Doğan Kalafat haberleri sayfasında Doğan Kalafat hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 194 Doğan Kalafat haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Doğan Kalafat hayatını kaybetmesinin ardından kariyeri ve hayatı ile merak edilen isimler arasında yer alıyor. Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme-Değerlendirme Merkezi Müdürü olarak görev yapan Kalafat, Türkiye'de depremler ve tsunami konusunda önemli çalışmalara imza atmıştır. Peki, Doğan Kalafat kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı biyografi bilgileri.
#Doğan KalafatTürkiye'de deprem araştırmalarına önemli katkılarda bulunan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi eski müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat hayatını kaybetti.
#DEPREMMarmara Denizi'nin güneyinde Gemlik Körfezi'nde 5.1 ve 4.5 büyüklüğünde iki deprem gerçekleşti. Depremler İstanbul, Kocaeli, Bursa, Sakarya, Çanakkale ve birçok şehirde hissedildi. Peki deprem tam olarak hangi fayda meydana geldi? Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat anlattı.
#DepremMerkez üssü Kahramanmaraş olan 2 büyük deprem, arkada hayatını kaybedenler ve yerle bir olan binalar bıraktı. Bu da akıllara olası Marmara Depremi'ni getirdi. Peki tehlike daha da arttı mı, en çok hangi iller etkilenir? CNN TÜRK Muhabiri Emel Telli, Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Doç. Dr. Doğan Kalafat'la konuştu.
#Doğan KalafatBoğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat, İzmir'de meydana gelen depremin ardından 5,8 büyüklüğüne kadar artçı sarsıntılar olabileceğini söyledi.
#İzmirBoğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat, Marmara bölgesinin deprem gerçeğini bölgeyi 'gladyatör arenası'na benzeterek ortaya koydu. Marmara bölgesinin iki ayrı gladyatörü olduğunu, bunlardan birinin Kuzey Anadolu Fay Hattı diğerinin ise Batı Anadolu'daki düşey atılımlı rejim olduğunu kaydeden Kalafat, "Doğal olayları afete çeviren toplum olarak biziz. Deprem öncesinde bilinçli olsak, şehirlerimizi depreme dayanıklı şekilde inşa etsek; deprem, en fazla 45 saniye süren bir doğa olayı. Bunu yağmurun ve dolunun yağması gibi bertaraf etmek mümkün" dedi.
#MarmaraEski Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat için Kandilli Rasathanesi'nde uğurlama töreni düzenlendi. Doç. Dr. Doğan Kalafat'ın eşi Mine Kalafat, "Eminim Doğan hepimizi izliyordur. Böyle bir manzarayı görse gerçekten o da çok mutlu olurdu. Biz Doğan'la çocukluktan beri bir aradayız. Yaklaşık 40 yıl oldu. Yaşadığım her an çok güzel ve özel. Şimdi seyrettikçe gerçekten ne kadar güzel bir hayat geçirdiğimizi anlıyorum." ifadelerini kullandı.
#Boğaziçi ÜniversitesiDoğan Kalafat hayatını kaybetmesinin ardından kariyeri ve hayatı ile merak edilen isimler arasında yer alıyor. Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme-Değerlendirme Merkezi Müdürü olarak görev yapan Kalafat, Türkiye'de depremler ve tsunami konusunda önemli çalışmalara imza atmıştır. Peki, Doğan Kalafat kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı biyografi bilgileri.
#Doğan KalafatTürkiye'de deprem araştırmalarına önemli katkılarda bulunan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi eski müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat hayatını kaybetti.
#DEPREMKandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Marmara Denizi içerisinde bir sismik boşluk var. Bu sismik boşlukta yaklaşık olarak 130 kilometrelik bir mesafeden bahsediyoruz. Bir gün kırılacak çünkü oraya enerji dolmaya devam ediyor" dedi. Özener "Bu coğrafyada 7'nin üzerinde bir deprem yaşayacağımız açık. Bununla ilgili binlerce bilimsel çalışmalar ve farklı verilere dayanarak, farklı sonuçlar elde edilebiliyor." ifadelerini kullandı.
#İstanbulKandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Marmara Denizi içerisinde bir sismik boşluk var. Bu sismik boşlukta yaklaşık olarak 130 kilometrelik bir mesafeden bahsediyoruz. Bir gün kırılacak çünkü oraya enerji dolmaya devam ediyor" dedi. Özener "Bu coğrafyada 7'nin üzerinde bir deprem yaşayacağımız açık. Bununla ilgili binlerce bilimsel çalışmalar ve farklı verilere dayanarak, farklı sonuçlar elde edilebiliyor." ifadelerini kullandı.
#İSTANBULBursa Gemlik merkezli 5.1 büyüklüğündeki deprem sonrasında Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Marmara'da bir deprem bekliyoruz ama Marmara Denizi'nde olan her depremin meydana gelecek olan depremin öncüsü olarak algılamamak gerekir" ifadelerini kullandı.
#Kandilli RasathanesiBursa Gemlik merkezli 5.1 büyüklüğündeki deprem sonrasında Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Marmara'da bir deprem bekliyoruz ama Marmara Denizi'nde olan her depremin meydana gelecek olan depremin öncüsü olarak algılamamak gerekir" ifadelerini kullandı.
#Kandilli RasathanesiMarmara Denizi'nin güneyinde Gemlik Körfezi'nde 5.1 ve 4.5 büyüklüğünde iki deprem gerçekleşti. Depremler İstanbul, Kocaeli, Bursa, Sakarya, Çanakkale ve birçok şehirde hissedildi. Peki deprem tam olarak hangi fayda meydana geldi? Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat anlattı.
#Deprem17 Ağustos 1999 depreminin 24 yıl dönümü nedeniyle Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, basın toplantısı düzenledi. "Türkiye'nin herhangi bir yerinde 7'lik bir deprem yaşama ihtimalimiz var" diyen Prof. Dr. Haluk Özener, "Marmara'ya baktığımız zaman Kuzey Anadolu fayı içinde kırılmamış 130 kilometrelik yaklaşık bir alan var Marmara Denizi içerisinde. Doğu Anadolu'da da farklı kırılmayan yerler var. Türkiye'de Kuzey Anadolu fayı üzerinde Yedisu segment dediğimiz Marmara sismik boşluğu, Doğu Anadolu üzerinde de sismik boşluklar var. Bunlar deprem tekrarlama aralıklarını doldurdukları zaman bu depremleri maalesef biz yaşayacağız" ifadelerini kullandı.
#17 Ağustos 1999 Depremi17 Ağustos 1999 depreminin 24 yıl dönümü nedeniyle Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, basın toplantısı düzenledi. "Türkiye'nin herhangi bir yerinde 7'lik bir deprem yaşama ihtimalimiz var" diyen Prof. Dr. Haluk Özener, "Marmara'ya baktığımız zaman Kuzey Anadolu fayı içinde kırılmamış 130 kilometrelik yaklaşık bir alan var Marmara Denizi içerisinde. Doğu Anadolu'da da farklı kırılmayan yerler var. Türkiye'de Kuzey Anadolu fayı üzerinde Yedisu segment dediğimiz Marmara sismik boşluğu, Doğu Anadolu üzerinde de sismik boşluklar var. Bunlar deprem tekrarlama aralıklarını doldurdukları zaman bu depremleri maalesef biz yaşayacağız" ifadelerini kullandı.
#DepremAFAD'ın verilerine göre saat 13.55'te merkez üssü Bolu olan 4.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem İstanbul, Ankara ve Düzce'den de hissedildi. Çok sayıda sosyal medya kullanıcısı depreme ilişkin mesaj paylaştı. Depremin ardından Bolu Valisi Erkan Kılıç ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya deprem sonrası herhangi bir olumsuzluk olmadığını bildirdi. Öte yandan Bolu Valiliği, ilde eğitime 1 gün ara verildiğini duyurdu.
