Sosyal medyada ‘Hipokrat Reçetesi’ adlı hesabıyla tanıdığımız kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Özlem Bozkaya sağlıklı yaşam için yasaklara değil, dengeye ihtiyaç var diyor: “Makarna da yiyebilirsiniz, kebap da… Önemli olan dengeleyebilmek.”
#Doç. Dr. Özlem BozkayaCanlı vücudunda atmosferde mevcut olan hava ve kan arasında meydana gelen gaz değişimini gerçekleştirmekte olan mekanizmaya solunum sistemi adı verilmektedir. Solunum sisteminin canlı vücudu için en önemli görevi kanda birikmiş olan karbondioksitin dışarı atılmasını ve oksijenin kana karışmasını sağlamaktır. Peki, Ekspirasyon nedir? Ne anlama gelir ve ne zaman başlar? Ekspirasyon yedek hacmi nedir? İşte detaylar.
#EkspirasyonMeme kanseri tedavisi sürecimi anlattığım ve röportajlarla desteklemeye çalıştığım yazı dizisinin son gününü ruhsal ve bedensel beslenmeye ayırmak istiyorum. Çünkü bu süreçte bir kez daha gördüm ki, ‘Komşumuza iyi geldi, sen de şunu ye’ lobisi çok güçlü. Elbette haklı oldukları noktalar da var. İnsan, ‘Belki iyi gelir’ umudu ile hepsini de denemek istiyor ama tersi de mümkün, iyi gelmeyebilir. İstedim ki, kulaktan dolma bilgi ile değil de tedavi sürecinde beslenmenin önemini ve kansere yakalanmamak için neler yapılması ve dahası ruhu nasıl beslemek gerektiğini uzmanlar anlatsın.
#Meme KanseriLGS’ye yaklaştığımız son günlerde öğrencilerin dikkat etmesi gereken çok önemli bazı noktalar var. Sınava hazırlık uzun bir maraton, akademik anlamda aylardır çalışan öğrenciler artık son düzlüğe girdiler. Bu anlamda ben akademik çalışmalarla ilgili tavsiyeler vermek yerine psikolojiyi etkileyen kısımlara da değinilmeli.
#LGSPandemi sürecinde hareketsiz kalmaya bağlı olarak bağışıklık sisteminin bozulduğunu söyleyen Doç. Dr. Haluk Saçaklı, "Egzersiz yapmamak koronavirüsün vücuttaki olumsuz etkenlerini üst seviyeye çıkarıyor" dedi.
#Doç. Dr. Haluk SaçaklıPandemi sürecinde hareketsiz kalmaya bağlı olarak bağışıklık sisteminin bozulduğunu söyleyen Doç. Dr. Haluk Saçaklı, "Egzersiz yapmamak koronavirüsün vücuttaki olumsuz etkenlerini üst seviyeye çıkarıyor" dedi, önerilerde bulundu.
#Bağışıklığı Güçlendiren BesinlerHayat koşuşturmasının insanlarının nefes alma şeklini değiştirdiğini, akciğer kapasitesini azami kullanmayı sağlayan diyafram nefesinin yerini yüzeysel ’göğüs nefesi’nin aldığını söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Jülide Çeldir Emre, diyafram nefesinin kronik birçok hastalıkta tedaviye destek olduğu gibi hastalıklardan korunmak içinde önemli olduğunu kaydetti.
#SağlıkBilindiği üzere panik ataklardan oluşan hastalığın adı olan panik bozukluk, aslında kaygı bozukluğunun bir alt dalıdır. Yani normal zamanlarda da kaygının, stres kaynağının olduğu zamanlarda panik atakların sıklaşması veya daha sonraki bir zaman dilimine aktarılması ve birikmesi muhtemeldir. Peki, evde kaldığımız kendimizi karantinaya aldığımız zor günler geçirdiğimiz bu süreçte panik ataklarımız artar mı?
#Panik AtakYoğun çalışma temposu, şehir yaşamının zorlukları, bitmeyen işler ve bir türlü durdurulamayan zihin. Çağımızda yaşanan sorunların başında uykusuzluk geliyor ve uykusuzluk büyük bir tetikleyici olarak günün geri kalanını adeta etkisi altına alıyor.
#UykuYoğun çalışma temposu, şehir yaşamının zorlukları, bitmeyen işler ve bir türlü durdurulamayan zihin. Çağımızda yaşanan sorunların başında uykusuzluk geliyor ve uykusuzluk büyük bir tetikleyici olarak günün geri kalanını adeta etkisi altına alıyor. Yaşam Danışmanı Ebru Şinik, rahat bir şekilde uykuya geçiş ve daha dinç bir uyanma için bazı rutinlerin uykuya dalamama ve kaliteli uyuyamama sorununu ortadan kaldıracağını söylüyor. Öncelikle akşamları kaliteli bir uyku için hazırlık yapmak, uykuda alınan sağlıklı bir burun nefesi ile ağız kapalı uyuyabilmek bu basit rutinlerden sadece birkaçı.
#BitkinlikPanik nöbetleri; korku, baygınlık hissi, baş dönmesi, solunum yetmezliği, boğulur gibi olma, soğuk soğuk terleme ve anlam verilemeyen titremelerin hakim olduğu yoğun kaygı halidir. Peki, panik atak anında ne yapmalıyız? Psikolog Elif Ersoy Şahin, konuyla ilgili tüyolar verdi.
#Panik AtakDünyaya gözlerimizi açtığımız ilk andan itibaren, farkında olmadan nefes alıyoruz ve elbette bu bizi hayatta tutan ilk şey. Peki, nefes almayı gerçekten biliyor muyuz?Bütünsel Sağlık ve Ayurvedik Yaşam Danışmanı Ebru Şinik, gerçek nefesin, yaşamın kaynağıyla doğrudan temas kurmak olduğunu söylüyor.
#Nefes