Güncelleme Tarihi:
Türkiye’deki 41 ulusal müzeden biri olan Diyarbakır Arkeoloji Müzesi'nin, her kış yağan yağmur nedeniyle çatısının akması ve tarihi eserlerin sergilendiği salonlardaki nem nedeniyle, Bakanlığın oluru ile 2.5 yıl önce kapatıldığı bildirildi. Nemden etkilenen salonlardan toplanan paha biçilmez eserler paketlenirken, İçkale’de dünya standartlarında yapılması planlanan yeni müzenin inşaatına bir türlü başlanmaması ve yapılan ihalenin iptal edilmesi sıkıntı yaratıyor.
Türkiye’deki 41 ulusal müzeden biri olan ve bugüne kadar Mezopotamya ovasında yapılan kazılarda elde edilen paha biçilemez tarihi eserlerin sergilendiği Diyarbakır Arkeoloji Müzesi, her yağmur yağdığında su baskınına uğradı. Müze’nin yağmur sularından korunması için yapılan çatı tadilatları ve çatının bir kısmının üzerinin naylonlarla örtülmesi de fayda etmeyince Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın oluru ile müzenin Temmuz 2007’de kapatıldığı ortaya çıktı. 2007 yılında sağnak yağmur ve su baskınına uğrayan müzedeki sergi salonları, oluşan nem nedeniyle kullanılamaz hale gelirken, salonun duvarlarının sıvalarının da döküldüğü görüldü.
MÜZE KAPATILDI, ESERLER PAKETLENDİ
Bakanlığın oluru ile müze kapatılınca, bugüne kadar neme karşı direnen paha biçilmez eserler de kurulan laboratuvarda elden geçirilerek, yeni yere taşınmak için paketlendi. Bakanlığın İçkale’de yapacağı ve dünya standartlarından olacağı belirtilen müze için yapılan ihale ise, bilinmeyen bir nedenle iptal edildi. Diyarbakır Arkeoloji Müzesi'ndeki tarihi eserler, sergilenmek için yeni müzenin açılmasını beklerken, yetkililerin daha önce zamanında bitirilmesi konusunda söz verdikleri yeni müze ile ilgili çalışmaların ne zaman tamamlanacağı ise belirsizliğini koruyor.
KAPALI MÜZEDE NELER VAR
Nem nedeniyle Bakanlığın oluru ile 2.5 yıl önce kapatılan Diyarbakır Arkeoloji Müzesi'nde, Mezopotamya ovasında günümüze kadar yapılan kazılarda elde edilen paha biçilmez eserlerin yanı sıra, insanoğlunun tarıma ilk geçtiği yer olan Ergani Çayönü'nde elde edilen 11 bin yıllık eserler ve ilk tarım araçları da bulunuyor. Bismil İlçesi'ne bağlı Ziyarettepe'de yapılan kazılarda yeni Asur devletinin sınır başkenti ve orada ele geçen eserler, Artuklular’ın bastıkları amida yazılı sikkelerin de yer aldığı müze, 2006’da Almanya’da düzenlenen, ‘İnsanlığın ilkleri 12 bin yıl önce Anadolu’ adlı sergide bazı eserleri ile yer almıştı.