Adnan Oktar Grubu’na yönelik yürütülen soruşturma kapsamında el konulan şirketler arasında ünlü mimar Güzin Erkan Onat’ın ortağı olduğu Tasarımhane Yapı Dekorasyon isimli bir şirket de yer aldı. Onat’ın diğer ortağı Oben Karatepe’nin yöneticisi olduğu 3 şirkete de mahkeme kararı ile el konuldu. Aynı zamanda özel bir üniversitede öğretim üyesi olarak görev yapan Onat ise, bir dizi büyük projeye imza attı. Konu ile ilgili ulaşmaya çalıştığımız Onat’tan dönüş olmadı. Bir diğer hissedar Oben Karatepe’nin ise yurtdışında olduğu belirtildi.
#Adnan Oktar GrubuDiyarbakır’ın Ergani İlçesi’nin Salihli Köyü’nde ağaç dikme çalışması sırasında bir mağarada 15 insan kafatası ile kemikleri bulundu. Jandarmanın koruma altına aldığı mağarada, Diyarbakır Arkeoloji Müzesi görevlileri incelemelerde bulundu.
#DiyarbakırDİYARBAKIR’da bir dönem jandarmanın istihbarat ve terörle mücadele merkezi binası ile Diyarbakır Cezaevi ile Adliye Sarayı’nın bulunduğu Saraykapı Mevkii’nde restorasyon çalışmaları sırasında bulunan kafatası sayısı 9’a yükseldi. Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı kazılara el koyup, kendi denetimine alırken, kazı alanı da genişletildi.
Diyarbakır'da bir dönem jandarmanın istihbarat ve terörle mücadele merkezi binası ile Diyarbakır Cezaevi ile Adliye Sarayı'nın bulunduğu Saraykapı Mevkii'nde restorasyon çalışmaları sırasında 6 kafatasının bulunmasının ardından sürdürülen kazılarda bir kafatası daha bulundu. Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı kazılara el koyup, kendi denetimine alırken, kazı alanı da genişletildi. Kazı çalışmalarında bahçede arkeologlar toprağa gömülü 6 kafatası ile kemik bulunca durumu Diyarbakır Arkeoloji Müzesi ile polise bildirdi. Polis bölgeye güvenlik şeridi çekip kimsenin girmesine izin vermezken, kazı çalışmaları devam etti. Polisin aldığı önlemler daha da genişletilerek, gazetecilerin de girişine izin verilmedi.,Canan ALTINTAŞ-Serdar SUNAR-DHA
#HtvhaberDİYARBAKIR'da bir dönem Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Merkezi binası (JİTEM) ile Diyarbakır Kapalı Cezaevi ile Adliye Sarayı'nın bulunduğu Saraykapı Mevkii'nde restorasyon çalışmaları sırasında insanlara ait 6 kafatası ve kemik bulundu.
Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi Saraykapı Semti'nde bulunan ve 1990'lı yılarda JİTEM merkezi, Jandarma Merkez Komutanlığı, Diyarbakır Kapalı Cezaevi ve Diyarbakır Adliye binasının bulunduğu alanda insanlara ait 6 kafatası ve kemikler bulundu. Boşaldıktan sonra tarihi yapılar olduğu için restorasyon çalışmaları süren JİTEM, Jandarma Merkez Komutanlığı ve Kapalı Cezaevi arasındaki bahçede arkeologlar restorasyon çalışmaları yaparken toprağa gömülü insanlara ait 6 kafatası ile kemik bulunca durumu Diyarbakır Arkeoloji Müzesi ile polise bildirdi. Polis bölgeye güvenlik şeridi çekip kimsenin girmesine izin vermezken, kazı çalışmaları yapılıp yapılmayacağıyla ilgili Cumhuriyet Savcısı'nın olay yerine gelmesi bekleniyor. İnsanlara ait olduğu belirtilen kemiklerin DNA testi yapılması için İstanbul Adli Tıp merkezine gönderileceği bildirildi.Canan ALTINTAŞ-Serdar SUNAR/DHA
#HtvhaberMEZOPOTAMYA Ovası'nda geçmişten günümüze kadar yapılan arkeolojik kazılarda elde edilen paha biçilemez tarihi eserlerin ve insanoğlunun tarıma ilk geçtiği yer olan Çayönü'nde elde edilen 11 bin yıllık eserlerin sergilendiği Diyarbakır Arkeoloji Mezesi'nin, su baskınları nedeniyle oluşan nem yüzünden 2.5 yıldır kapalı olduğu ortaya çıktı.