#DepremYaşanan depremler sonrası Japonya, Meksika gibi ülkelerde kullanılan erken uyarı sistemlerinin Türkiye'de de hayata geçirilmesi gündemdeki konulardan biri. Peki Japonya’da can kayıplarını önleyen bu sistem, beklenen büyük Marmara depremi için de uygulanabilir mi? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#DepremDünya tarihinin en büyük depremlerinden birisini yaşayan Türkiye için seferber olmuş durumda. Pek çok ülke bu zor dönemde Türkiye'nin yanında yer alırken dünya basını depremin etkilediği kentlerdeki gelişmeleri anbean okurlarına aktarıyor. Bölgedeki gelişmeleri yakından takip eden uluslararası haber ajansı AFP Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Profesör Doktor Doğan Kalafat'a 'İstanbul büyük bir depreme hazır mı?' sorusunu yöneltti. Kalafat İstanbul için alınması gereken en acil önlemi açıkladı.
#DepremTürkiye, 6 Şubat pazartesi sabahı 04.17'de Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 13.26'da 7.6 büyüklüğündeki depremlerle sarsıldı. Kahramanmaraş merkezli 11 ilimizi etkileyen deprem felaketinin ardından akıllara olası Marmara Depremi geldi. CNN TÜRK'e özel açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Doğan Kalafat, Marmara'da beklenen depreme ilişkin "Büyüklük 7.1, 7.2 olabilir ama yine de büyük bir deprem. 2030'lu yıllara kadar yüzde 64 olasılık, 2050'li yıllara kadar yüzde 75 olasılık, 2090'lı yıllara kadar yüzde 95 olasılıkla bu deprem olacak" ifadelerini kullandı.
#DepremMerkez üssü Kahramanmaraş olan 2 büyük deprem, arkada hayatını kaybedenler ve yerle bir olan binalar bıraktı. Bu da akıllara olası Marmara Depremi'ni getirdi. Peki tehlike daha da arttı mı, en çok hangi iller etkilenir? CNN TÜRK Muhabiri Emel Telli, Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Doç. Dr. Doğan Kalafat'la konuştu.
#Doğan KalafatMerkez üssü Kahramanmaraş olan ve tüm Türkiye’yi acıya boğan deprem felaketinin hemen ardından sosyal medyada türeyen “deprem kâhinleri” yaşanan felaketi önceden tahmin ettiklerini öne sürüyor ancak bilim insanları, depremlerin önceden tahmin edilebilmesinin mümkün olmadığı görüşünde. Biz de bu tarz bilgilerin güvenilir olup olmadığını, bir depremin önceden tahmin edilip edilemeyeceğini Kandilli Bölgesel Deprem Tsunami İzleme Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Doğan Kalafat’a sorduk
#DepremKahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından Kandilli Rasathanesi'nden önemli açıklamalar geldi. Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Bu deprem 17 Ağustos 1999 depreminden sonra en büyük deprem. Maalesef o büyüklükteki depremi yeniden yaşıyoruz." ifadelerini kullandı. Doç. Dr. Doğan Kalafat ise, "Artçı sarsıntıların en büyüğü 6.6, 45'e yakın 4'ün üzerinde deprem var. Artçı depremler yaklaşık 1 yıl sürecektir." dedi.
#Kandilli RasathanesiKahramanmaraş'ta meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki depremin ardından Kandilli Rasathanesi'nden önemli açıklamalar geldi. Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Bu deprem 17 Ağustos 1999 depreminden sonra en büyük deprem. Maalesef o büyüklükteki depremi yeniden yaşıyoruz." ifadelerini kullandı. Doç. Dr. Doğan Kalafat ise, "Artçı sarsıntıların en büyüğü 6.6, 45'e yakın 4'ün üzerinde deprem var. Artçı depremler yaklaşık 1 yıl sürecektir." dedi.
#Kandilli RasathanesiMarmara Bölgesi güne Düzce'nin Gölyaka ilçesinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremle uyandı. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok ilden hissedilen deprem sonrası insanlar sokağa döküldü. Peki, yaklaşık olarak 15-17 saniye süren depremi nasıl yorumlamak gerekiyor? Depremin meydana geldiği 6,81 kilometre derinlik ne ifade ediyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#DepremBoğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat, Düzce depremine ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Depremin büyüklüğünü 6 olarak verdik. Ana şok sonrasındaki süreç bizim için olumludur. Artçıların zaman içerisinde hem büyüklükleri hem de sıkılıkları azalarak devam edecektir. 8 kilometrelik uzunluğundaki bu fay parçası ana depremde kırılmıştır. Enerjisi boşalmıştır. Bunun dışında orada daha büyük bir deprem olasılığı riski çok düşüktür." dedi.
