Beba geçen haftalarda düzenlenen Global HR Summit’e konuşmacı olarak katıldı. Beslenmenin kariyeri doğrudan etkilediğini söyleyen Beba’yla vücudumuzun sesini nasıl dinlememiz gerektiğini ve gıda yaşam günlüğü tutmanın faydalarını konuştuk.
#Fonksiyonel SağlıkKurban Bayramı boyunca et ağırlıklı olarak beslenmenin ardından 'Bayram sonrası beslenme nasıl olmalı?' sorusu sağlıklı beslenme açısından büyük önem taşıyor. HÜRRİYET ve LEZİZZ bu süreçte dengeli ve düzenli beslenmenin metabolizmayı toparlamaya yardımcı olacağının önemine Şef Rüzgar SÜNBÜL dikkat çekti.
#Bayram Sonrası BeslenmeGenç ve sağlıklı bir görünüm elde etmek, doğru beslenme alışkanlıklarını benimsemekle başlar. Doğru beslenme, vücudunuzun iç yapısını destekler, enerji seviyenizi artırır ve cilt sağlığınızı iyileştirir. Genç bir görünümün sırrı sadece dışarıdan değil, içeriden de gelir. Sağlıklı bir diyet, vücudunuzun genç kalmasına ve yaşlanma sürecini yavaşlatmasına yardımcı olacaktır.
#Diyet15 günlük tatil arasından sonra 5 Şubat Pazartesi günü okullarda ikinci dönem başladı. Birinci yarıyılın son haftası da karne haftası olarak adlandırıldığı için, sınavlar çoktan bitmiş ve öğrenciler genelde akademik ortamdan kopmuş oluyorlar. Neredeyse bir aya yakın bir zamanı kapsayan tatil havası, neredeyse topyekün okul olarak, idareci, öğretmen ve öğrenciler akademik ortama ara veriyorlar ve yeniden, tabiri caizse kaldığı yerden veya silbaştan bir daha başlayacak. Farklı eğitim kademeleri açısından bakıldığında, okul öncesi, ilköğretim 1 ve 2’nci kademe, orta öğretim ve yüksek öğretimde farklılıkların olması kaçınılmaz. Ayrıca özellikle orta öğretimde okulun eğitim niteliğine bağlı olarak ( Mesleki, Anadolu, İmam Hatip, Sanat, Spor, Turizm vs.) ta öğrencilerin ve oğlun tepkileri farklılaşacak.
#Konuk YazarHayatımızın en renkli deneyimlerinden biri seyahat etmek. Fakat yeni yerler keşfederken farklı iklim koşulları, alışık olmadığımız beslenme düzeni ve yemek çeşitleri derken vücudumuzun dengesi bozulabilir. Alanında uzman isimler bağırsak sağlığımızdan yorgunluğa kendimizi nasıl koruyacağımıza dair öneriler verdi.
#Pınar TahirlerBirçoğumuz yeni bir yıla girerken kendimizle ilgili kararlar alırız. Tam da ‘yeni bir ben’in arifesindeyken daha sağlıklı bir yaşam için doktorlara kulak vermeye ne dersiniz? Vücuda neyin yararlı, neyin zararlı olduğunu meslekleri gereği iyi bilen doktorlara beden ve ruh sağlıkları için ‘kullanmam, yapmam, yemem ve sürmem’ dediklerini sorduk. Ayrıca bağışıklıklarını güçlendirmek için hangi takviyeleri, ne kadar sıklıkla aldıklarını da anlattılar.
#Hazan Aköz IşıkDünyaca ünlü psikobeslenme uzmanı, Amare Global Bilim Kurulu Başkanı Dr. Shawn Talbott, sağlıklı yaşama dikkat çekmek için Türkiye’deydi. Talbott, “Sağlıklı olmanın sırrı, fiziksel ve zihinsel bütünlükle beslenmedir” diyor...
#Dr. Shawn TalbottBir film izlerken bazen oradaki popüler oyuncunun adı dilimizin ucuna gelir ama bir türlü hatırlayamayız. Anahtarımızı veya cüzdanımızı arada sırada bir yerlerde unutabiliriz. Dün akşam ne yediğimiz de şıp diye aklımıza gelmeyebilir. Uzmanlara göre bunlar normal ancak unutkanlıkta bazı belirtiler kırmızı alarm olabilir.
