Güncelleme Tarihi:
Merkez üssü Kahramanmaraş olan 2 büyük deprem, arkada hayatını kaybedenler ve yerle bir olan binalar bıraktı. Bu da akıllara olası Marmara Depremi'ni getirdi. Peki tehlike daha da arttı mı, en çok hangi iller etkilenir? CNN TÜRK Muhabiri Emel Telli, Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat'la konuştu.
'7,1 - 7,2 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLABİLİR'
Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat, "Marmara içerisinde kırılmayan bir alan var. Buraya biz sismik boşluk diyoruz. Bu kırılmayan alan bir şekilde kırılarak enerjisini boşaltacak ve büyük bir deprem meydana gelecek. Büyüklük 7.1, 7.2 olabilir ama yine de büyük bir deprem. 2030'lu yıllara kadar yüzde 64 olasılık, 2050'li yıllara kadar yüzde 75 olasılık, 2090'lı yıllara kadar yüzde 95 olasılıkla bu deprem olacak. Ama bu hiçbir zaman 2090 yılında bu deprem kesinlikle olacaktır anlamına gelmiyor" dedi.
'BÖLGEDE KUZEY VE GÜNEY YÖNLÜ İKİ FAY HATTI VAR'
Marmara'da büyük bir depreme yol açabilecek fay hattına ilişkin soruyu yanıtlayan Doç. Dr. Doğan Kalafat, "Bir kol Kuzey Marmara'dan Tekirdağ önlerinden Kuzey Ege'ye bağlanmakta. Diğeri ise İznik Gölü'nün güneyinden Gemlik Körfezi'ne bağlanmakta. Oradan da Güney Batı'ya inmekte. Bunların hangisinin çalışacağını bilmiyoruz. İkisi de deprem üretecektir" diye konuştu.
DEPREMDEN EN ÇOK ETKİLENECEK İLLER
Depremden en çok etkilenecek illeri de sıralayan Doç. Dr. Doğan Kalafat, "Kuzey kol çalışırsa İstanbul yakın olduğu için daha fazla etkilenecektir. Ama güney kol çalışırsa Bursa, Yalova, diğer güneydeki yerleşim yerleri etkilenecektir" ifadelerini kullandı.
'RİSKLERİ AZALTMAK LAZIM'
Doç. Dr. Doğan Kalafat, "Bu bölgenin deprem tehlikesi bellidir. Bertaraf etmek için riskleri azalmak lazım. Yapılarımızı depreme dayanıklı hale ya da kentimizi dirençli hale getirmek lazım" vurgusu yaptı.
6 ŞUBAT'TAKİ DEPREM PAZARTESİ GÜNKÜ DEPREMİ TETİKLEDİ
Hatay'ın Defne ilçesinde pazartesi günü meydana gelen depremi değerlendiren Kalafat, '6.4. büyüklüğünde bir deprem oldu Hatay’da. 6 Şubat’taki deprem Doğu Anadolu fay zonu boyunca kuzey doğu- güney batı gidişli bir kırılmaya neden oldu.' dedi.
Doç. Dr. Doğan Kalafat ayrıca artçı depremlerin 1 yıl boyunca devam edeceğini söylerken, 'Bu kırılma sonucunda enerjinin büyük kısmı elipsit olarak kuzey doğu- güney batı yönlü dağıldı. Bu ana deprem sonrasında bölgedeki bütün stres dengesi değişti. İki büyük deprem sonrası buradaki zon içinde küçük parçalara enerji transferi oldu ve deprem olma riski arttı. Elazığ, Bingöl civarı ve Hatay’da enerji yüklediği için yeni deprem olmasına sebep oldu. Küçük kırıklar orta büyüklükte depremlere neden olabilir. Yaklaşık bir yıl kadar hissedilebilir depremler olabilir. 6 Şubat’taki depremin tetiklediği bir deprem olarak bakmak lazım dün olan depremi. Fay hattı çok aktif. 8 ayda olan deprem sayısını 2 haftada aldık.' ifadelerini kullandı.
TSUNAMİ TEHLİKESİ GEÇTİ
Bölgede tsunami tehlikesinin geçtiğini vurgulayan Kalafat, 'İki saat boyunca deniz seviyesindeki değişiklikler incelenir. Dünkü prosedürler çerçevesinde yapılan bir uyarı. İlerleyen günlerde tehlike devam etmez.' açıklamasında bulundu.