Sağlık Bakanlığı, COVID-19 pandemisinde oluşan varyantlar ve özellikle son dönemde gündemde olan Omikron varyantının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yakından takip edildiğini, referans laboratuvarlarında tarama programı başlatıldığını açıkladı. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ulusal Viroloji Referans Laboratuvarları’nda varyantların tespitine yönelik sekans analizleri yapılarak uluslararası platformlarla paylaşılıyor.
#KoronavirüsCOVID-19 pandemisinde oluşan varyantlar ve özellikle son dönemde gündemde olan Omicron varyantı, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yakından takip ediliyor. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ulusal Viroloji Referans Laboratuvarlarında varyantların tespitine yönelik sekans analizleri yapılarak uluslararası platformlarla paylaşılıyor.
#Ulusal Viroloji Referans LaboratuvarıKoronavirüs pandemisinde oluşan varyantlar ve özellikle son dönemde gündemde olan omicron varyantı, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yakından takip ediliyor. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ulusal Viroloji Referans Laboratuvarlarında varyantların tespitine yönelik sekans analizleri yapılarak uluslararası platformlarla paylaşılıyor.
#KoronavirüsBrezilya'da salgının ortaya çıkardığı tablo her geçen gün daha da kötüleşiyor. Özellikle ‘P1’ olarak adlandırılan varyant ülkede salgını bir bilinmeze doğru sürüklüyor. Hatta bu varyant Türkiye dahil olmak üzere 25'ten fazla ülkede de bulunuyor. Uzmanlar Brezilya varyantını, Brezilya'da yaşayan Türkler ise ülkedeki son durumu hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#BrezilyaKocaeli Üniversitesi Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Savlı ve Doç. Dr. Naci Çine tarafından İngiliz mutasyonlu koronavirüs tanısı koyulan 56 hastadan alınan örneklerin genetik haritaları çıkarıldı. Araştırmanın çarpıcı sonuçlarını açıklayan ve bazı hastalarda farklı mutasyon türlerine rastlanıldığını belirten Savlı, "56 hastamızda 243 ayrı mutasyon izledik ve bunların farklı kombinasyonlar halinde hastalara dağıldığını gördük. Artık İngiliz ve Güney Afrika mutasyonu gibi kavramların yerine bileşik mutasyonlar halinde de hastalarımıza aktarıldığını ve virüsün bileşik yapıda evrimleştiğini gördük" dedi. Ayrıca bu çalışmada koronavirüsün henüz Türk varyantı denilebilecek mutasyona da uğramadığı belirlendi.
#İzmit- Kasların giderek güçsüzleşmesine ve çoğunlukla 20'li yaşlarda ölüme neden olan kas erimesi hastalığı DMD'nin erken teşhisi için DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi nörolog ve genetik uzmanları işbirliğiyle yapılan çalışmalarda ilerleme sağlandı - Prof. Dr. Erçal: "DMD, bildiğimiz en büyük genlerden biri ve 79 ayrı bölümü var. Gen üzerindeki kopmalar ve ikizlenmeleri tespit ederek hastaların yüzde 80'inine genetik kesin tanı koyabiliyoruz" - "Son yıllarda nörolog hocalarımızın önderliğinde bu hastalardaki bozukluğu tespit edebiliyoruz, belirli grupta olanlara da yeni deneysel tedaviler önerilebiliyor"
Down sendromlu ve diğer ağır kromozomal bozuklukları olan çocukları daha hamilelik aşamasında tespit etmek için yeni bir yöntem geliştirildi. Yıl sonunda Türkiye’de de kullanılmaya başlanacak yeni test, bugüne kadar uygulanan amniyosenteze göre çok daha kolay ve pratik. Anne adayının kolundan çok az miktarda kan örneği almak yeterli
Özden çiftinin ilk çocukları Gamze Akdeniz Anemisi hastalığıyla birlikte geldi dünyaya. Çünkü ailesi taşıyıcıydı. Özden Ailesi, Gamze'yi tedavi ettirmenin yollarını ararken, aradan 12 yıl geçti. Doktorlar, Gamze ile uygun dokuya sahip sağlıklı bir kardeşin doğumu halinde tedavi şansı olacağını söylediler. Hem Özden çiftine, hem Gamze'ye ‘‘can’’ taşıyacak olan Can bebek dünyaya merhaba dedi.