#Hazan Aköz IşıkAydın'da, 160 kiloya ulaşan Emre Kavak (15), mide küçültme ameliyatı oldu. Sıkı bir Galatasaray taraftarı olan Emre, halı sahada maç oynama hayali kurarken, uzmanlar cerrahi gerekliyse ergen hastalara da mide küçültme ameliyatı uygulanabildiğini belirtti.
#Aydınİnsanlar için 150 yaşına kadar yaşamak artık bir hayal olmaktan çıkıyor. ABD’li ünlü kardiyolog Prof. Dr. Ernst von Schwarz uzun yaşamın kök hücre tedavileriyle mümkün olabileceğini söylüyor. Üstelik Schwartz, bu tedaviyle 100 yaşını geçen insanların yatağa bağımlı kalmayacağını, sosyal hayata ve iş hayatına katılabilen, yaşam kalitesi yüksek aktif bireyler olacağını iddia ediyor. Halihazırda bazı hastalıklara karşı kök hücre tedavileriyle 150 yaşına kadar yaşamak mümkün olabilir mi? Mevcut uygulamalar içinde kök hücre tedavisinin başarı oranı nedir? En çok hangi alanlarda bu yöntem kullanılıyor? Uzmanlarla tüm bu sorulara cevap aradık.
#SağlıkGıda ürünlerinin ambalajının ön yüzündeki sağlık iddiaları da bizi o ürünü satın almaya teşvik ediyor. Ancak bazı ürünlerde kullanılan sağlık iddiaları yanıltıcı olabiliyor. Peki bir ürünün üzerinde içeriği ile ilgili 'doğal, şekersiz, light' gibi iddialarda bulunması onun sağlıklı olduğunu garanti eder mi? İşte burada gıda etiketi okuma alışkanlığı devreye giriyor. Ürünün ambalajında vurgulanan sağlık iddiasının gerçek olup olmadığını anlamanın tek yolu arkasındaki bilgi etiketini okumaktan geçiyor.
#SağlıkHer birimizin arzuladığı sağlıklı ve fit bir görünüm elde etmek, yaşam kalitemizi yükseltirken özgüvenimizi de artırabilir. Bu amaçla, spor ve düzenli beslenme gibi etkenler hayati öneme sahip. Güzellik ve Estetik Koçu Serpil Durmuş, sağlıklı ve hızlı kilo vermek isteyen kişilerin nelere dikkat etmeleri ve neler yapmaları gerektiğini tüm ayrıntılarıyla anlattı.
#SağlıkHemen her gün gıda alışverişi yapıyoruz ama kaçımız aldığımız ürünlerin ambalajını okuyoruz? Sepete attığımız ürünlerin gramajları yanlış, son tüketim tarihleri geçmiş olabiliyor. Üstelik açıkta kontrolsüz satılan birçok gıda, içeriğinde yer aldığı iddia edilen malzemeleri barındırmayabiliyor. İşte bu nedenle ürünlerin etiket bilgilerini okumak oldukça önemli. Peki etikette yazanlar neyi ifade ediyor? Alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Gıda Mühendisi Ebru Akdağ ile konuştuk.
#SağlıkDoç. Dr. Gülsen Meral, “Her yiyecek herkese farklı etki yapıyor. Mesela herkese spor öncesi kahve içmenin yağ yaktırdığı söyleniyor. Ancak kişilerin genetik testleri yapıldığında bir bakıyoruz ki kahve içmek bu kişiye iyi gelmiyor. Biyolojik yaşı geriye almak mümkün” dedi.
#Gülsen MeralAlzheimer, MS, Parkinson gibi genellikle yaşlılarda görülen beyin hastalıkları artık genç nüfusu da tehdit ediyor. “Dünyada 50 milyon kişi Alzheimer. Bu rakam 2050’ye kadar üç katına çıkacak” diyen Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. M. Akif Topçuoğlu, Hürriyet’e çarpıcı bilgiler verdi...
#Alzheimer HastalığıYaz aylarında doğru cilt bakımı yapmak oldukça önemlidir. Sıcak hava, güneş ışınları ve nem değişiklikleri cildinizi etkileyebilir ve korunmazsa çeşitli cilt sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle yaz mevsiminde cildinizi korumak ve sağlıklı tutmak için bazı önlemler almanızı öneririm.
#Dermatolog Dr. Nesli