Eski yerleşim deyince çoğumuzun aklına önce Akdeniz ve Ege kıyılarındaki antik kentler gelir. Oysa, sütunlu caddeleri, tiyatroları, stadyumları, tapınakları, muhteşem mermer anıtlarıyla göz kamaştıran bu kentler Helenistik ve Roma dönemlerinden kalma. İç Anadolu ve Doğu Anadolu’daki yerleşimlerin yaşıyla karşılaştırıldıklarında, her biri dünkü çocuk.
HASANKEYF’i yaşatma girişimi, Adana’da yayımlanan bir gazeteye ‘Ilısu barajı projesine karşı çıkanlar, terör örgütü ve yandaşlarıdır’ şeklinde demeç veren Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar hakkında Savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı. Girişim sözcüsü ve Diyarbakır Arkeoloji eski müze müdürü Necdet İnal, Vali’nin açıklamalarını dehşetle okuduklarını söyledi.
Türkiye’deki 41 ulusal müzeden biri olan Diyarbakır Arkeoloji Müzesi’nde çatı aktığı için bazı eserler her yağmurda sular altında kalıyor. Dünyanın en eski köy yerleşim yerlerinden biri olan Çayönü’nden çıkarılan 11 bin yıllık paha biçilmez tarihi eserler de naylon çadırlarla korunmaya çalışılıyor.
TÜRKİYE'deki 41 ulusal müzeden biri olan, ancak her yağmurda çatısı aktığı için eserleri sular altında kalan Diyarbakır Arkeoloji Müzesi'nin içler acısı haline Kültür ve Turizm Bakanlığı el koydu. Paha biçilmez eserlerin naylon çadırlarla korunmaya çalışıldığı ve teşhir vitrinlerinin nem tuttuğu müze için Bakanlık, gereğinin yapılması için Röleve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü'ne talimat verdi.
Surların içindeki hazine Diyarbakır, taşın konuştuğu kent Mardin, son telkari ustalarının sanatlarını sergilediği Midyat, suyun tehdit ettiği Hasankeyf, İncil’de bile bahsi geçen Dicle, Türkiye’nin görkemli projesi GAP, Tanrı heykellerinin süslediği Nemrut Dağı, binbir rengin şehri Şanlıurfa, Hz. İbrahim’in yaşadığı Harran, kelaynak kuşlarıyla ünlü Birecik, baraj suları altında kalan Halfeti, Zeugma’nın olağanüstü mozaikleri, çarşıları ve yemekleriyle meşhur Gaziantep, dinler mozaiği Antakya, birbirini görmeyen pencereli evler, köşkler, hanlar, manastırlar...
Depremde hasar alan aralarında Diyarbakır Surları ve Gaziantep Kalesi de bulunan tarihi eserler yeniden ayağa kaldırılıyor. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne ait 8 hizmet binası, 6 müze, 7 kale olmak üzere toplam 21 yapının ihale çalışmaları tamamlandı.
#Kahramanmaraş6 Şubat depremlerinin 11 ilimizde yarattığı yıkımın kayıpları arasında yüzlerce yıldan günümüze kalan tarihi eserlerimiz de var. Kimi kısmen zarar gören, kimi tamamen yerle bir olan tarihi eserleri yeniden ayağa kaldırmak için çalışmalar başladı. Ve bunca acının içinde bir nebze içimize su serpen, birçok tarihi eser ve müzenin sapasağlam ayakta kalması…
#DepremKÜLTÜR Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, depremde yıkılan birçok tarihi ve kültürel yapıdaki 288 eseri, enkaz arkeolojisi çalışmalarıyla enkazdan çıkardı. 265'i Hatay, 23'ü diğer illerde kurtarılan kitabe, sikke, ikona, kandil, Osmanlı arması, haç gibi eserler müze ve kazı evlerinde koruma altına alındı.
#DepremÜlkenin üzerine bir kâbus gibi çöken, yüzyıllardır yaşanmamış şiddette gerçekleşen, çok büyük kayıplar verdiğimiz Hatay ve Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden tam 34 gün geçti. Hepimiz biliyoruz ki bu zorlu dönemi aşmak, yaraların sarılmasını sağlamak hiç kolay değil.
#Müge AkgünKocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ayşe Tuba Ökse'nin bilimsel danışmanlığında yürütülen, Diyarbakır'ın Kocaköy ilçesinde 11 bin yıllık Gre Fılla Höyüğü'ndeki kazı çalışmaları tamamlandı. Ökse, Göbeklitepe ile aynı döneme ait izler taşıyan höyükten 3 bin 233 eserin çıkarılıp, korumaya alındığını söyledi.
#Gre Fılla Höyüğü