#DüzceDüzce'nin Gölyaka ilçesinde saat 04.08'de 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem uzmanları, Marmara ve İç Anadolu'daki bir çok kenti sallayan depremi değerlendirdiler. CNN Türk'te konuşan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, on gün kadar büyüklüğü 5.0'a kadar olabilecek artçı depremlerin olabileceğini belirtti. Ersoy ayrıca Düzce'deki depremin beklenen İstanbul depremi öncüsü olmadığını belirtirken, "Biz Marmara'da 7 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz. Daha doğuda." ifadelerini kullandı.
#Deprem17 Ağustos büyük Marmara depreminin yıldönümü. Acılar 23 yıl sonra da hâlâ tazeliğini korurken uzmanlar yeni depremler için endişeli. Peki beklenen büyük Marmara depreminde süre ne kadar azaldı? Olası Marmara depremi gibi Türkiye'de başka büyük depremler bekleniyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı
#DepremDeprem Haftası nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Türkiye’nin her yerinin deprem tehlikesine maruz olduğunu belirterek, "Marmara Depremi için vakit geldi mi bilmiyoruz. Biriken enerji arttıkça depremin büyüklüğü de artar. Marmara için tahminim 7’nin üzerinde bir deprem ama ne zaman açığa çıkacağını bilmiyoruz" dedi. Doç. Dr. Doğan Kalafat ise, istatistikler yaptıklarına dikkat çekerek, "Marmara’da 2030 yılına kadar 7 büyüklüğünde bir depremin olma olasılığı yüzde 64" dedi.
#DepremDeprem Haftası nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Türkiye’nin her yerinin deprem tehlikesine maruz olduğunu belirterek, "Marmara Depremi için vakit geldi mi bilmiyoruz. Biriken enerji arttıkça depremin büyüklüğü de artar. Marmara için tahminim 7’nin üzerinde bir deprem ama ne zaman açığa çıkacağını bilmiyoruz" dedi. Doç. Dr. Doğan Kalafat ise, istatistikler yaptıklarına dikkat çekerek, "Marmara’da 2030 yılına kadar 7 büyüklüğünde bir depremin olma olasılığı yüzde 64" dedi.
#DepremSon birkaç haftadır Akdeniz’de art arda depremlerin olması, hem bölge halkını tedirgin etti hem de Akdeniz’de depremsellik açısından neler oluyor sorusunu akıllara getirdi. Yaşanan 5.3 ve 6.4 büyüklüğündeki depremleri nasıl yorumlamak gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#DepremOlası bir depremi 10 saniye önceden haber verebilen 'erken uyarı sistem'leri, google'ın kendi sistemini kullanıma açmasıyla yeniden tartışma konusu oldu. Elektrik ve doğalgaz sistemleri için Türkiye'de de yıllardır kullanılan ancak can güvenliğini tehlikeye atabileceği gerekçesiyle verileri halkla paylaşılmayan erken uyarı sistemi, uyarılara ilişkin 'refleks' sorunlarını yeniden alevlendirdi. İşte uzmanların öngörüleri ve teknoloji sayesinde cebimize kadar giren 'uyarı sistemi' hakkında bilmemiz gerekenler.
#Deprem Uyarı SistemiTopraklarının tamamına yakını fay hatları üzerinde yer alan Türkiye'de deprem dendi mi akla hemen Kuzey Anadolu Fay Zonu ve olası İstanbul depremi geliyor. Yalnız Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun kuzey kolu dışında sessizce harekete geçmeyi bekleyen unutulan bir fay daha var: Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun güney kolu! Ne sıklıkla gündeme geliyor ne de hareketlerine dair çok fazla bilgi paylaşılıyor. Peki bu kol ne kadar tehlikeli? Kaç büyüklüğünde bir deprem üretebilir? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Deprem