Son günlerde verdiği görüntülerde adeta tanınmaz hale gelen ve yaş almak yerine gençlik günlerine dönen ünlü isim için estetik yaptırdığı iddiaları gündemdeydi. Hatta kendisi bu konuda hiç yorum yapmayan ünlü oyuncunun imdadına babası yetişip “Benim kızımın güzelliği doğuştan” diyerek dikkatleri üzerine çekmişti.
#Lindsay LohanCumhurbaşkanlığınca yayımlanan "Rehberlik, Teftiş ve Denetim Faaliyetlerinin Düzenli ve Etkin Bir Şekilde Yerine Getirilmesi" genelgesiyle, kamu hizmetlerinde vatandaş memnuniyetinin ve denetim faaliyetlerinde etkinliğin artırılması hedefleniyor.
#CumhurbaşkanlığıAnne-baba olarak, çocuğunuzun okulda iyi çalışmasını, başarılı olmasını ve iyi bir karne almasını istersiniz. Bu beklentiler doğrultusunda, çocuğunuz size göre yeteri kadar iyi olmayan bir karneyle eve geldiğinde nasıl tepki vereceğiniz konusunda zorlanabilirsiniz.
#Konuk YazarBunlar ne mi? Bal çeşitleri desem… Şimdiye kadar hep “Gerçek balı nasıl ayırt ederiz, sahtesini nasıl anlarız” gibi şeyleri konuşmaktan balın lezzetine odaklanamadık. Oysaki Anadolu topraklarının florası ve endemik bitkisinin eşi dünyada yok. Buradan hareketle, Anavarza Bal Türkiye’nin polen haritasını çıkarıyor. Tadına, aromasına inanamayacağınız öyle ballar var ki...
#BalTrendyol Süper Lig'in 24. haftasında Beşiktaş ile Trabzonspor karşı karşıya geldi. Büyük bir mücadelenin yaşandığı maçta kazanan taraf 2-0'lık skorla siyah - beyazlılar oldu. Birçok tartışmalı pozisyonun olduğu müsabakadaki hakem kararlarını yazarlarımızdan Fırat Aydınus değerlendirdi. Aydınus'un yanı sıra beIN Trio ekibi de penaltı pozisyonunu yorumladı. İşte detaylar...
#Süper Ligİzmir Tınaztepe Üniversitesi Özel Galen Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Petekkaya, tıpta her geçen gün yeni bir gelişme olduğunu ve kanserle ilgili olarak önemli gelişmelerden birinin de ‘Next Generation Sequencing’ yani NGS olduğunu söyledi. ‘Yeni nesil dizileme’ olarak adlandırılan bu yöntem sayesinde yüzlerce genin aynı anda incelenebildiğini ifade eden Petekkaya, tanı koymanın yanı sıra hastada hangi tedavinin veya ilacın işe yarayacağı ya da etkili olmayacağının da böylece tespit edilebildiğini kaydetti. NGS adı verilen genetik teknolojisinin, kanser dokusundan alınan tek bir örnekten milyonlarca parçaya ayrılmış bir DNA molekülünün her bir parçasının aynı anda genetik panelinin mutasyon testine tabi tutulması anlamına geldiğini kaydeden Prof. Dr. İbrahim Petekkaya, “Bu yöntemle elde edilen sonuçlar, onkoloji hastalarının etkili tedavilerini sağlamak için kullanılmaktadır. Bu metot doktora kılavuzluk edecek bir tedavi yaklaşımı seçeneği sunma potansiyeline sahiptir” dedi.
#1ABD'li Washington Post gazetesi, İsrail'in geçtiğimiz aylarda operasyon düzenlediği El Şifa Hastanesi ile ilgili hiçbir gerçekçi kanıt sunamadığını yazarken, New York Times gazetesi ise İsrail'in Filistinli sivil halka güvenli olarak gösterdiği bölgeleri 900 kiloluk bombalarla bombaladığını ortaya çıkardı. CNN International da yaptığı ayrı bir incelemede sivil nüfusun üzerine yıkıcı bombalar atıldığını doğruladı ve 'Böylesi Vietnam'dan beri görülmedi' ifadesini kullandı.
#İsraiYapay zeka kullanımı son yıllarda oldukça arttı. Eğitim de bu alanlardan biri. Yapayzeka sayesinde öğrencilerin öğrenme süreci hızlanıyor. Ve yapay zekanın elecektekiöğrenme yöntemlerinde büyük bir rol oynayacağı kesin... Bu yazıda, yapay zekanıneğitime katkısını ve gelecekteki öğrenme yöntemlerini anlatacağız.
#1